Türk ordusunun sömürgeci devletlere karşı 18 Mart 1915’te kazandığı Çanakkale Zaferi, ÇYDD Sarıyer Şubesi ile Sarıyer Belediyesi’nin ortak etkinliğiyle kutlanırken, şehit ve gazilerimizle, Mustafa Kemal Atatürk minnet ve şükran duygularıyla anıldı.

Yaşar Kemal Kültür Merlezi’ndeki kutlama ve anma etkinliğinde ressam Ersin Burak bir hafta sürecek ‘Çanakkale Destanı’ adlı resim sergisini açtı. Tarihçi yazar Gürsel Göncü de “Çanakkale Savaşı’nın Dünü Bugünü” adlı söyleşi gerçekleştirdi. Göncü yaptığı konuşmada, Çanakkale’deki şehitliklere ve oradaki tarihi mirasa ülke olarak çok geç ilgi gösterdiğimizi belirtip, yabancı ülkelerin orada bizden önce şehitlikler ve anıtlar oluşturduğunu söyledi. Tarihi gerçekleri anlatırken duygulanıp, gözleri dolan Gürsel Göncü, Türk ulusunun, Çanakkale’de büyük devletlere karşı uzun süredir gösteremediği bir karşı koyma mücadelesinin örneğini verdiğini belirtip, bu olayın hem orduya hem de millete büyük bir moral kaynağı olduğunu söyledi. Mustafa Kemal Atatürk’ün de burada kazandığı zaferle halkın üzerinde güven duygusu oluşturduğunu, toplumun da bu güvenle kurtuluş mücadelesinde onun peşinden gittiğini belirtti. Göncü, “Çanakkale’de kazandığımız zafere, orada yatan şehitlerimize ve kanla sulanmış o kutsal topraklara daha çok sahip çıkmalı, yaşananları gelecek nesillere olduğu gibi aktarmalı ve o dönemin ruhunu yaşatmalıyız. Yalnızca turistik gezi yapıp, fotoğraf çektirmek yetmez” dedi.

Çanakkale şiirlerinin okunduğu şiir dinletisinde ise ÇYDD üyesi üniversite öğrencileri ile şair ve şiir yorumcuları da muhteşem bir performans gösterdi.

Sarıyer Belediye Başkanvekili Hüseyin Coşkun, ressam Ersin Burak ile tarihçi-yazar Gürsel Göncü, ÇYDD Başkanı Gül Çağlayan  ve Eceabat’tan konuk olarak gelen grubun temsilcisine çiçek buketi vererek katılım ve destekleri için teşekkür etti.

ÇAĞLAYAN: EMANETİ SONSUZA KADAR KORUYACAĞIZ

ÇYDD Başkan Gül Çağlayan ise yaptığı konuşmada Çanakkale Zaferi’nin önemini vurgulayıp, “Ülkemizi işgal için gelen devletlerin savaş gemilerini inançla mücadele ederek denizin dibine gönderen ve “Çanakkale Geçilmez” sözünü tüm zihinlere kazıyan kahraman şehitlerimizi, gazilerimizi ve Mustafa Kemal Atatürk’ü minnet ve şükranla anıyorum. Onların bu asil ruhu sayesinde bugün biz buradayız.. Onlar savaşmasaydı, bugün bizim bir vatanımız olmayacaktı, onlar şehit ve gazi olmasaydı, belki bizler doğmayacaktık bile.. Onlar, vatana nasıl sahip çıkılması gerektiğini en iyi şekilde gösterdiler. Ama sömürgeci zihniyet emellerinden hiçbir zaman vazgeçmedi, vazgeçmecek de.. Bu nedenle Mustafa Kemal’in askerleri olarak bizler de tıpkı Çanakkale kahramanlarımız  ve ulusal Kurtuluş Savaşı veren tüm ulusumuz gibi uyumayacağız, dinlenmeyeceğiz, içerideki ve dışarıdaki düşmanlarımıza karşı vatanımıza sahip çıkıp, bize verilen bu kutsal görevi yerine getirmede hiç bir zaman geri adım atmadan, emaneti sonsuza kadar koruyacağız” dedi.

Tuncay Dağlı-Kent Yaşam

Editör: Haber Merkezi