Toplu sözleşme taleplerini içeren dosyayı teslim etmeden önce Devlet Personel Başkanlığı önünde açıklama yapan Memur-Sen Toplu Sözleşme Sekreteri Hacı Bayram Tonbul, ''Bakanlar Kurulu'nun bazı üyelerinin kamu görevlilerinin tekliflerini afaki, ayağı yere basmayan, bütçe gerçekleriyle bağdaşmayan şeklinde yorumlamaları Türkiye'nin 2023 vizyonuyla örtüşmemektedir'' dedi.

Cari açığını kapatmak için sermayeye yönelik teşvik üstüne teşvik açıklandığını ifade eden Tonbul, Hükümet'in kamu görevlilerinin maaş zammı söz konusu olunca ''kaynak kıtlığından ve borçlanmadan'' söz ettiğini söyledi. Tonbul, şunları kaydetti:

''Ancak işverene var, memura yok dersen orada kavga çıkar. Memur-Sen olarak, kamu görevlileri ve emeklilerine yönelik teşvik paketi açıklanmasını istiyoruz. Buradan Hükümet'i ve kamu işverenini uyarıyoruz. Daha toplu sözleşmeler başlamadan kamu görevlilerinin moralini bozacak, kamuoyunu gerecek açıklamalardan vazgeçin.

Toplu sözleşme masasına oturmadan aba altında sopa gösterme politikalarını kabul etmiyoruz. Kamu Görevlileri Hakem Kurulu üzerinde baskı oluşturmaya yönelik ifadeleri doğru bulmuyoruz. Kamu işvereni kamuoyunu germeye ve kamu görevlilerinin moralini bozmaya yönelik açıklamalar yapmaktan vazgeçmeye çağırıyoruz. Aksi taktirde alanları ısıtırız. Meydanlara ineriz.''

Memur-Sen'in talepleri

Toplu sözleşme tekliflerini ana hatları ile açıklayan Tonbul, 2012 yılı için yüzde 16, 2013 yılı için yüzde 14 yüzdelik zam talep ettiklerini söyledi. Yüzdelik artışa ek olarak 2012 yılı için 120 lira, 2013 yılı için 80 lira taban aylığı zammı istediklerini ifade eden Tonbul, ''Ek ödemede öğretmen ve öğretim elemanı için 50 puan, 314 lira; il görevlileri, hekim dışı sağlık personeli, sivil savunma uzmanları ve KİT'lerdeki 32 sayılı cetvele sahip personelden ek ödeme puanlarına artış yapılmayanlara 25 puan, 157 lira talep ediyoruz'' dedi.

Kıdem aylığı göstergesinin 20'den 100'e çıkarılması gerektiğini dile getiren Tonbul, 25 yıl süre sınırlamasının uygulanmamasını talep ettiklerini söyledi.

Toplu sözleşme ikramiyesinin 2012 yılında 90 lira, 2013 yılında 120 lira olmasını talep ettiklerini anlatan Tonbul, 4C statüsündeki personelin 12 ay süreyle istihdam edilmesini, 2013 itibariyle kadrolu statüye geçirilmelerini  ve mevcut ücretlerine 200 lira seyyanen zam yapılmasını istediklerini kaydetti.

Tonbul, ''Sözleşmeli personelle ilgili olarak 657 sayılı Kanun'un 4B maddesi, 5393 sayılı Kanun'un TRT, Gençlik ve Spor Bakanlığı, il özel idareleriyle ile diğer kurumlardaki sözleşmeli personel ile 399 sayılı Kanun Hükmendeki Kararname kapsamında istihdam edilen sözleşmeli personelin kadroya geçirilmesini'' talep ettiklerini de kaydetti.

Türkiye Kamu-Sen'in talepleri

Türkiye Kamu-Sen adına toplu sözleşme taleplerini Devlet Personel Başkanlığı'na ileten konfederasyonun Toplu Sözleşme Sekreteri Necati Alsancak da yaptığı açıklamada, memurların toplu sözleşme masasına ''makul taleplerle'' gelmesinin istendiğini söyledi.

Alsancak, ''İğneden ipliğe her şeye zam gelmişken, Hükümet bir yılda benzin fiyatlarına yüzde 23, mazota yüzde 24, kömüre yüzde 26, doğalgaza yüzde 34, elektriğe yüzde 19 zam yaparken ne kadar makul davrandıysa emin olun, Türkiye Kamu-Sen'in talepleri onlardan daha makuldür. Bu zamlar ortadayken, tam 5 aydır memurlarımız zamsız maaş alıyorlarken, sayın Bakanın aklındaki makul talebini de merak ediyoruz'' diye konuştu.

Hakça bir paylaşım, adil bir gelir dağılımı istediklerini ifade eden Alsancak, kamu çalışanlarını açlık sınırından kurtarmayı ve insanca yaşayabileceği bir ücrete kavuşturmayı amaçladıklarını vurguladı.

''Yetkililerden iyi niyetli yaklaşımlar bekliyor ve mazeret üretmek yerine çözüm üretmelerini diliyoruz'' diyen Alsancak, toplu sözleşme taleplerinden bazılarını şöyle sıraladı:

''Kamu görevlilerinin emekli ikramiyesi için öngörülen 30 yıl sınırlaması kaldırılmalıdır. Yardımcı hizmetler sınıfında çalışan personelin tamamı, bir defaya mahsus sınavsız olarak memurluğa geçirilmelidir.

Güvenlik görevlilerimizin yıpranma payı, silah tazminatı gibi sorunlarının tamamı çözülmelidir. 2012 yılının Ocak ayında memur maaşlarına artış yapılmaması nedeniyle tüm kamu görevlilerine, geciken süre ile orantılı olarak gecikme faizi ödenmelidir.

Tüm kamu görevlilerinin ve emeklilerinin maaşlarına 1 Ocak 2012'den geçerli olmak üzere taban aylığa yansıyacak şekilde aylık net 100 lira zam yapılmalıdır. Bu artışa ek olarak tüm kamu görevlilerine ve emeklilerine 2012 yılı için birinci ve ikinci aylık dilimlerde ayrı ayrı yüzde 10'ar maaş artışı yapılmalıdır.

Yılda iki kez dini bayramlar öncesinde tüm kamu görevlilerine brüt asgari ücret tutarında (886,5 lira) bayram ikramiyesi ödenmelidir.''

Haber Kaynağı : Haber7.com

Kaynak: h7