İSTANBUL- Başbakanlık Toplu Konut İdaresi (TOKİ), İstanbul'daki Rami Kışlası'nda 1986'dan bu yana geçici olarak faaliyet gösteren Rami Gıda Toptancıları Hali esnafı için Kayabaşı Batı Resneli Bölgesinde modern bir çarşı inşa edecek. Yılbaşından sonra inşaatına başlanacak çarşı, iki yıl içinde bitirilecek. TOKİ'nin Kayabaşı Batı Resneli Bölgesinde yapacağı yeni çarşı ile Rami Kışlası'nda 1986'dan bu yana geçici olarak zor ve sağlıksız koşullarda faaliyetlerini sürdüren gıda toptancılarının yüzü gülecek. Çağdaş ve modern bir çarşıya kavuşacak olan Rami esnafı ise projeden oldukça memnun.

MODERN VE ÇAĞDAŞ BİR TESİS

Yapılacak olan çarşının inşaat çalışmaları yıl başından sonra başlayacak ve iki yıl içinde tamamlanacak. Kayabaşı’nda yapılacak olan çarşı 320 bin metrakare alana inşa edilecek. Çarşı içerisinde 990 toptancı dükkanı, banka, restorant, kafeterya gibi ihtiyaçlar için 120 ticari dükkan ile 65 TIR'ın aynı anda park edebileceği toplam 1300 araç kapasiteli kapalı ve açık otopark bulunacak. Yeni halde ayrıca mescit ve bir sosyal tesis bulunacak.

’33 YILDIR RAMİ’DEYİZ’

Proje ile ilgili gazetemize önemli açıklamalarda bulunan İstanbul Gıda Toptancı Tüccarlar Derneği Başkanı Mustafa Karlı, “Biz Eminönü Unkapanı’ndan 2 yıllığına geçici olarak taşınmıştık. Ama 33 yıldır ticaretlerimize burada sıkınıtılı bir şekide sürdürmek zorunda kaldık. Geçici olarak burada kaldığımız için de yetkililer sürekli bizlere buradan taşınmak zorunda olduğumuzu bildiriyorladı. 2011 yılında dernek başkanı seçildikten sonra TOKİ ile bir arazi anlaşması yaptık ve 580 dönümlük araziyi satın aldık ve süreç içerisinde 140 Milyon’luk meblayı da ödedik” dedi.

‘ÜLKE GÜNEMİ PROJEYİ GECİKTİRDİ’

Projenin neden geciktiğine dair sorularımızı da yanıtlayan Karlı, ülkemizde yaşanan  Gezi, 17-25 Aralık operasyonları ve 15 Temmuz darbe girişimi gibi kaotik durumlar nedeniyle projenin geciktiğini belirtti. Karlı devamında, “Yaşananlara rağmen biz süreci takip ettik ve 2017’nin Ocak ayında 6 büyük firmanın katılımı ile ihale aşamasını gerçekleştirdik. En düşük rakamı Doğuş A.Ş verdiği için ihaleyi de onlar kazandı. O günden bugüne önce hafriyat çalışmaları başladı sonrasında da inşaat ruhsatları çıktı” diye konuştu.

‘GARANTÖRLÜK TOKİ’DE’

Daha sonra ki süreci anlatan Karlı, “İnşaat başladıktan sonra inşaat maliyetlerini de çıkararak kura çekimlerimizi yaptık. Esnaflarımızın dükkanları belli oldu ve gelişen süreçte hala satış vaadi sözleşmelerimiz devam etmektedir. Önümüzdeki günlerde de bütün üyelerimiz ile satış vaadi sözleşmelerimiz imzalanmış olacak. Netleşen inşaat maliyetlerini de TOKİ’ye aktaracağız. Aslında bütün maliyeti biz peşin ödemek istiyorduk ama TOKİ başkanımız bizlere çok iyi bir ödeme planı çıkararak 3’er ay ara ile 8 taksit yaptı. Esnafımız bu anlamda da rahatlamış oldu. Ama tabi garantörlük yine TOKİ de olacak.Böylece bankarlardan rahat bir şekilde kredi alabilmemizin de önü açılmış oldu” dedi.

‘FİYAT ŞİKAYETLERİ VAR’

Projenin ne zaman biteceğine dair de açıklamalarda bulunan Karlı,”İnşaatın bitiş tarihi 2019 yılının Nisan ayı olarak belirlendi. Eğer herhangi bir aksaklık olmazsa 2 yıllığına geldiğimiz ama 33 yıl boyunca kalmak zorunda kaldığımız Rami’den taşınmış olacağız” sözlerini kullandı. Esnafların şikayetlerine dair de bilgiler veren Karlı, “Esnaf buradan taşınmak istiyor. Ama fiyatlar beklenildiğinin üzerinde olunca özellikle küçük esnaflarımız bizlere şikayette bulundular. Ama 2011 yılındaki bedellerle 2017 yılının bedelleri arasıda takdir edersiniz ki büyük bir fark var. Bu açıdan esnafmız sadece fiyatlar konusunda şikayetçi. Ama maalesef herkesi memnun etmek mümkün değil. Şartları zorlamamıza rağmen ancak bu kadarını yapabiliyoruz” dedi.

‘AVRUPA’NIN EN BÜYÜK KAPALI ÇARŞISI’

Projenin kapsamı ile ilgili de bilgiler veren Karlı, “Proje kapsamında 580 dönümlük bir alan var. Bunun 322 dönümü kullanım alanı, 114 dönüm inşaat alanı ve 94 dönüm dükkan inşaat alanı. Bu anlamda Avrupa’nın en modern ve en büyük Kapalı Çarşı’sını yapıyoruz. Bunun gibi bir projenin Türkiye’de bir örneği yok. Gerçekten Türkiye’mize ve İstanbul’umuza yakışır bir tesis inşa ediyoruz. Ayrıca burada faaliyet gösterecek olan bütün üyelerimiz özel mülkiyet sahibi olacaklar” dedi. Yeni projenin ulaşım noktasında da İstanbul’un en rahat ulaşılabilecek yeri olduğunun altını çizen Karlı, önümüzdeki yıllarda yeni yerlerine kavuşacak olan esnafa hayırlı olsun dileklerinde bulundu.

ESNAF DÖRT GÖZLE BEKLİYOR

Rami esnafı ise yeni yapılacak projeden oldukça memnun. Yıllardır Rami’de esnaflık yapan tüccarlar Rami Hali’nin artık şehrin merkezinden oldukça uzak olduğunu ve ulaşım konusunda ciddi sorunlar yaşandığı için eskisi gibi rağbet görmediğini dile getirdi. Özellikle yeni yapılacak projede kendilerine ait bir özel mülkiyet olmasının büyük avantaj olduğunu dile getiren esnaf dört gözle yeni projenin tamamlanmasını  bekliyor

Bilal ÇIĞRIM-Kent Yaşam

Editör: Haber Merkezi