ETBİR: Kırmızı et düşmez ama yerinde sayar
Sanayiciler, ithalatı açılmasına rağmen bir türlü düşmeyen kırmızı et fiyatlarında gerileme veya yükselme beklemiyor. Kırmızı Et Sanayicileri ve Üreticileri Birliği (ETBİR) Yönetim Kurulu Üyesi Ahmet Yücesan, fiyatların yerinde sayacağını belirterek, “Et fiyatları önümüzdeki günlerde pahalanmayacak. Düşüş beklentisi de zayıf. Eski seviyelerine düşeceği kanaatinde değilim. Kırmızı et, düşmez ama yerinde sayar.” dedi. Girdi maliyetlerin büyük bölümünün ithal edildiğine dikkat çeken Yücesan, “Maliyetler belli. Hayvancılıkta yemin, özellikle konsantre yemin çoğunu yurtdışından alıyoruz. Yine besi materyali dediğimiz canlı hayvan girişlerini ithal ediyoruz. Dolayısıyla bunlara bağlı olarak fiyatlarda çok fazla bir düşüş söz konusu değil. İlave olarak Türkiye’de son 10 yılda tüketim her yıl, bir önceki yıla göre daha çok artıyor. Aynı zamanda kırmızı ete olan talep de artıyor. Dolayısıyla fiyat düşmez ama yerinde sayar.” diye konuştu.

İzmir’de düzenlenen Perakende Konferansı’na katılan Yücesan, kırmızı etteki fiyat artışlarıyla ilgili bilgi verdi. Et fiyatlarına sadece Türkiye değil, dünya çapında bakılması gerektiğini ifade eden Yücesan, “2008 yılında dünya, bir küresel kuraklık yaşadı. Dünyada gıdayla alakalı, o tarihten itibaren ciddi değişimler oldu. 2008’de yaşanan bu kırılma, ancak 2013 yılında masaya yatırılabildi. OECD ile FAO, hazırladığı 2014-2023 Tarım Görünüm Raporu'nda, 2013 yılında dünya et ve süt fiyatlarının, arz beklentisinin gerisinde kalmasından dolayı yüksek seyrettiği bildirilmişti. O tarihlerde et ve süt fiyatlarının, en yüksek fiyatlara çıkacağı söylendi. 2008’de bir kuraklık olsa da dünyada bir ekonomik iyileşmeyle kırmızı ete talep de arttı. Dolayısıyla bunu karşılayacak üretim de yapılamadı.” dedi.

Avrupa Birliği’nin kırmızı et ihtiyacının yüzde 50’sini domuzdan karşıladığını aktaran ETBİR Yönetim Kurulu Üyesi Yücesan, “Dolayısıyla AB’nin kırmızı etle ilgili bir sıkıntısı yok ancak Türkiye’de böyle bir durum söz konusu olmadığı için bütün ihtiyaçlar sığır ve koyundan karşılanıyor. Bu da yetersiz kalıyor. Kırmızı et fiyatları sadece Türkiye’de değil, dünyada artıyor. 2009 yılında Avrupa’ya et almaya gittiğimizde 2,80 euro olan et, iki yıl sonra 3,60 euroya çıkmıştı. Şu anda 2,6-2,7 eurolarda seyrediyor ama fiyatların daha da artacağı bekleniyor.” diye konuştu.

‘ET FİYATLARINDAKİ ARTIŞ DAHA DA HIZLANACAK’

Ahmet Yücesan, 2023 yılına kadar kırmızı ete yönelik beklentilerini şöyle aktardı: “Asya’dan gelen güçlü ithalat talebinin yanısıra Kuzey Amerika’da sürülerin yenilenmesi, yani hayvancılığın kabuk değiştirmesine bağlı olarak et fiyatlarının aşırı yükselmesi bekleniyor. Bunun için dünya, bu oluşum karşısında yatırımlarını beyaz et üzerine yoğunlaştırıyor. Beyaz et tüketiminin, domuzun önüne geçeceği bekleniyor.”

OECD ve FAO’nun raporuna göre Türkiye’de kırmızı et fiyatlarındaki artış trendinin dünyaya göre daha hızlı olacağını kaydeden Yücesan, “Fiyat artışları, coğrafi şartlara bağlı olarak Türkiye’de daha belirgin olacak. Yani dünyada et fiyatları hızla artarken Türkiye’de bu artış daha fazla hissedilecek.” şeklinde konuştu.
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner258

banner241

banner245

banner183