Hançerli, Gambiya'da bir köyde açacakları içme suyu kuyusundan 900 köylünün yararlanacağını söylerken, TSD olarak benzer sorunlara karşı ellerinden gelen çabayı göstereceklerini söyledi.


TSD ile Sen de Gel Derneği arasındaki su kuyusu açma işbirliğinin protokolünü hazırlayan kişi de olan TSD Hukuk ve Dış İlişkilerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Avukat Turan Hançerli konuya ilişkin sorularımızı yanıtladı.

Neden böyle bir girişiminiz oldu?
Türkiye'de engelliler çok ciddi sorunlarla uğraşıyorlar. Türkiye Cumhuriyeti Devleti dünyada 20 büyük ekonomiden biri olmasına rağmen, engellilerin en önemli ihtiyaçlarından biri olan tekerlekli sandalye ihtiyaçları dahi hâlâ yardım kuruluşlarından sağlanıyor. Engellilerin sorunlarının çözülmediği gerçeğini en başta ifade etmenin yanı sıra, bu sorunları ağır bir şekilde yaşayan engellilerin su gibi hayati bir öneme sahip bir konuda duyarsız kalamazdık. Yani damdan düşenin halinden ancak damdan düşer anlar diyerek bu soruna kayıtsız kalamazdık. Bu proje bir can suyu projesi. Sorunu bütünüyle çözmeyeceğini biliyoruz ama bu sorun orada dururken yüreğimiz sessiz kalmaya da el vermedi.


Dayanışma içerisinde olursak 'başka bir dünya mümkün'
Yaşanan eşitsizlikler nedeniyle dünya üzerinde çok ciddi travmalar yaşanıyor. Bu eşitsizlik bazen ülke içinde bazen de ülkeler arasında yaşanan eşitsizlikler olarak ortaya çıkıyor. Tabii ki Afrika'da yaşanan bu travma ciddi bir gelir adaletsizliği nedeniyle yaşanıyor. Bunun sorumlusu belki emperyalist sömürgeci devletler, belki büyük kâr hırsı güden şirketler. Ya da ülkeyi yanlış yöneten yöneticiler nedeniyle Afrikalılar bu sorunla karşı karşıyalar. Bu sorunda hiç bir payımız yok. Biz insanların sorunlarına gerçek çözümler üretmeyen anlayış ve yönetimlerine inat, dünyanın tüm halklarıyla dayanışma içerisinde 'başka bir dünya mümkün' anlayışıyla çözüme katkı verdik. 


Proje paydaşlarımız da yüksek duyarlılıkla hareket ediyorlar
Sen de Gel derneği'nin kurucusu İbrahim Betil de TSD ile ortak proje yapmanın kendileri için çok önemli olduğuna işaret etti ve bu ortaklaşmanın diğer kurumlara da örnek olmasını istediğini ifade etti.


Yine Gambiya'da projeler koordinatörü olarak görev yapan Tuncay Bozkurt da bu bilgiyi Sare Savadih köyündeki vatandaşlarla paylaştığını söyledi. Köydeki insanların çok sevinçli olduklarını ve bizlere selam gönderdiklerini aktardı. Orada çocukların yarısının henüz 5 yaşına gelmeden hayatlarını kaybettiklerini aktardı. 


Kuyunun açılışını 3,5 ayda gerçekleştireceğiz
Bizler TSD olarak bir ay içerisinde su kuyusunun bedelini Sen de Gel derneğine aktaracağız. Sare Savadi köyüne yapılacak olan içme suyu kuyusu da 3,5 ayda bitirilecek. Biz de 2018 Ekim'i içerisinde heyet olarak oraya giderek, 900 kişinin kullanacağı temiz içme suyu kuyusunun açılışına katılacağız. 


Engelli hakları için durmaksızın mücadele edeceğiz
Biz şimdiye kadar gerek kişi olarak gerek engelliler derneği olarak, engellilerin Türkiye'deki yasal haklarını kullanmaları ve yaşadıkları sorunların tamamen çözüme kavuşturulması için mücadele ettik, etmeye de devam edeceğiz. Burada bir saniye olsun duraksama yaşamayacağımızın da bilinmesini özellikle vurgulamak isterim. 

 

Editör: Haber Merkezi