Turkcell’in Rus ortağı Alfa Group ve İsveç-Finlandiya konsorsiyumu TeliaSonera’nin hisselerinden bir kısmını 5 milyar dolara satın alan Usmanov, Megafon’da hisselerini yüzde 50’ye çıkardı.

Megafon’da yüzde 31,1 hisseye sahip olan Usmanov, TeliaSonera’dan yüzde 8,2 ve Alfa Group’dan da yüzde 10,7 hisse satın aldı. Usmanov’un sahibi olduğu Kommersant gazetesine göre resmi süreç önümüzdeki günlerde tamamlanacak. Yüzde 35,6 hissesi kalan TeliaSonera ile Usmanov’un AF Groubu, Megafon yönetiminde 3’er temsilci bulunduracak. Bir de bağımsız direktör yönetimde yer alacak.

Megafon’daki hisselerinin yüzde 25’e çekmeyi planladığını açıklayan TeliaSonera, Megafon’da sorunun çözüldüğünü, ortaklara ödemelerin yapılabileceğini duyurdu. Teliasonera'nın Üst Düzey Yöneticisi (CEO) Lars Nyberg, Megafon’da yüzde 25 artı 1 hisseyi korumayı planladıklarını, hisselerini düşürseler de Megafon’da kalmayı sürdüreceklerini söyledi.

Megafon’da sorunun çözülmesinin ardından Turkcell’de kontrolü ele alma için çalışacaklarını kaydeden Nyberg yaptığı açıklamada, “Altimo Megafon’dan ayrılsa da biz Turkcell’le olan sorunların çözümü ve başarılı bir yönetim oluşturulması ile ilgili işbirliğimizi sürdüreceğiz.” ifadesini kullandı.

2009’da Altimo ve TeliaSonera'nın ortak bir memarandum imzalayarak Turkcell ve Megafon’daki hisselerini ABD veya İngiltere'de kurulacak bir holding çatısı altında toplama planına Rus Yüksek Mahkemesi 19 Şubat 2011'de ret kararı vermişti.

Megafon’un Rusya, Tacikistan, Abhazya ve Güney Osetya’da toplam 62,6 milyon abonesi bulunuyor. 2011 gelirleri 242,6 milyar rubleye (8,3 milyar dolar) ulaşan şirketin borsa değerinin 18-20 milyar dolar arasında olduğu tahmin ediliyor.

Özbek asıllı iş adamı Usmanov, Metalloinvest ve diğer metal yatırımları ile Rusya’nın devleri arasında. Sanal dünyaya da yatırım yapan Usmanov, Rusya’nın ünlü sosyal paylaşım siteleri Vkontakte.ru, Odnoklassniki.ru ve Mail.ru portallarının da sahibi.

CİHAN

Haber Kaynağı : Haber7.com

Kaynak: h7