Türk Üniversiteli Kadınlar Derneği’nin (TÜKD) dün gerçekleştirilen olağan genel kurulunda Genel Başkan Prof. Dr. Gaye Erbatur görevini Hülya Yüksel'e devretti.

Beş yıldan beri genel başkanlık görevini yürüten Prof. Dr. Erbatur, genel kurulda dernek üyelerine hitaben yaptığı konuşmada, “Beş yıl içinde sizlerle çok güzel zaman geçirdim, çok güzel dostlar edindim. Hepinize, bana bu desteği verdiğiniz için teşekkür ediyorum. Üniversiteli Kadınlar Derneği çok köklü bir dernek. Köklü bir dernek olunca sorumluluklar da çok oluyor. Ama bizim şansımız şu; çok başarılı şubelerle çalıştık. Bizim birlikte çalıştığımız arkadaşlarımızın hepsi birbirinden çalışkan ve değerliydi. Sizlerin oylarıyla seçilen yönetim kurulu üyeleriyle, denetim ve disiplin kurulu üyeleri gerçekten büyük bir özveriyle bu çalışmalara katıldı. Hepsine çalışmalarından ve emeklerinden dolayı teşekkür ediyorum.

"BÖYLE ONURLU BİR DERNEĞİN ÜYESİ OLDUĞUMUZ İÇİN BİZ NE MUTLU"

Bu onurlu ve gururlu görevi bugün bir başka arkadaşıma devredeceğim. Bundan büyük mutluluk duyuyorum. Çünkü böyle işler hep bir bayrak yarışıdır. Herkes bir diğerinden aldığı bayrağı daha yükseğe çıkarmaya çalışır. Ben Bayrağı Nazan Başkanımdan aldım, bugün başka arkadaşlarıma devredeceğim. Görevi devraldığımızda şube sayısımız 23'tü, şuan 26 şubemiz bulunuyor. Aslında amacımız her şubenin bir kardeş şube kurulmasını sağlamasıydı ancak bu mümkün olmadı. İnşallah yeni dönemde bu hedefimize ulaşırız. Ne kadar mutlu ki bize böyle onurlu bir derneğin üyeleriyiz ” dedi.

Divan Başkanlığını Av. Nazan Moroğlu’nun yaptığı Taksim Point Otel’deki genel kurula katılan Graduate Women İnternational (GWI) Başkanı Geeta S. Desai de kadın sorunlarına dikkat çeken bir konuşma yaptı ve küresel ekonominin kadınları daha çok ezdiğini belirterek, kadınların uluslararası anlamda şimdi çok daha fazla işbirliği yapması gerektiğini vurguladı. Desai şunları söyledi:

“ÜLKEMİZDEKİ SORUNLARI ÇÖZMEK İÇİN KÜRESEL DÜZEYDE ÇALIŞMAK ZORUNDAYIZ”

 “GWI Kurulu, Türkiye’de ekonomik ve sosyal açıdan zor zamanlar olduğunun farkında ve TÜKD’nin bu ekonomik ve sosyal engellere rağmen cinsiyet eşitliği, kadın ve kız çocuklarının eğitimi için çalıştığını biliyoruz. Sizlerle gurur duyuyoruz. Ancak üyelerimizle sadece gurur duymak yeterli değildir. Kendi ülkelerindeki hedeflerine ulaşmalarında onlara destek olmak için üyelerimizle birlikte çalışmamız gerektiğini de biliyoruz.

Pek çok ülkede ataerkil tutumlar yüzünden olan cinsiyet eşitsizliği, yoksulluk, kadın ve kızlara yönelik ayrımcılık, küresel politikalar nedeniyle katlanarak artmıştır. Serbest piyasa ekonomisine katılımı düzenleyen küresel politikalar, ülke hükümetlerinin vatandaşlarının yaşamlarındaki rolünü azaltmaktadır. Bu nedenle daha önce halk sağlığı, halk eğitimi, yiyecek ve barınma konusunda kamu yardımı ve çevre koruma gibi iyi kamu hizmetleri olan birçok ülkede, bu hizmetlerin ya büyük ölçüde azaltıldığı ya da tamamen ortadan kaldırıldığını görüyoruz. Bu da sosyal ekonomik eşitsizliği artırmakta, kadın ve kızları mağdur etmektedir.

"ÜLKELERARASI İŞBİRLİĞİNİ ARTIRMALIYIZ"

Dünyadaki bu gerçeklere dayanarak, GWI’in ilk yeni stratejisi çerçevesinde, sadece kadınların sosyal ve ekonomik adaletsizliğinden sorumlu olan BM kuruluşlarıyla değil, UNCTAD –BM Ticaret ve Kalkınma Konferansı ile de görüşmeye başlandı. Ayrıca Dünya Ticaret Örgütü ile de bir ilişki başlatıldı.

Kadınların sadece kendi ülkerindeki sorunları ele almaya çalışarak bir fark yaratmayacağını anlamamız gerekir. Ülkemizdeki sorunları çözmek için küresel düzeyde çalışmak zorundayız ve şimdi her zamankinden daha fazla, ülke sınırlarını aşarak birlikte çalışmak zorundayız.  Sorunlarımızı diğer ülkelerdeki kadınlarla paylaşmalıyız, araştırma, savunuculuk ve eylem konularında işbirliği yapmalıyız.”

Genel Merkezi İstanbul’da olup, Ankara, Adana, Antalya, Edirne, Eskişehir, İzmir, Kocaeli, Kastamonu, Bodrum gibi birçok kentte kırkın üzerinde şubesi bulunan Türk Üniversiteli Kadınlar Derneği Genel Başkanlığını Hülya Yüksel'e devreden Prof. Dr. Gaye Erbatur’a, Türkiye Kadın Dernekleri Federasyonu Başkanı Av. Canan Güllü, yelkenlerinde Atatürk, Türk Bayrağı ve Anıtkabir resmi bulunan bir tekne maketi hediye etti. Prof. Erbatur’da, Graduate Women İnternational (GWI) Başkanı Geeta S. Desai, güzel anıların fotoğraflarını koyması için bir çerçeve armağan etti.

TÜKD Genel Kurulu'nda yönetim ve denetim kurulları ibra edildikten sonra yapılan seçimde Hülya Yüksel başkanlığa getirildi. Hülya Yüksel'in yönetim kurulu listesinde Meral Güler, Aynur Saraç, Prof. Dr. Gönül Balkır, Prof. Dr. Fulya Sarvan, Prof. Dr. Fatma Sırmatel, Ezgi Yetkiner, Berrin Önürmen, Hüsniye Altın Yeşil, Prof. Dr. Nilgün Onay ve Şerife Özdemir yer aldı. Denetim Kurulu'na Nigar Yaycıoğlu, Zeynep Gürcan ve Funda Buzdağlı, Disiplin Kurulu ise Ayla Yüksel, Melike Özbey, Yurdanur Sakaoğlu ve Nesrin Göçhan seçildi.

Tuncay DAĞLI-Kent Yaşam

TÜKD GENEL KURULUNDAN GÖRÜNTÜLER

Editör: Haber Merkezi