Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk’ün Anadolu’da kurtuluş mücadelesini başlatmak için 19 Mayıs 1919’da Bandırma vapuru ile Samsun’a çıkışının 96. yıldönümü ve 19 Mayıs Atatürk’ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı kutlamalarında ağır adım geri dönüş başladı.

 

Atatürk’ün Türk gençliğine armağan ettiği bayram daha önceleri stadyumlarda düzenlenen geniş katılımlı, sportif ve kültürel etkinliklerle kutlanırken, çıkarılan kanun ve yönetmeliklerle her okulun kendi çapında kutlaması uygulaması getirilmişti. Ayrıca Atatürk anıtına da yalnızca Gençlik ve Spor Müdürlüğü’nün çelenk bırakmasına izin veriliyordu.

 

Ancak Atatürkçü vatandaşlar, sivil toplum örgütleri ve bazı siyasi partiler bu uygulamaya itiraz edip, her defasında korsan bile olsa çelenklerini Atatürk anıtına bırakıyorlardı. Bu davranış da emniyet görevlileri tarafından yakından takip ediliyordu.

 

Bu yıl bu tür olaylar yaşanmadı. Çünkü çelenk bırakma törenine Kaymakamın yanısıra daire müdürleri, jandarma komutanı, siyasi partiler, sivil toplum örgütleri, vatandaşlar ve öğrenciler hep birlikte katıldı.

 

Sarıyer’deki 19 Mayıs Gençlik ve Spor Bayramı kutlaması saat 10:00’da Atatürk anıtına çelenk bırakılmasıyla başladı.

 

Merkez Mahallesi Cumhuriyet Meydanı’nda düzenlenen tören Sarıyer Kaymakamı Gürsoy Osman Bilgin, Sarıyer İlçe Eğitim Müdürü İbrahim Tahmaz, Gençlik ve Spor Müdürü Namık Şişman, İlçe Jandarma Komutanı Binbaşı Fırat Fehmi Işık, İlçe Emniyet Müdürü Murat Karakaya, ile kaymakamlığa bağlı diğer daire müdürleri, AK Parti İlçe Başkanı Salih Bayraktar, CHP İlçe Başkanı Mehmet Deniz, MHP İlçe Başkanı Ünsal Bilgiç, CHP 2. Bölge Milletvekilli adayı Dr. Cengiz Alp, ADD Başkanı Fahrettin Serdaroğlu, Türk Kadınlar Birliği Sarıyer Şube Başkanı Hülya Demir, MHP 2. Bölge Milletvekilli Adayı Gülru Vardar, siyasi partilerin yönetim kurulu üyeleri, Sarıyer Belediye Meclisi üyeleri, mahalle muhtarları, sivil toplum örgütlerinin temsilcileri ve kalabalık bir vatandaş topluluğu katıldı.

19 Mayıs Atatürk’ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı çelenk bırakma törenine katılım geçen yıllara göre fazla olsa da eski günlerin coşkusunun olmadığı gözlendi.

Özellikle Atatürk’ün kendilerine böyle bir bayramı layık gördüğü gençlerin çok az sayıda olması dikkat çekti.

Çelenk bırakma töreni saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla sonaerdi. Kutlama töreni İstinye Anadolu Lisesi’ndeki etkinliklerle devam etti.

Öte yandan Sarıyer Kaymakamı Gürsoy Osman Bilgin 19 Mayıs Bayramı nedeniyle bir kutlama mesajı yayınladı. Bilgin, mesajında, “Bize düşen, Türk Milleti olarak, Atatürk’ün göstermiş olduğu çağdaşlaşma yolundan asla ödün vermeyerek, Cumhuriyet’imizi tüm kurum ve kuruluşlarıyla sonsuza kadar yaşatmaktır” dedi.

