İstanbul’da bugün yaşanan sel felaketinin en çok etkilendiği ilçelerden biri olan Sarıyer Belediye Başkanı Şükrü Genç, yoğun yağmur sonrası ortaya çıkan mağduriyetin, altyapıya önem verilmemesinden kaynaklandığını ileri sürdü.


 
Çarpık kentleşme nedeniyle yeterli altyapı oluşturulmadan üstyapının oluştuğunu söyleyen Başkan Genç,Bu altyapılar yeni yapılan binaları taşımıyor. Her açılan yeni yerleşim ilave bir yük demektir. Şehri gökdelen ve ‘rezidanslarla dolduranların bunu bilmesi lazım” dedi
 
İstanbul’da gece başlayıp, sabah etkisini arttıran yağış, çarpık kentleşme ve alt yapı sorununu bir kez daha gözler önüne serdi. Ve megakent bugün sele teslim oldu.
İstanbul'da bir günde son 32 yılın en yoğun yağışı görülürken, metrekareye, Silivri'de 128, Üsküdar'da 108, Beykoz'da 85, Sarıyer'de ise 80 kilogram yağmur yağdı.  Yağmurun sele dönüşmesinin ardından birçok ilçeyle birlikte Sarıyer’de de araçlar mahsur kaldı, evleri ve işyerlerini su bastı. Bazı binalarda ciddi hasarlar oluştu.

“ÇARPIK KENTLEŞMEYLE BURAYA KADAR”

Sabah erken saatlerden itibaren madur olan vatandaşın yardımına koşan Sarıyer Belediyesi ekipleri ilçeyi baştan sona tarayarak hasar tespiti yaptı. Ekipler acil müdahale edilmesi gereken evlerde temizlik ve iyileştirme çalışmaları başlattı.

Belediye ekiplerinin çalışmalarını denetleyen Belediye Başkanı Şükrü Genç, alt yapı ve çarpık kentleşme sorununa dikkat çekerek, “İstinye Deresi’nin kotu yukarıda. Evlerin kanal çıkış kotları daha düşük. Aşırı yağış, dereyi basıyor. Çözümsüzlük orada. Biz diğer yerlerde yağmur suyu kanalları yaptık. Ara yollarda biriken su, ana yollara çok fazla inemedi. İstanbul’da en çok yağmur Beykoz ve Sarıyer’e düştü. Ana arterlerden kaynaklanan bir sıkıntı da var. İBB’deki arkadaşlarla defalarca konuştuk. Suyun kendiliğinden gideceği bir sistemin düşünülmesi lazım.  Bu iş mazgal koymakla olmuyor. Bu yağmur 80 Kg. Belediye ve Kaymakamlık birlikte çalışarak, madur vatandaşın zararlarını en aza indirmek için çalışacağız. Sonuç olarak altyapıya yeterli önemin verilmemesinden kaynaklanan bir durum yaşıyoruz” dedi.



“ALTYAPI OLMADAN ÜSTYAPI İNŞA EDİLMEZ”

Konuşmasında bilinçsiz ve çarpık kentleşmeye  dikkat çeken Başkan Genç şunları söyledi:
“Altyapı çok eski. Bu altyapılar yeni yapılan binaları taşımıyor. Her zaman bu durumu gözönünde bulundurmak lazım. Sonuç itibariyle altyapıya yeterince önemin verilmeden, oldu bitti ile iş yapılıyor. Biz 2009’dan itibaren yağmur suyu kanallarını yaptık. İnsanların yaşam alanlarından suyun uzaklaştırılması gerekiyor. Her açılan yeni yerleşim ilave bir yük demektir. Şehri gökdelen ve rezidanslarla dolduranların bunu bilmesi lazım” dedi.
Tuncay Dağlı- Kent Yaşam




 
Editör: Haber Merkezi