Sarıyer Merkez Mahallesi’nde Atatürk anıtının da bulunduğu Cumhuriyet Meydanı’na 5 ayda dördüncü defa kermes adı altında alışveriş pazarı kurulması ve bunların da uzun süreli meydanı işgal etmesi, çevre esnafı ile mahalle sakinlerinin tepkisini çekti.



Kurulan pazar çadırlarının Atatürk anıtının önünü kapadığını ileri süren Atatürkçü Düşünce Derneği Sarıyer Şubesi yetkilileri de, Cumhuriyet Meydanı’na böyle satış yerlerinin kurulmasının yakışık almadığını belirttiler.

Cumhuriyet Meydanı’na sık sık kermes adı altında pazar kurulmasına karşı çıkan çevre esnafı tarafından imzalanan dilekçe, Merkez Mahallesi Muhtarı Sinan Yüksel tarafından İstanbul Büyükşehir Belediyesi Avrupa Yakası Zabıta Müdürlüğü’ne verilirken, Sarıyer Kaymakamlığı'na da esnafın tepkisi iletildi. Meydana pazar kurulmasının birçok yönden sakıncası ve olumsuz etkisi olduğu belirtilen 28 Mayıs tarihli dilekçede şu ifadeler yer aldı:



5 AYDA 4 DEFA PAZAR KURULDU

“Mahallemiz sınırları içerisinde Cumhuriyet Meydanı olarak anılan ve sahil kenarında bulunan meydanda, 2017 yılı itibarıyla dördüncü kez fuar adı altında pazaryeri ve kermes kurulmuştur.
Özellikle çok işlek yer olması sebebiyle trafiği olumsuz etkilemekte, ayrıca deniz kenarı olduğundan dolayı insanların dinlenme yeri olan banklar işgal edilmekte ve en önemlisi de meydanın cıvarında bulunan Sarıyer esnafını da olumsuz yönde etkilemektedir.

Henüz bu yıl içinde beşinci ayda olmamıza rağmen bu alanda 4. kez pazaryeri kurulması özellikle esnafımız ve yerel halkımız tarafından çok ciddi tepkilere neden olmaktadır.
Biz Sarıyer Merkez Mahallesi halkı olarak bu meydanda, bu ve bunun gibi pazaryeri, fuar, festival ve kermes kurulmasını kesinlikle istememekteyiz.”



ET VE SÜT ÜRÜNLERİ AÇIKTA SATILIYOR

Bu arada Sarıyer Cumhuriyet Meydanı’nda kurulan pazarda  et ve süt ürünlerinin yanısıra, kuruyemiş, şerbet, gıda ürünleri ve süs eşyaları satılıyor. Ancak havaların ısınmasıyla birlikte özellikle peynir türü gıda maddeleri ile et ürünü yiyeceklerin açıkta satılması nedeniyle insan sağlığı açısından olumsuz etki yaratabileceği de belirtiliyor.



MEYDANDA PAZAR AÇMA İZNİNİ İBB VERİYOR

Öte yandan Cumhuriyet Meydanı İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) sorumluluğunda olduğu için burada pazar kurma iznini de İBB veriyor. Esnaf ve yerleşik halkın sürekli pazar ve kermes kurulmasına tepki göstermesi ve bu tepkilerin Sarıyer Belediyesi’ne de yönelmesi üzerine geçtiğimiz günlerde kamuoyuna bir açıklama yayınlayan belediye yetkilileri, meydanın İBB sorumluluğunda olduğunu ve Sarıyer Belediyesi’nin burayla ilgili herhangi bir izin verme ya da yaptırım gücü olmadığını belirtti.

Tuncay Dağlı-Kent Yaşam



Editör: Haber Merkezi