İstanbul Taksim'deki Galatasaray Meydanı'nda açıklama yapmak isteyen Cumartesi Anneleri'ne polis engel oldu. İnsan Hakları Derneği Genel Başkanı Eren Keskin ile birlikte çok sayıda kişi gözaltına alındı.

BASIN AÇIKLAMASI YAPILDI

Cumartesi Annelerinin yaptığı basın açıklaması şöyle;

BASINA VE KAMUOYUNA 
Anayasa Mahkemesi kararına uyun; Galatasaray’daki ablukayı derhal kaldırın.
Gözaltında kaybedilen insanlarımızın akıbetlerinin açıklanması ve suçun faillerinin yargı önüne çıkarılarak cezalandırılması için 941 haftadır mücadele ediyoruz. Kuşaktan kuşağa aktararak sürdürdüğümüz bu mücadelenin mekânı olan Galatasaray; bekleyişimizin, umudumuzun, ısrarımızın, itirazımızın, adalet ve hakikat talebimizin simgesi oldu. Galatasaray biz oldu, biz Galatasaray olduk. 

Buluşmalarımız 700. haftasında ağır polis şiddeti ile engellendi. Ardından Beyoğlu Kaymakamlığı’nın verdiği yasaklama kararları ile Galatasaray bize kapatıldı. Bu kararlar gerekçe gösterilerek hakkımızda soruşturmalar ve davalar açıldı.

En başından beri bu yasaklamanın evrensel hukuka, Anayasa’ya ve ilgili yasalara aykırı olduğunu, keyfi olduğunu, haklarımızı ihlal ettiğini söyledik. Bu keyfiyetin son bulması için yaptığımız girişimler sonuçsuz bırakıldı. 23 Şubat 2023’te Resmî Gazete’de yayımlanan Anayasa Mahkemesi (AYM) kararına kadar itiraz ve taleplerimiz görmezden gelindi. 
Kayıp yakını Maside Ocak’ın başvurusu üzerine AYM, Anayasa’nın 34. maddesinde düzenlenen toplantı ve gösteri yürüyüşü düzenleme hakkımızın ihlal edildiğine hükmetti. İdarenin Cumartesi Anneleri etkinliğini yasaklama kararına dayanak gösterdiği gerekçeleri haklı ve ikna edici bulmadı. Diğer yandan kayıplarımızın bulunması ve kamuoyunda farkındalık yaratılması amacıyla oturma eylemi ve basın açıklaması yapma isteğimizin demokratik bir toplumda saygı ile karşılanması gerektiğinin altını çizdi. 
Bu karar vesilesiyle devletin yönetsel gücünü elinde bulunduranlara sesleniyoruz: Anayasa Mahkemesi kararları kesindir. Yasama, yürütme ve yargı organlarını, idare makamlarını, gerçek ve tüzel kişileri bağlar. Toplanma ve basın açıklaması yapma özgürlüğümüzü ihlal etmeye son verin, Galatasaray’daki ablukayı derhal kaldırın.
Kamuya açık olan her türlü mekân toplanma özgürlüğünün kullanılabileceği alanlardır. Bir mekânın yasaklanması toplanma özgürlüğünün ihlalidir. Toplanmanın amacı ile mekân arasında bir ilişki varsa, her durumda o mekân kullanılmalıdır. Tam da bu hukuki dayanakla söylüyoruz; Galatasaray yasaklanamaz. Galatasaray bizimdir, Galatasaray hepimizindir.
941. haftamızda bir kez daha haykırıyoruz: Kayıplarımızı aramaya, akıbetlerini sormaya, faillerinin cezalandırılmasını istemeye, adil işleyen bir hukuk sistemi talep etmeye devam edeceğiz. Hak ve özgürlüklerimizden vazgeçmeyeceğiz.

Cumartesi Anneleri 
İnsan Hakları Derneği İstanbul Şubesi 
Gözaltında Kayıplara Karşı Komisyon 

 

CUMARTESİ ANNELERİ KİM?

12 Mart 1995 tarihinde Gazi Mahallesi'nde bulunan Alevilerin çoğunlukta olduğu bir kahvehaneye durdukları bir taksi şoförünü öldürerek aynı taksiyle kahvehanedeki sivillere yönelik kimliği belirsiz kişilerce gerçekleştirilen silahlı provokatif saldırı sonucu başlayan ve şehrin diğer bölgelerine yayılan olaylar. 15 Mart 1995'e dek kent geneline yayılan olaylar sonucunda 22 kişi hayatını kaybetmiş, yüzlerce kişi yaralanmış ve tutuklanmıştır.

21 Mart 1995'te Gazi Mahallesi olayları sonrası gözaltına alındıktan sonra Hasan Ocak ortadan kayboldu. Annesi Emine Ocak, ailesi ve arkadaşları 55 gün boyunca Hasan'ı aradı. 15 Mayıs'ta, Hasan'ın işkence edilmiş cansız bedeni kimsesizler mezarlığında bulundu. Ceset, Hasan gözaltına alındıktan beş gün sonra Beykoz Ormanı'nda köylüler tarafından fark edilmişti. Hasan'ın cesedine ulaşılmasının ardından kayıplara karşı adalet arayan bir insan hakları mücadelesine dönüştü ve ilk kez 27 Mayıs'ta 15-20 kişilik bir grup, Galatasaray önünde oturma eylemi yaptı.

Editör: Editör Yazar