İBB tarafından sokak hayvanlarının barınması amacıyla Sarıyer Kısırkaya’da yaptırılan barınağı ölüm kampı olarak niteleyen hayvanseverler gerçekleştirdikleri protesto eylemi sırasında barınağın demir kapısı ile tel çitlerini yıktı.

 

Bağımsız Hayvan Özgürlüğü Aktivistleri ile İstanbul Kent Savunması, Kuzey Ormanları Savunması, Sarıyer Kent Dayanışması ve Yeryüzüne Özgürlük Derneği tarafından organize edilen protesto eylemine yaklaşık bin kişi katıldı. Onlarca sivil toplum kuruluşu tarafından desteklenen eylem için saat 12:00’de Kısırkaya Hayvan Barınağı yakınında toplanan hayvanseverler, İBB aleyhinde slogan atıp, taşıdıkları pankartlarla barınağın kapısına kadar yürüdüler. Barınağın sokak hayvanlarını tecrit edip, öldürmek için yapıldığını ileri süren hayvanseverlere Kısırkaya’da yaşayan vatandaşlar da destek verdi.

İstanbul’un birçok semtinden otobüs ve özel araçlarıyla Kısırkaya’ya gelen hayvanseverlerin eylemi için Sarıyer İlçe Jandarma Komutanlığı ile İBB’de geniş güvenlik önlemi aldı.

CHP İstanbul Milletvekilleri Melda Onur ve Haluk Eyidoğan ile CHP Sarıyer İlçe Başkanı Mehmet Deniz, CHP İstanbul 2. Bölge Milletvekili Aday Adayları Necati Yıldırım ve Hülya Güntaş’ın da katılarak destek verdiği eylemi organize eden STK’lar adına yapılan basın açıklamasında  şöyle denildi:

 

"MODERN" BİR HAYIRSIZADA VAKASI YAŞAMAK İSTEMİYORUZ!”

 Bizler yaşam alanları, hak ve özgürlükleri gasp edilen/kısıtlanan/zorunlu göçe tabi tutulan hayvanlardan, yaşamdan, doğadan yana saf tutanlar olarak, daha şimdiden nasıl sonuçlanacağını bildiğimiz ve Kısırkaya ile Kuzey Ormanları bölgesini ranta açacak olan İBB'nin bu dev hayvan toplama ve tecrit kampına karşı çıkıyoruz. 100 sene önce İstanbul'da yaşanan ve tüm sokak köpeklerinin toplatılıp açlıktan katledildiği yeni ancak "modern" bir Hayırsızada vakası yaşamak istemiyoruz!

 

Sokak hayvanlarının sonunu getirecek olan Kısırkaya toplama kampı, hayvanların içinde dönemeyecekleri kadar dar, penceresiz, ışıksız beton kutulara konulacakları bir hapishane. Konumu itibari ile bilumum rant, talan ve işgal projesi ile bölgedeki yaban hayatı ve ekosistemi için de son derece tehlikeli sonuçlar doğurarak Marmara'nın tüm canlılarını etkileyecek, Kısırkaya'yı yaşanmayacak hale getirecektir

 

Çok yakın bir zamanda açılışı yapılması planlanan, İstanbul'un tüm dengelerini değiştirecek, bizlerle yüzyıllardır sokakları paylaşan sokak hayvanlarına tecrit ve soykırım uygulayacak olan, mevzuata da aykırı bir şekilde inşaatı devam ettirilen bu soykırım merkezini protesto etmeye ve kısa bir süre içerisinde bölgenin ranta açılmak istenmesine karşı hep birlikte mücadele etmeye çağırıyoruz” denildi.

 

BARINAĞIN KAPISI VE TEL ÖRGÜLERİNİ YIKTILAR

Kısırkaya barınağını proteo etmek için toplanan hayvanseverlerden bazıları daha sonra barınağın demir kapısını ve tel örgüleri zorlayarak bir bölümünün yıkılmasına neden oldu. Jandarma ve özel güvenlik elemanlarının müdahalede bulunmadığı eylemciler bir süre sonra araçlarına binerek döndüler.

(Tuncay DAĞLI-Kent Yaşam)












Editör: Haber Merkezi