Memur-Sen Genel Başkanı Ahmet Gündoğdu ile Hak-İş Genel Başkanı Mahmut Arslan, iki konfederasyonun 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü'nü Tandoğan Meydanı'nda birlikte kutlayacağını açıkladı.

Memur-Sen Genel Merkezi'nde düzenlenen basın toplantısında, Memur-Sen ile Hak-İş'in ortak bildirisini okuyan Gündoğdu, işçiler, kamu çalışanları, emekliler, işsizler, yoksullar, kadınlar, gençler, meslek sahipleri ve sivil toplum kuruluşları olarak 1 Mayıs'ta alanlarda olacaklarını söyledi.

Daha özgür, daha müreffeh, demokratikleşmeyi tamamlamış bir Türkiye için alanlara çıkacaklarını ifade eden Gündoğdu, ''Bizler, sosyal barış, sosyal adalet, eşitlik ve sendikal haklarımız için 1 Mayıs 2012'de Tandoğan başta olmak üzere tüm yurtta alanlardayız'' dedi.

İşçilerin kıdem tazminatı hakkının korunmasını, örgütlenmenin önünün açılmasını, taşeronlaşmadan, esnek, kuralsız ve güvencesiz çalışma biçimlerinden vazgeçilmesini istediklerini dile getiren Gündoğdu, İşsizlik Sigortası Fonu'nun amacı dışında kullanılmasına karşı çıktıklarını vurguladı.

Asgari ücretin insan onuruna yakışır olmasını, vergi adaletsizliğinin giderilmesini talep ettiklerine işaret eden Gündoğdu, İş Sağlığı ve Güvenliği Yasa Tasarısı'nın bir an önce çıkarılması gerektiğini söyledi.

''12 Eylül darbesinin ürünü anti demokratik sendikal yasaların değiştirilmesini istiyoruz'' diyen Gündoğdu, toplu pazarlık ve örgütlenmenin önündeki engellerin kaldırılmasını istediklerini kaydetti.

Türk-İş ile Türkiye Kamu-Sen'den destek

Hak-İş Genel Başkanı Mahmut Arslan, 1 Mayıs'ın 126 yaşında olduğuna işaret ederek, ''Görüyoruz ki 126 yıl önceki şartların hakim olduğu bir dünyaya doğru gidiyoruz'' dedi.

1980 yılında sigortalı çalışan işçi sayısının 2 milyon 200 bin, sendikalı işçi sayısının ise 1 milyon 100 bin civarında olduğunu belirten Arslan, bugün ise kayıtlı işçi sayısının 11 milyon olduğunu, işçi sendikalarının üye sayısının 880 bin, toplu sözleşmeden yararlanan işçi sayısının 550 bin olduğunu vurguladı.

''Bu sorunlarımızın dile getirileceği, benzer taleplerimizi ortaya koyacağımız 1 Mayıs'ı Hak-İş ve Memur-Sen olarak birlikte kutlamanın heyecanını duyuyoruz'' diyen Arslan, Türk-İş ile Türkiye Kamu-Sen'in Ankara Tandoğan Meydanı'ndaki kutlamaya destek vereceğini ifade etti. Türk-İş ve Türkiye Kamu-Sen'in İzmir'de yapacağı kutlamalara da Memur-Sen ve Hak-İş olarak destekleyeceklerini dile getiren Arslan, bütün sivil toplum örgütlerini ve siyasi partileri Tandoğan Meydanı'na davet ettiklerini vurguladı.

Hak-İş ve Memur-Sen, Taksim'de yer almayacak

Arslan, açıklamanın ardından gazetecilerin sorularını yanıtladı. Arslan, bir gazetecinin işçi ve memur sendikaları konfederasyonlarının daha önce    1 Mayıs'ın Taksim'de kutlanması yönünde prensip kararı alındığını hatırlatması üzerine, ''6 konfederasyonun 1 Mayıs'ı birlikte kutlaması önünde Memur-Sen ve Hak-İş herhangi bir sorun oluşturmamıştır. Ancak bazı konfederasyonların rezervlerinden dolayı, bazı konfederasyonların kendileri için kırmızı çizgiler oluşturmalarından dolayı bu birliktelik sağlanamamıştır'' diye konuştu.

Bazı örgütlerin, kendi önceliklerinin, rezervlerinin ve görüşlerinin 1 Mayıs bildirilerinde ve kutlamalarında yer alması konusunda ısrar ettiklerini anlatan Arslan, bunun üzerine 4 konfederasyonun 1 Mayıs kutlamaları için ''esnek birliktelik'' oluşturduğunu söyledi.

Hak-İş ve Memur-Sen olarak İstanbul'daki kutlamalarda yer alamayacaklarına dikkati çeken Arslan, İstanbul'daki örgütlerin Ankara'daki kutlamalara katılacağını kaydetti. Arslan, ''İstanbul da, Taksim de, İzmir de, Tandoğan da bizim. Gönlümüz 6 konfederasyonla başarmaktı, 6 örgütün logosunun olacağı 1 Mayıs daha anlamlıydı ama maalesef gerçekleşmedi'' diye konuştu.

Haber Kaynağı : Haber7.com

Kaynak: h7