RÖPORTAJ Senay BADUR

Söyleşi yapmak üzere randevu aldığımda,aklımda sadece bölgedeki kentsel dönüşümle ilgili çalışmalara ilişkin sorular vardı.
Ancak sohbet ilerledikçe, İstanbul’un tek kadın belediye başkanı olma vasfına da sabip olan Handan Toprak Benli’nin,Avcılar’ın sorunlarına kadın hassasiyetiyle yaklaştıgını,ilçede yaratmak istediği degişime ilişkin projelerinin kendisini oldukça heycanlandırdığını hissedince, sırf kentsel dönüşümden bahsetmenin yavan kalacağını anladım.
Okumayı tamamaladığımızda, değerli okurlarımızın bana hak vereceğine inanıyor ve sizleri bu renkli söyleşiyle başbaşa bırakıyorum...
Dönüşüm yerinde olmalı
17 Ağustos depremi İstanbul’da en büyük zararı Avcılar’a verildi.Buna rağmen kentsel dönüşümle ilgili diğer ilçelerde daha yoğun bir faaliyet var.
Avcılar ‘da bu konuyla ilgili neler yapılıyor?
Malesef 1999’da çok büyük bir acı yaşadık.göreve geldiğim gibi ilk bina stoğumuzun ne durumda olduğuydu.Ne kadarı yıkılmış,ne kadarı hasarlı bina var ,ne kadarı onarılmamış yeniden bir envater çıkarttık.Bildiğiniz gibi ilçe belediyesi olarak bu işin dışında tutulduk.Konuyu ,Çevre ve Şehircilik Bakanlığı,Büyükşehir Belediyesi ve TOKİ yürütüyor.Ama ,işin vatandaş yönü de var.Bazı yerlerde mahalleler tüm özelliklerini yitirdi. O sıcak atmosferin yerini yüksek gri binalar aldı.İnsanlar ödeyemeyecekleri borçların altına girmektense başka yerlere göç etmeyi tercih etmek zorunda kaldı.
Şahsen bu dikey yapılaşmanın karşısındayım.Mahallerin doğal yapısı bozulmamalı.İnsanlar yerlerinden,yurtlarından ,komşularından koparılmamlı.yani dönüşüm yerinde olmalı.
Bu konuda insanlarımızı bilğilendirmek amacıyla belediyemizde yeni bir birim oluşturduk.Hasarlı binaların sahiplerine yeniden tebligatlar çıkardık.Kendilerine konuyla ilgili ücretsiz danışmanlık hizmeti verceğimizi duyrduk.Risklialan ilan edilen yerlerle ilgili son plan ve projelerin yapılmasını bekliyoruz.Büyükşehir Belediyesi’ne nasıl bir dönüşüm istediğimizi anlattık.
Dikkate alıncağını ve uyumlu bir çalışma çıkaracağımızı umuyorum.
İnsanların daha konforlu ,depreme dayanıklı konutlarda oturması elbette önemli ama alıştıkları ortamdan koparılıp mutsuz olmamaları birbirine yabancılaşmamaları da gerekiyor.Bir kenti sadece bina yaparak modernleştiremezsiniz.Kenti yaşanabilir yapan orada kaliteli ve mutlu bir hayata sahip olan insanlardır.
Sanıyorum bir doktor ve kadın olarak bu konularda daha hassas davranıyorsunuz.
Tabi ki.Ben yıllardır bu ilçede doktorluk yaptım.İnsanların yapısını,taleplerini iyi bilirim.Aynı zamanda bir kalite uzmanı olarak daha profesyonel bakıyorum olaya Örneğin uyuşturucu kullanma yaşı ilkokul sevyesine kadar düştü. Neden?Çünkü boşuktalar. Onları bu tür kötü alışkanlıklardan uzak tutacak yaşam alanları yok.
Seçim alışmalarınız sırasında da bu konuları ele alacağımızı söylemiştiniz. Sanıyorum bazı projeler hayata geçmeye başladı.
Evet,Her zaman gençlerin ve çocukların mutlaka spor yapması,bir müzik aletini çalmayı öğrenmesi gerektiğini söylüyorum.Bu konuda bir ilki gerçekleştirip,beledye bünyesinde konservatuar açtık.Müziğe yeteneği olan herkes buradan ücretsiz olarak yararlanabilecek.Çok değerli sanatçılardan ders alacak.
Spor alanında da bir ilke imza atmaya hazırlanıyoruz. Milli Eğitim ‘le anlaştık. Bir spor lisesi açacağız.Gençler burada olimpik koşullarda eğitim görecek ve spor akademlerine gidecek.Zaten tüm parklara,okul bahçelerine basket ve voleybol sahaları yapıyoruz.Şimdi soruyorum size! Okul dışındaki zamanlarını spor ve sanatala uğraşarak geçiren bir çocuk neden kötü alışkanlıklara merak sarsın?
İlk zamalarda özellikle mecliste bu projeleriniz eleştirilmişti.
Gelişimler eleştiri dozunuzu azalttı mı ?
Evet,projemizi açıkladığımızda, Konservatuar zengin işi.Kim gelecek?Boşa masraf demişlerdi.bunun böyle olmadığını ispatladık.Seçmeler yapıldı dersler başladı.Herkes halinden memlun . Asıl önemlisi halkımız büyük destek veriyor.çalımalarımıza.Ak Partili seçmenler bile takdirle karşılıyor.Çünkü biz toplumun her kesimine ,özellikle yaşlı kadın,çocuk ve engelliler gibi dezavantajlı guruplarla hizmet ediyoruz.
Yaşam kalitelerini yükseltmeye çalışıyoruz.
Sloganımız;’Önce İnsan’
Özellikle engelli vatandaşlar için yaptığımz çalışmalar var.Örneğin,engellilerin önündeki engellerin kaldırılması için trafik zabıtası kuruyoruz.
Caddelerde görme engelliler için sarı çizgili yürüme alanları oluşturduk.
Vatandaşlarımızı da onların hayatını kolaylaştırma amacıyla bilgilendireceğiz.
Bu yola ‘Önce İnsan’sloganıyla çıtık.
Bu kapsamda ,önümüzdeki sene bakıma muhtaç yaşlı ve engelli vatandaşlar için ‘Bakım Evi’açacağız.Ayrıca,kent Konseyi’nde “Engelli Meclisi”de oluşturuyoruz.Engelli Meclisi’nde belirlenecek istekler ,talepler de karara dönüştürülecek ve meclis toplantılarımızda 1.madde olarak görüşülecek.
Yeni Türk Telekom aracılığı ile ”Acil Çağrı Sistemi”ni kuracağız.Görme ve iştme engelli vatandaşlarımız bu sistemi kullanarak ,mesaj bırakarak,belediyemize ve herkese kolayca ulaşabilecekler.
Trafikte karşıdan karşıya geçerken ,mutlaka sesli uyarı sistemi olacak .bu konuda da ilgili makamlara yazı yazdık.
Vatandaşlarımız da gerekli özeni gösterirse bu çalışmalar daha fazla amacına ulaşmış olacak.