Yediğimiz meyveler dahil tüm canlılarda DNA bulunmaktadır ve her canlının DNA'sı eşsizdir. DNA, hücre içindeki çekirdekte yer almaktadır.

Özel Mürüvvet Evyap Koleji ve Fen Lisesi 10. sınıf öğrencileri DNA'yı elde etmek için önce meyveleri ezip, hücrelerine ayrıştırdılar. Öğrenciler daha sonra ezme işlemiyle hücrelerin birbirinden ayrılmasını ve kalın hücre çeperlerinin gevşemesini sağlayıp, ardından tuz, deterjan, çeşme suyu ile ekstraksiyon çözeltisi hazırladılar ve bu çözeltiyi ezilen meyvelerin üzerine eklediler.

Bilimsel çalışmayı gerçekleştiren öğrenciler elde ettikleri karışıma soğuk etanol ekleyerek, DNA'yı tahrip eden proteinlerin soğukta denatüre olmasını sağladılar. Son olarak ise süzme işlemini gerçekleştirdiler. Öğrenciler bir süre sonra tüplüklerin üstünde DNA, alt taraflarında ise diğer hücreleri ve proteinleri gözlemlediler.

Öğrenciler, gerçekleştirdikleri bilimsel deney sırasında hazırladıkları ekstraksiyon çözeltisindeki tuzun, proteinlerin ve karbonhidratların DNA'dan uzaklaşarak çökmesini sağladığını, deterjanın ise hücre zarındaki fosfolipit tabakasını çözerek hücre zarını erittiğini belirttiler.

Özel Mürüvvet Evyap Koleji ve Fen Lisesi’nin başarılı öğrencileri bu öğretici deneyi modern fen bilimleri laboratuvarlarında gerçekleştirmenin keyfini yaşarken, geleceğin bilim insanları olmanın yolunda bir adım daha ilerlediler.

Kent Yaşam

Editör: Haber Merkezi