Kalp ve damar hastalıklarına yakalanmamak için bilim insanları tarafından balığın çokça tüketilmesi gerektiği önerisine paralel olarak Sarıyer’de ‘Kalbin İçin Olta At’ etkinliği gerçekleştirildi. Amatör balıkçılar etkinlikte denize olta sallayıp, bir süre sonra da geri çektiler. Oltaya takılan balıkların boylarının en fazla beş santimetre, yani yavru balık olması hayal kırıklığı yarattı. Yakalanan balıklar tutanlar tarafından  büyümeleri için yeniden denize iade edildi..

Ülkemizdeki deniz kirliliğinin yarattığı olumsuz sonuca iyi bir örnek teşkil eden oltaya yavru balıkların gelmesi olayını Sarıyer Belediye Başkanı Şükrü Genç, “Yememiz için önce balığı bulmamız lazım. Denizlerimizde balık olmamasının birçok sebebi var. Herkes balıkçıya kabahat bulur ama denizin ne kadar kirletildiğini ve balığın yumurta bırakacak yeri olmadığını da birilerinin söylemesi gerekiyor” şeklinde yorumladı.

Kalp Sağlığı Haftası nendeniyle Sarıyer Belediyesi ile Türk Kalp Vakfı’nın ortaklaşa  düzenlediği  ‘Kalbin İçin Olta At’ etkinliği Sarıyer Merkez’deki sahilde gerçekleştirildi.

İnsan ölümlerine sebebiyet veren hastalıklar arasında ilk sıralarda yer alan kalp damar hastalıklarına dikkat çekmek ve kalp hastalıkları riskini azaltacak önlemler alma konusunda toplumu bilgilendirmek amacıyla Sarıyer Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Müdürlüğü ve Türk Kalp Vakfı’nın birlikte düzenlediği etkinliğini Sarıyer halkından büyük ilgi gördü.

Etkinliğinde açılış konuşmasını yapan Türk Kalp Vakfı Başkanı Kenan Güven şunları söyledi:

GÜVEN, “KALP SAĞLIĞI İÇİN SPOR YAPIN”

“Türk Kalp Vakfı kurulduğu yıldan bu yana 43 yıldır kalp ve damar hastalıklarını önleme ve bu konuda halkımızı bilgilendirme çalışmalarını sürdürmektedir. Vakfımız bu çalışmalarını kalp haftalarında daha geniş kitlelere duyurmaktadır. Bugün yaptığımız kampanya ise aslında kalp sağlığı için önerdiğimiz aktivitelerden biridir. Kalp hastalıkları dünyada ölüm oranı en fazla olan hastalıkların başında gelse de kontrol edilebilir bir hastalıktır. Bu nedenle sağlığımıza kilo kontrolüyle, tuz, un ve şekeri azaltmakla, sigarayı tamamıyla bırakmak ve alkol tüketimini azaltmakla veya hayatımızdan çıkarmakla sağlığımızı kazanabiliriz. En önemli maddelerinden biri ise spor yapmaktır. Spor kalp sağlığı için en önemli ilaçlardan biridir. Kalbin İçin Olta At kampanyası ise Sarıyer gibi denizin kenarında bulunan bir yerde yaşayan bizler olarak en iyi yapabileceğimiz şeydir. Stresten ve bazı düşüncelerden kurtulabileceğimiz, temiz hava alabileceğimiz sporlardan biridir. Bu nedenle destekliyoruz. Sarıyer Belediyesi her konuda Türk Kalp Vakfı’na destek vermektedir. Ben bu destekleri için Sarıyer Belediye Başkanı Şükrü Genç’e şahsım ve vakıf adına çok teşekkür ediyorum. Sağlıklı, mutlu ve iyi kalpli günler diliyorum.”

TÜMERDEM; “SİGARADAN UZAK DURUN, BALIK TÜKETİN”

Türk Kalp Vakfı Mütevelli Heyeti Üyesi,  Çocuk ve Toplum Hekimi Prof. Dr. Yıldız Tümerdem ise yaptığı konuşmada, balık tüketiminin insan sağlığı için önemini vurguladı. Prof. Dr. Tümerdem, “Dünyada ilk on ölüm içinde birinci neden tütün ve ürünleridir. Çünkü kalp ve damar hastalıklarına neden oluyor. Bana bir şey olmaz demeyin, olur. Bu nedenle uzak durun. Sağlıklı beslenin, abur cuburlardan çocukları uzak tutun. Dünyanın en güzel besinlerinden biri balıktır. Oltanızı alıp buraya gelip tutup, taze taze yiyin. Haftada iki gün balık tüketimi önemlidir. Sağlıklı kalalım uzun yaşayalım keyfimizi bozmayalım” dedi.

GENÇ; “DENİZLERİMİZ KİRLETİLİYOR”

“Yememiz için önce balığı bulmamız lazım” diyerek konuşmasına başlayan Sarıyer Belediye Başkanı Şükrü Genç ise deniz kirliliğine dikkak çekti. Genç, “Denizlerimizde balık olmamasının birçok sebebi var. Herkes balıkçıya kabahat bulur ama denizin ne kadar kirletildiğini ve balığın yumurta bırakacak yeri olmadığını da birilerinin söylemesi gerekiyor. Türk Kalp Vakfı ile beraber Sarıyer’de “Kalbin İçin Olta At” etkinliği artık gelenekselleşti. Balığın önemini sularımızı da koruyarak göstermeliyiz.  Tüm yurttaşlarımızı bu ülkenin güzelliklerine sahip çıkmaya çağırıyorum. Balık yenirse ilaçlara ihtiyaç kalmayacak. Türk Kalp Vakfı başkanına ve yöneticilerine teşekkür ederim. Tam da balık havası bakalım balık yakalayabilecek miyiz?” diye konuştu.

Konuşmaların ardından Sarıyer Belediye Başkanı Şükrü Genç, Türk Kalp Vakfı Başkanı Kenan Güven ve Prof. Dr. Yıldız Tümerdem’e teşekkür plaketi verdi. Türk Kalp Vakfı da aynı şekilde Başkan Genç’e plaket takdim etti. CHP Sarıyer İlçe Başkanı ve CHP İstanbul Büyükşehir Meclis Üyesi Sevim Yalınkılıç ise İstanbul Amatör ve Sportif Olta Balıkçılığı Derneği’nden Erol Örkçü’ye teşekkür plaketi verdi.  Avrupa’da girdiği yarışmada birincilik ödülü alan Sarıyer Belediyesi Gösteri Sanatları Topluluğu da Karadeniz yöresi halk oyunlarını sergiledi.

Etkinliğin açılış töreninden sonra Belediye Başkanı Şükrü Genç denize ilk olta atanlardan oldu. Ancak oltaya gelen balıkların küçük olması üzüntü yarattı. Yavru balıklar yeniden denize atıldı.

Bu arada etkinliğe katılanlara sponsor firmalar tarafından helva ve neskafe ikram edildi. Sarıyer Beleidyesi de çay standı kurdu. Belediye Başkanı Şükrü Genç, şenlik havasında geçen etkinliğin başarılı organizasyonuna imza atan Yardımcısı İsmail Erdem ile Çevre Koruma ve Kontrol Müdürü Ali Güneş’e teşekkür etti..

Tuncay Dağlı –Kent Yaşam

Editör: Haber Merkezi