Cumhuriyet Halk Partisi İstanbul İl Başkanlığı Ar-Ge Komisyonu tarafından düzenlenen 2. İstanbul Ekonomi toplantısı Ataşehir’de gerçekleştirildi. Toplantıda nüfus, ekonomik hacim ve bütçe büyüklüğü açısından dünyanın sayılı metropolleri arasında yer alan İstanbul’un ekonomisi ve bu ekonominin İstanbullulara etkilerini ele alındı.
CHP İstanbul İl Başkanlığı Ar-Ge Komisyonu’nun düzenlediği İstanbul Ekonomi Toplantısı’nın ikincisini Ataşehir’de bulunan Novada AVM’de gerçekleştirdi. Toplantıda İstanbul’un ekonomik durumu, sürdürülebilir kalkınma ve kaynak yaratma, belediye şirketlerinde hesap verilebilirlik ve saydamlık ile büyükşehir modelleri ele alındı. 2. İstanbul Ekonomi Toplantısı’na CHP İstanbul İl Başkan Yardımcıları Gülizar Emecan, Tayfun İşbilen, Mehmet Diribaş, Füsun Sökmez, Çiğdem Keşkekçi, Simge Kes ile birlikte Kadıköy Belediye Başkanı Selami Öztürk, Sarıyer Belediye Başkanı Şükrü Genç, Kartal Belediye Başkanı Altınok Öz, Adalar Belediye Başkanı Mustafa Farsakoğlu, Çatalca Belediye Başkanı Cem Kara, Silivri Belediye Başkanı Özcan Işıklar katıldı. CHP İstanbul İl Başkanlığı Ar-Ge’den Sorumlu İl Başkan Yardımcısı Gülizar Emecan’ın açılış konuşmasının ardından başlayan toplantı, CHP İstanbul AR-GE Komisyonu Üyesi Sevil Becan’ın moderatörlüğünde Doç. Dr. Barış Karapınar, Dr. Barış Trak, Prof. Dr. Nihat Falay, Prof. Dr.Sema Erder, Prof. Dr. Nihal İncioğlu’nun sunumlarıyla devam etti.
Boğaziçi Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Barış Karapınar, İstanbul Ekonomisi, İBB Bütçesi ve Sürdürebilir Kalkınma başlığı altında yaptığı sunumda İstanbul ekonomisinin 265 milyar TL olduğunu, ekonomik aktivitelerinse işletme, ticaret, turizm, imalat ve taşıma alanlarında yoğunlaştığını belirtti. İstanbul’un Türkiye nüfusunun yüzde 18’ini oluşturduğunu belirten Karapınar, İstanbul’un, Türkiye’de ödenen vergilerin yüzde 44’üne, ihracat payınınsa yüzde 50’sine sahip olduğunu söyledi. Karapınar, 2012 yılında İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin mali gelirinin 6 milyar 600 milyon TL olduğunu, bu gelirin yüzde 84’ünün merkezi idare vergi gelirinden elde edildiğini kaydetti. İstanbul ekonomisinin yavaş büyüme ve fiyat artışlarıyla birlikte İstanbullulara işsizlik, hayat pahalılığı ve eşitsizlik olarak yansıdığını söyleyen Karapınar, İstanbul’un Türkiye işsizlik ortalamasının yüzde 11,3’üne sahip olduğunu belirtti.
Avrupa Konseyi Kalkınma Bankası eski yöneticisi Dr. Barış Trak ise belediye projeleri için sürdürebilir kaynak yaratma sorununa değindiği sunumunda İBB’nin kredi notu düşük olduğu halde birçok proje için dış kredi kullandığını belirtti. İstanbul’da ulaşım yaratımlarının dış kredilerle yapıldığını kaydeden Trak, sürdürülebilir yeni kaynakların yaratılması gerektiğini vurguladı. Trak, sürdürülebilir kaynaklara, dönüştürülebilir atıklar (evsel atıklar, plastik, cam, metal, kullanılmış yağlar) ve yeraltı otoparkları örnek gösterdi. Atıklardan yakıt üretilebileceğine değinen Trak, bir ton plastikten 800 litre dizel üretilebildiğini söyledi. Toplantıda Prof. Dr. Nihat Falay da belediye şirketlerinde katılımcılık, hesap verebilirlik ve saydamlık konusunu ele alırken, Prof. Dr.Sema Erder ve Prof. Dr. Nihal İncioğlu ise büyükşehir yönetim modelleri ve küresel kent İstanbul konusunda birer sunum yaptı. Toplantı katılımcılara plaket takdim edildikten sonra yapılan teşekkür konuşmalarıyla sona erdi.


 

Editör: Haber Merkezi