Küçükçekmece Cumhuriyet Mahallesi’nin 20 yaşında genç bir kadın muhtar adayı var. Adı Sude Berktaş… Genç aday Berktaş aday olma gerekçesini “Mahallenin kendi dinamikleri içerisinde komşuların kaynaştığı birlikte gülümsediği, çocukların keyif içerisinde oynayabildiği, ailelerin birlikte olabildiği mutlu bir Cumhuriyet Mahallesi istiyorum.”  diye açıkladı.

Türkiye bu yaz sonu itibari ile yeni bir seçim iklimi içine girecek. Mart 2024’te yapılacak mahalli idareler seçimlerinde tüm kentlerde yerel yöneticilerimizi seçeceğiz.

Mahalli idareler seçimindeki en büyük çekişmeler hiç şüphesiz muhtarlık yarışında oluyor. Siyasi partiler henüz sahaya inmemiş olsalar da pek çok yerde mahalle muhtarlıkları için adaylar kollarını sıvadı. Bu mahallelerden biri de Küçükçekmece Cumhuriyet Mahallesi. Muhtarlığı babadan devir alan kadın muhtar Süreyya Pektaş’ın karşısına genç bir kadın Sude Berktaş aday olarak çıkmaya hazırlanıyor. Berktaş seçildiği taktirde Türkiye’de en genç muhtar olacağını iddia ediyor.

Sude Berktaş, “ Cumhuriyet Mahallesi’ne genç elinin değmesi gerektiğini düşünüyorum. Daha dinamik, daha mücadeleci bir muhtara ihtiyaç olduğu düşüncesi ile sorumluluk almak istedim. Lisede sağlık, üniversitede halkla ilişkiler eğitimi aldım.

“PEK ÇOĞUNUN ELİNDE BÜYÜDÜM DİYEBİLİRİM”

Sağlık meslek lisesinde okuduğum için bu eğitimin nedeniyle mahallemde özellikle yaşlı komşularımız başta olmak üzere başı ağrıyanın da, ilacı alınacak olanın da ihtiyacına koşturdum. Hasta olduklarında yanlarında olmaya çalıştım. Pek çoğunun elinde büyüdüm diyebilirim. Bu ilgim alakamla birlikte onlar bana ‘sen muhtar adayı olsana’ demeye başladılar. ‘Sen yaparsın, başarırsın’ gibi telkinler aldım. İlk başlarda iltifat olarak kabul ediyordum. Ama bu talep çevremde gittikçe arttı. Ailemle birlikte bir tekstil atölyesi işletiyoruz. Yani genç yaşımda sorumluluk almayı, ticaret yapmayı bilen olgunluğa sahip olduğum için yükselen bu seslere ailemden de destek geldi. Böyle bir karar alırsam destekleyeceklerini, mahallemize faydalı işler yapabileceğimi onları gururlandırabilecek bir başarı yakalayabileceğimi söylediler.

“ÇAĞDAŞ BİR TÜRK KIZI OLDUĞUMA İNANIYORUM”

Ben bir genç Türk kadını olarak Atatürk’ün bizlere seçme ve seçilme hakkı vermiş olmasından dolayı bu topluma ve topraklara hizmet etme, sorumluluğu almak zorunda olduğuma inanıyorum. Bir de Atatürkçü bir genç olarak yetiştirilmiş bir insanım. Atatürk’ün yüklediği misyonla hizmete talip oldum. Cumhuriyet kazanımlarını özümsemiş, manevi değerlere bağlı toplumun ideal yaşam kültürünü temsil eden çağdaş bir Türk kızı olduğuma inanıyorum. Ötekisi olmayan bir anlayışla her demografik ve her sosyokültürel kesimden komşumun desteğini alabileceğime inanıyorum” dedi.

“YERELLEŞME KÜLTÜRÜ MAHALLE BİLİNCİ KAYBOLMAK ÜZERE”

Muhtarlığın emeklilik günlerini değerlendirme makamı olmaması gerektiğini savunan Berktaş, “Artık bir değişimin gerektiğine inanıyorum. Cumhuriyet mahallesine gençlik enerjisi getireceğim” derken eski mahalle kültürünün canlandırılması gerektiğini savundu. Berktaş şöyle devam etti: “Mahalle kültürünün, komşuluk bağlarının kaybolduğu bir dönemde bu kültüre dönülebileceğine inanıyorum. Bu tabi ki eski mahalle ve toplum yapısını özleyen vatandaşlarımızın talepleri doğrultusunda ortaya çıktı. Cumhuriyet Mahallesi’nde bunu başarabilir, model oluşturabiliriz. Bu idealizmle muhtar adayı olmak istiyorum. 20 yaşında bir gencim, dünyanın globalleştiği bir dönemde yerel ve mahalle kültürü kaybolmak üzere. Hele ki bu 20 yaşında genç bir kadından beklenen bir sahiplenme değil. Beni farklı kılan bu. Yeni nesil siyasete meraklıysa bile mahalleyi yönetme düşüncesine girmiyor. Genel siyasetle ve partilerde görev almayla daha çok ilgileniyorlar. Belediye meclisleri gibi görevlere talip oluyorlar. Benimse muhtar olma düşüncem insanlara ilginç geliyor.” ifadelerini kullandı.

