Sarıyer Belediyesi tarafından doğa ve çevrenin korunmasına yönelik farkındalik yaratıp, insanların daha bilinçli davranmaları amacıyla düzenlenen “Sarıyer Çevre ve Sanat Günleri’nin ikincisinde birbirinden farklı çok sayıda aktivite gerçekleştirildi.  40’a yakın sivil toplum kuruluşunun katıldığı etkinliğe yurt dışından da gelenler oldu.

Kilyos’ta düzenlenen ve Kumda Sanat Şenliği, Kum Zambakları Festivali ve Sarıyer Heykel Sempozyumu’nu da içine alan bu geniş kapsamlı organizasyon ne yazık ki yanlış zaman seçimi ve irtibat eksikliği nedeniyle halktan pek fazla ilgi görmedi.

Geçtiğimiz Cumartesi ve Pazar günü düzenlenen 2. Sarıyer Çevre ve Sanat Günleri, özellikle öğrenci ve gençlerin doğa ve çevre bilincini artırması adına çok önemli bir etkinlik olarak sunuldu ve bu doğrultuda konunun uzmanları ve ilgili STK’lar davet edildi.

Sarıyer Belediye Başkan Yardımcısı İsmail Erdem’in koordinatörlüğünde, Çevre Koruma ve Kontrol Müdürü Ali Güneş’in gayretiyle ortaya çok kapsamlı bir çalışma çıkarıldı. Bu arada Basın ve Halkla İlişkiler Müdürü Hatice Yazlık ve Kültür Müdürü Filiz Coşkun da etkinliğin başarılı olması için mahiyetlerindeki personelle katkı sağladı.

Kilyos meydanı, Kilyos plajı ve eski Turban tesislerinin etkinlik alanı olarak seçildiği iki günlük organizasyon kapsamında iklim forumu, kumda sanat şenliği, heykel sempozyumu ve sergisi, kermesler, imza günleri, atölye çalışmaları, bisiklet yarışı ve konserler gerçekleştirildi. Perşembe günü de Haydar Aliyev Parkı’nda “İklim İçin Ses Veriyoruz” adlı belgesel gösterimi yapıldı.

Bu arada iklim değişikliğinin hayatımızı ve sağlığımızı ne derece etkilediğinin ele alınıp tartışıldığı forumda Ömer Madra, Çiğdem Çağlayan, Ümit Şahin, Menekşe Kızıldere, Akgün İlhan, Akif Pamuk ve Buket Atlı görüş ve düşüncelerini izleyicilerle paylaştı.

Belediye Başkanı Şükrü Genç’in de etkinliğin her aşamasında bulunduğu Çevre ve Sanat Günleri, katılımcı ve davetli kişi ve kuruluşlar için güzel anılar içerse de asıl hedef kitle olan vatandaşların pek fazla ilgi göstermediği dikkati çekti.

Bu konuda yapılan eleştiriler ise etkinliğin zamanının yanlış seçildiği, okulların açılmasından sonra düzenlenmesinin daha doğru olacağı yönündeydi. Etkinliği izleyenler, “Faaliyetlerin gerçekleştirildiği alanlardaki kişilerin büyük bölümü belediye çalışanı ya da davetli STK’ların temsilcileriydi. Burada asıl bulunması gereken hedef kitle yoktu. Böyle organizasyonlar gerçekleştirilirken halkla ilişkiler ve basınla diyaloğun çok iyi yürütülmesi gerekir” dediler.

ÇEVRE MÜDÜRÜ ALİ GÜNEŞ ETKİNLİĞİ AMAÇLARINI AÇIKLADI

Öte yandan büyük emek verilerek hazırlanan etkinliğin amaçlarını sıralayan Sarıyer Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Müdürü Ali Güneş şunları söyledi:

"Sarıyer Belediyesi Çevre koruma ve Kontrol Müdürlüğü ve Kültür Müdürlüğü ile ortaklaşa düzenlenen 2. Kilyos Çevre ve Sanat Günleri etkinliğinin çevreci yönüyle ana temasında; 36 ulusal ve uluslararası dernek, STK, oluşum ve insiyatiften oluşan çevreci kuruluşları bir araya getirerek ortak bir ses vermek, işbirliği oluşturmak ve devamlılığını sağlamak amaçlanmıştır.

