AREMDER Başkanı Özkan Kadı, konuyla ilgili olarak yaptığı yazılı açıklamada, emlakçılık sektörüne emek vermiş ekmeğini bu sektörden kazanan gerçek emlakçıların mağdur olmamaları için çıkartılan “emlakçılık yasasının” yürürlüğe girmesinden sonra, son yıllarda hızla artış gösteren emlakçılık sektöründeki yasa dışı çalışanların büyük cezai yaptırımlarla karşı karşıya kalabileceklerini söyleyerek korsan emlakçıları uyardı. Kadı, gayrimenkul sektöründe son yıllarda çok sayıda düzenleme yapılmasına rağmen, bu alanın en önemli temsilcileri konumundaki emlakçıların hem hukuki güvencesinin olmadığını hem de yasal bir statüye sahip olamadıklarını dile getirdi.

YASA ONAYLANDI



Kadı, Türkiye Tüm Emlakçılar Müşavirliği tarafından hazırlanan ve ülkedeki tüm odalar ile ilgili kurumların onayladığı emlakçılık meslek yasasının yasalaşması ile emlakçılık sektöründe yaşanan sorunların çözüleceğini belirterek, “Yasa çıkmadan önce emlakçılık yapanlar, oda, maliye ve sicil kaydı ile emlakçılar odasından aldıkları kurs belgesi ile son aya ait bir faturayı odaya verdikleri takdirde emlakçılık yapmaya devam edebilecekler" dedi.

ÜNİVERSİTE MEZUNİYET ŞARTI ARANACAK



Yasanın yürürlüğe girmesinden sonra emlakçılık yapmak isteyenlerde aranan şartlarla ilgili bilgilerde veren Kadı, “Emlakçılık yapmak isteyen ve bu sektörden ekmek yemek isteyenlerden en az 4 yıllık üniversite mezunu olması şartı getirilecek. Eğitim için emlakçılar odasına müracaat edecek ve 1 yıl kurs görecek. Kursu tamamladıktan sonra lisans sınavına girecek. Sınavdan başarılı olanlar, bir emlakçının yanında 1 yıl staj yapacak. Bu şartları yerine getirdikten sonra emlakçılık yapabilecek” şeklinde konuştu.

2 YILDAN BAŞLAYAN HAPİS CEZASI

Kadı, kaçak yollardan korsan olarak yasaya aykırı bir şekilde emlakçılık yaptığı tespit edilenlerin 2 yıldan başlayan hapis cezasına çarptırılacağını, ayrıca 30 bin lira para cezası verileceğinin altını çizdi. Bir kişinin emlakçılık yapıp yapmadığını tespit etmenin çok kolay olduğunu belirten Kadı, birden fazla evi kiraya verdiğinde ya da komisyon aldığında o kişi emlakçılık yapıyor demektir. Tespit edildiğinde de yaptırımı çok ağır olacak" dedi. Kent Yaşam
 

Editör: Haber Merkezi