BİR GÜN EVLENİP GİDERSE MUHTARSIZ KALIR MIYIZ?

20 yaşında genç ve bekar bir kadınım. Yani hayatın doğal akışı gereğince bir gün evlilik yapma ihtimalim var. Seçmenimin aklında şu soru olabilir. Muhtar seçeceğiz ama bir gün evlenip giderse muhtarsız kalır mıyız? Hayatımdaki tüm gelişme ve yenilikleri Cumhuriyet Mahallesi’nde karşılamak istiyorum. Ben tüm hayallerimi Cumhuriyet Mahallesi’ne sığdırdım. Doğduğum büyüdüğüm yer, yeni bir aile kuracağım yer ve ölmek istediğim yer mahallem.

“MUTLU BİR CUMHURİYET MAHALLESİ İSTİYORUM”

“Kamuda tasarruf Başakşehir’e uğramadı” “Kamuda tasarruf Başakşehir’e uğramadı”

“Cumhuriyet Mahallesi Atatürkçü kimliğim nedeniyle ismiyle de çok kıymet verdiğim bir yer. Milli bayramların Cumhuriyet Mahallesi özelinde de doya doya yaşanmasını arzu ediyorum. 23 Nisan’da mesela mahalle halkı olarak parklarda çocuklara oyuncaklar dağıtalım. Onlara bayramlarını doya doya yaşatalım diye hayal ediyorum. Durumu olmayan insanlara belediye ve kaymakamlık sınırlı sayıda dokunabiliyor. Erişim problemi var. Bizim gerçekten muhtaç olan insanımız gururludur. Ben kurumlara onların erişimini beklemeden muhtarın onlara erişmesi, dertleriyle dertlenmesi gerektiğine inanıyorum.

Milli ve manevi günlerde mahallenin kendi dinamikleri içerisinde komşuların kaynaştığı birlikte gülümsediği, çocukların keyif içerisinde oynayabildiği, ailelerin birlikte olabildiği mutlu bir Cumhuriyet Mahallesi istiyorum. Cumhuriyet mahallesi köklü bir mahalledir. Benim henüz doğmadığım yıllardaki anlatılan Cumhuriyet Mahallesi ruhunu ben de yaşamak istiyorum.”

“BABADAN EVLADA GEÇEN MUHTARLIK SÖZ KONUSU”

Yeni bir enerjiye ihtiyaç olduğunu söyleyen genç muhtar adayı Berktaş, “Kar yağdığında bütün yollar kapanıyor, Cumhuriyet Mahallesi her şey duruyor. Muhtar belediye ile iletişim kurabilmeli. Babadan evlada geçen bir muhtarlık söz konusu. Mutlaka muhtarımız özverili ama bıkkınlık olduğunu düşünüyorum. Genç bir enerjiye ihtiyaç var. Babadan kızına kalmış mahalle bakkalı değil ki burası. Bir imtiyaz olmamalı. Koşturacak enerjiye sahip olunmalı.” diye konuştu.

“BEN HALKLA İLİŞKİLER MEZUNUYUM. MUHTARLIK BİR HALKLA İLİŞKİLER İŞİDİR”

Hizmet üretmesi gereken kuruluşlardan daha hızlı yararlanmak içinde genç bir enerjiye ihtiyaç olduğuna tekraren vurgu yapan Berktaş “Ben halkla ilişkiler mezunuyum. Muhtarlık bir halkla ilişkiler işidir. Hem kaymakamlık uhdesindeki hizmetlerin, hem belediye uhdesindeki hizmetlerin, sağlık uhdesindeki hizmetlerin ya da eğitim hizmetlerinin daha doğru bir dil, daha sıcak bir temas ile daha kaliteli bir şekilde sunulabileceğine inanıyorum. Bu konuda heyecanım var. Siyasette yapmak isteyen bir insanım. Siyasete başlamak için en doğru yerin mahalle kültürü olduğunu düşünüyorum. Kendi olduğum mahallede bir şeyleri değiştirebilirsem gelecek yıllarda siyasete farklı alanlarda el atarsam kentimi değiştirebilirim, ülkemi değiştirebilirim. Kente ve ülkeme dokunabilecek seviyeye gelme potansiyeli bende varsa eğer bu yaşımda mahalleyi değiştirebilecek yeterlilik ve niteliklere sahip olmuş olmam gerekir. Bunu da kanıtlayabileceğime inanıyorum. Komşularımdan şans istiyorum.” şeklinde konuştu. TAYFUN ERCAN- KENT YAŞAM

Editör: Editör Yazar