Doğal yaşam kaynaklarının en doğru biçimde kullanılmasını sağlamayı amaçlarken, yaşamı tehdit eden, doğada uzun süre kalarak yok olmayan atık maddelerin yerine alternatif, doğayla uyumlu malzemelerinin kullanımı ön plana çıkarılarak, doğanın olabildiğince daha iyi korunabileceği anlatılmak istenmiştir.

Her geçen gün sanayinin yarattığı düzensiz ve kontrolsüz baskının altında kalan doğanın nasıl zarar gördüğünü; dünyanın bir çok yerinde aynı anda yapılan 8 Eylül Dünya Küresel Farkındalık Günü kutlamasına paralel Türkiye’den sadece 8 yerde ve İstanbul’da yalnızca kokopelli şehrinin yanısıra, Kadıköy Belediyesi ve Sarıyer Belediyesi katılım sağlayarak “İklim için ses ver”adı altında belgesel film gösterimi ve iklim forumu düzenleyerek farkındalığa dikkat çeilmek istenmiştir.

Yönetmenliğini Avi Levis’in üstlendiği “Naomi Klein’in - Bu Her Şeyi Değiştirir” adlı kitabından hareketle hazırlanan belgesel film gösterimi gerçekleştirilmiştir.

Greenpeace gönüllüleri ve İzev’li çocuklarımızla Kilyos sahil kıyısında yapılan çöp temizliğiyle; çöp toplamak değil, çöp oluşturmamak için hassas davranmaya dikkat çekmek amaçlanmıştır.

KUM ZAMBAKLARININ KORUNMASI İÇİN PLATFORM OLUŞTURULACAK

Kilyos kum zambaklarının korunması için uzun süre önce Kilyos Doğal Çevresini Koruma ve Çevre Kültürünü Geliştirme Derneği tarafından oluşturulan dikkat çekme çabaları, Kilyos Kum Zambakları Festivali’yle başlayıp, bu yıl daha öteye götürülerek Türkiye’nin kıyıya sahili, kumulu olan bölgelerde benzer mücadeleleri veren derneklerin ve oluşumların bir araya gelmesi sağlanarak ve “Türkiye’de kum zambaklarının korunması platformunun kurulması amaçlanmıştır.

Bisikletin yaşamımızdaki rolünü ifade ederek; karbon salınımının atmosfere verdiği zarara dikkat çekilmiş ve azaltılması için günlük yaşamımızda Hollanda örneği gibi bisiklet kullanımının yaygınlaştırılması ve bu konuda belediyeler olarak üstümüze düşenleri hızlı bir şekilde yerine getirerek daha çevreci bir yaklaşım gözetilmek istenmiştir.Sarıyer’de bu kapsamda gerçekleştirilen belediye ve bisikletliler derneği ile organize edilen organizasyon ilk defa olması sebebiyle de ayrı bir yeri olacaktır. Bu organizasyonda bisikletliler derneği ile işbirliği yapılarak STK’ların rolü ve organizasyonu ön plana çıkartılmıştır. Dernek Başkanı Murat Suyabatmaz ile birlikte yapmış olduğumuz planlamayla bisiklet kullanımının yaygınlaştırılmasının hem atmosferimize hem de sağlığımıza ne kadar faydalı olduğunu amaçlanmıştır. Aynı zamanda atmosfere bırakılan karbon salınımının azaltılması için rüzgar ve güneşten sağlanan enerji ile alternatif çevreci ve yenilenebilir enerji üretimine yönelimine dikkat çekilmiştir.

Yaşamımızın devamı için üretilen malzemelerin hassas şekilde doğaya zarar vermeden geri dönüşümün önemine dikkat çekmek aöaçlı dönüşüm ve doğanın korunması için de mücadele eden dernek ve kuruluşlar bir araya getirilerek halkımızın daha iyi bilinçlenmesi amaçlanmıştır.

Doğanın korunması için mücadele eden derneklerin, kuruluşların ve sivil çabaların forumlarla ve atölye çalışmalarıyla etkinlik daha kapsamlı bir hale getirilmiştir.

Sonuç bildirgesi için değerlendirme yapmak üzere bir araya gelinmesine karar verilerek etkinlik tamamlanmıştır.."

Tuncay Dağlı-Kent Yaşam

Editör: Haber Merkezi