TÜRK MİLLETİ OLARAK, ATATÜRK’ÜN GÖSTERMİŞ OLDUĞU ÇAĞDAŞLAŞMA YOLUNDAN ASLA ÖDÜN VERMEMELİYİZ

Kaymakam Bilgin mesajında şunları söyledi:

"Sevgili Gençler;

Türk Milletinin bağımsızlık ve özgürlük umutlarının inanca dönüştüğü, kurtuluş ateşinin yakıldığı günün doksan altıncı yıl dönümünde, bir Atatürk’ü Anma Gençlik ve Spor Bayramını daha karşılamanın engin mutluluğu, gururu ve coşkusu içindeyiz.

Büyük Atatürk’ün önderliğinde dünyaya örnek bir kurtuluş mücadelesi veren Türk milleti yediden yetmişe kadın-erkek, büyük-küçük demeden top yekün savaşarak, bu toprakları işgalden kurtarmışlardır. İşgal güçlerince milletimize layık görülen kaderi değiştiren Kurtuluş Savaşı, esareti kabullenmeyen bir milletin yarattığı, eşine az rastlanır bir kahramanlık destanıdır. Bu savaş, Türk Milletinin kahramanlığının, vatan sevgisinin ve bağımsızlık aşkının, belgesidir. Vatan sevgisini tüm değerlerin üstünde tutan, bağımsızlığından hiçbir zaman ödün vermeyen Türk Milleti, dünya üzerinde yüzlerce yıla dayanan varlığını, sahip olduğu bu özelliğe borçludur. Bugün üzerinde bağımsız olarak yaşadığımız, atalarımızın uğrunda binlerce şehit vererek kazandıkları bu toprakların her karışında bir şehit yatmaktadır. Milletimiz çok iyi biliyor ki Kurtuluş Savaşı, Atatürk’ün ‘Ya İstiklal Ya Ölüm’ sözü ile yola çıkmış bir milletin inançla, umutla ve emsali görülmemiş bir fedakarlık duygusuyla, Cumhuriyete kadar uzanan yolda ödediği bedeldir”

“Cumhuriyet’i biz kurduk, onu yükseltecek ve sürdürecek sizsiniz”

 

Böylesine büyük bir mücadelenin eseri olan Türkiye Cumhuriyet’i Atatürk tarafından siz gençlerimize emanet edilmiştir. Gazi Mustafa Kemal Atatürk, “Gençler, cesaretimizi güçlendiren ve sürdüren sizlersiniz. Siz almakta olduğunuz terbiye ve kültür ile insanlık değerinin, vatan sevgisinin en değerli örneği olacaksınız. Ey yükselen yeni nesil, gelecek sizindir. Cumhuriyet’i biz kurduk, onu yükseltecek ve sürdürecek sizsiniz.” sözleriyle gençliğe ve gençlere olan güvenini vurgulamıştır. Bundan sonra bize düşen, Türk Milleti olarak, Atatürk’ün göstermiş olduğu çağdaşlaşma yolundan asla ödün vermeyerek, Cumhuriyet’imizi tüm kurum ve kuruluşlarıyla sonsuza kadar yaşatmaktır. Halkımızın ve aynı bilinçle yetişerek ülkenin geleceğine yön vermeye hazırlanan gençlerimizin Cumhuriyet’e ve O’nun değerlerine her zaman sahip çıkma duyarlılığını göstermesi, en büyük güven kaynağımızdır. Siz gençler; bilimsel ve teknolojik gelişmeleri, çok yakından takip etmek durumunda olduğumuz günümüzde, yalnızca kendimizle değil, dünya ile yarışmak zorunda olduğumuzun bilinciyle, bizlere bir Türk ferdi ve insanı olma onurunu yaşatan Türkiye Cumhuriyetini sonsuza kadar yaşatacaksınız. Bu duygu ve düşüncelerle; Gazi Mustafa Kemal Atatürk başta olmak üzere, ebediyete uğurladığımız bütün şehit ve gazilerimizi rahmet, minnet ve şükranla anıyor, 19 Mayıs Atatürk’ü Anma Gençlik ve Spor Bayramınızı kutluyor, hepinize sevgi ve saygılar sunuyorum.”

 

(Tuncay DAĞLI-Kent Yaşam) 
Editör: Haber Merkezi