Sarıyer Maslak’ta bulunan Atatürk Oto Sanayi Sitesi’nin Silivri’ye taşınacağı yönündeki iddiaların gerçek dışı olduğu belirtildi.
İstanbul Oto Sanatkarları Esnaf Odası (İSTOSEO) Başkanı Mustafa Keskin, “Atatürk Oto Sanayi Sitesi’nin Silivri’ye taşınacağı yönünde yayınlanan haberler ve bu konudaki iddialar tamamen gerçek dışıdır” dedi.


 
Bir yapı kooperatifinin Silivri Alipaşa’da yeni sanayi sitesi kuracağı ve Atatürk Sanayi Sitesi’ndeki esnafın da buraya taşınacağı iddialarıyla ilgili olarak gazeteci Tuncay Dağlı’ya açıklamada bulunan İSTOSEO Başkanı Mustafa Keskin şunları söyledi:


 
KESKİN: BİR KOOPERATİFİN ÖNCELİKLE DEVLETTEN ARAZİ ALMASI GEREKİR
 
“Atatürk Oto Sanayi Sitesi deyince, şöhreti artık yurt dışına taşmış, Türkiye’nin gözbebeği olan, 1968’de temeli atılan ciddi bir kurum akla gelir. Kendi rüştünü ispat edip, devlet kadar güvenilir bir kurum olmuş, Maslak’ta 1 ve 2, İkitelli’de 3. Kısmı yapmıştır. Atatürk Oto Sanayi Sitesi Kooperatifi’nin taşınma gibi ne bir girişimi var, ne müteşebbisliği var.. Öyle bir çalışması yok. Biz böyle şeyler yapacağımız zaman yetkili kurumlardan izin alırız. Gideriz devlet kademelerine, böyle bir projemiz, düşüncemiz var, bize bu konuda destek ve yardım, arazi tahsisi olabilir mi diye sorarız.. Bir kooperatif amacına, devletin desteğiyle, devletten arazi almak suretiyle ulaşır. Kooperatifin de açılımı budur zaten. Aksi takdirde gidip şahıstan arazi alıp, buraya inşaat yaparsan, bunun adı müteahhitlik olur, kooperatiflikten çıkar. Dolayısıyla biz kooperatifçiliği böyle öğrendik, böyle biliyoruz. Bizim o tip bir girişimimiz yoktur. Hem görsel hem yazılı basında bizi istismar eden bazı arkadaşlar çıkmıştır bu tip konularda. Bizim bunlarla hiç bir organik bağımız yoktur. Bunların hepsi asılsız şeylerdir. Medyada çıkan hiçbir hadise bizimle bağlantılı değildir. Bunlar büyük bir ismi, kurumsallaşmış bir maziyi kendilerine kılıf olarak gösterip, onun şemsiyesi altında gösterip, burada üye kaydetmeye ve bir pazar yaratmaya çalışıyorlar. Eğer devlet yöneticileri birgün ihtiyaç duyar ve sanayi sitesinin başka yere taşınması için altyapı oluşturmaya başlanırsa biz de gereken kolaylığı sağlarız. Aksi takdirde böyle bir olay olmadan kalkıp “biz bunu yapacağız” dersek, hem kendimizi kandırmış oluruz hem de bize güvenen esnafı aldatmış oluruz, bu da doğru bir şey değil.”


 
MUSTAFA DEMİR: SANAYİ SİTESİNİN TAŞINMASIYLA BİZİM DE BAĞLANTIMIZ YOK
 
Yönetim yeri Atatürk Oto Sanayi Sitesi’nde bulunan Yeni Büyük İstanbul Toplu İşyeri Yapı Kooperatifi Başkanı Mustafa Demir de, sanayi sitesinin Silivri’ye taşınmasıyla ilgili olarak kendilerinin de bir bağlantısı ve çabası olmadığını söyledi. Demir, “Bizim, sanayinin taşınmasıyla ilgili hiç bir bağlantımız yok. Biz geçen yıl bu kooperatifi kurarak sadece ihtiyacı olan değişik kesimlerden esnaf kesimleri için bir kapı açtık. Silivri-Kınalı arasında bir de arazi alıp, projemizi yaptırdık. Atatürk Oto Sanayi Sitesi taşınır, taşınmaz, bu bizi bağlamaz. Bizim hiç bir kooperatifle de bağlantımız yok. Kendimiz düşündük ve ihtiyaçtan doğan bu kooperatifi kurduk” dedi.


Öte yandan MASKOOP (Maslak İstanbul Toplu İşyeri Yapı Kooperatifi) adlı bir yapı kooperatifinin geçtiğimiz günlerde Silivri Alipaşa’daki bir arazi üzerine “Bu alan MASKOOP S.S Maslak Sanayi Sitesi Proje alanıdır” yazılı tabela asması, işaret edilen yerin tarım arazisi olduğunu belirten Silivri Belediyesinin de tepkisini çekmişti. (Tuncay DAĞLI-Kent Yaşam)




 
 
Editör: Haber Merkezi