Anma törenine CHP İstanbul İl Başkan Vekili Yusuf Kenan Sönmez, CHP İstanbul İstanbul İl Başkanlığı Örgütten Sorumlu Başkan Yardımcısı Fuat Keskin, İl Yöneticileri Mehmet Diribaş, Ali Köylüoğlu, CHP İstanbul Milletvekili Barış Yarkadaş, CHP Beşiktaş İlçe Başkanı Ş. İlker Uygun, Şişli Belediye Başkanı Hayri İnönü, CHP Beşiktaş eski İlçe Başkanı Kemal Çiloğlu, belediye başkan yardımcıları, İstanbul Yaşam Derneği Başkanı Süleyman Kartal ile çok sayıda partili katıldı.

CHP İstanbul İl Başkanı Vekili Yusuf Kenan Sönmez, günün anlam ve önemine ilişkin yaptığı konuşmasında Lozan Barış Antlaşması'nın aynı zamanda Türkiye Cumhuriyeti'nin kuruluşunda büyük bir adım olarak tarihe geçtiğini belirterek, "Bu tarihi adımın gerçekleşmesinde Türk heyetinin başkanlığını yapan; yeni devletin bağımsızlığını ve egemenliğini onaylatarak, Sevr Antlaşması’nı, Mondros Mütarekesi’ni geçersiz kılan ve bugünkü Türkiye’nin sınırlarını belirleyen Lozan Antlaşması başarısının altına imza koyan da İsmet İnönü’dür.

Atatürk’ün vefatının hemen ardından ulusun kaderi ellerine teslim edilen ve Cumhurbaşkanı seçilen, CHP Genel Başkanlığı’nı üstlenen de İsmet İnönü’dür.

Cumhurbaşkanlığı döneminde başlayan II. Dünya Savaşı’nda Türkiye’yi savaştan uzak tutan; binlerce evladını işgalde ve Kurtuluş Savaşı’nda şehit veren bu ülkenin yeni maceralara sürüklenmesini engelleyen de İnönü'dür.

Ben de İnönü ailesiyle bir dönem siyaset yapan biri olarak, Başta Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşı İsmet İnönü'yü, Kurtuluş Savaşı'nda hayatını kaybeden tüm şehitlerimizi bir kez daha partim adına saygıyla anıyorum" dedi.

FİDAN UĞUR-KENT YAŞAM

Editör: Haber Merkezi