Ödül töreni Sarıyer Belediyesi ve ÇYDD Sarıyer Şubesi’nin ev sahipliğinde Yaşar Kemal Kültür Merkezi’nde gerçekleştirildi.Çok sayıda ÇYDD üyesinin geldiği törene ÇYDD Genel Başkanı Prof. Dr. Aysel Çelikel, Prof. Dr. İlber Ortaylı, Sarıyer Belediye Başkanı Şükrü Genç, Başkan Yardımcısı İsmail Erdem, ÇYDD merkez yöneticileri, ÇYDD Sarıyer Şube Başkanı Gül Çağlayan, ÇYDD şube başkanları ve ilçe yönetim kurulu üyeleriyle, dernekten burs alan üniversite öğrencileri de katıldı.

ÇYDD Genel Başkanı Prof. Dr. Aysel Çelikel, yaptığı konuşmada Cumhuriyet Ödülleri’ni verme gerekçesini anlatırken, Prof. Dr. İlber Ortaylı’nın da yapmış olduğu çalışmalarla bu ödüle layık görüldüğünü ifade etti. Çelikel, konuşmasında laikliğe vurgu yaparak, “Çağdaş yaşamın ve demokrasinin temel taşlarından biri olan laiklik, ülkemiz için de vazgeçilmezdir. Bu nedenledir ki Anayasamızın değiştirilmesi bile teklif edilemeyen ilk dört maddesi arasında yer almaktadır” dedi.

Prof. Dr. Aysel Çelikel daha sonra İlber Ortaylı’ya 12.Cumhuriyet Ödülü’nü takdim etti. Ortaylı ise yaptığı konuşmada, “Türkiye Cumhuriyeti büyük değişimdeki bir takım tıkanmaları çok radikal kararlarla değiştirmiştir. Radikal kararların bina edeni hiç şüphesiz ki Atatürk’tür. Onun yolunu takip edebildikleri ölçüde ve onun yaptıklarına sadık kalabildikleri ölçüde başarılı olabilirler” dedi.

Bu arada Heykeltraş Şermin Güner tarafından yapılan Prof. Dr. İlber Ortaylı’nın büstü, sanatçının oğlu tarafından kendisine armağan edildi.

Tuncay Dağlı-Kent Yaşam

Editör: Haber Merkezi