23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı nedeniyle Sarıyer Belediyesi tarafından misafir edilen çocuklar, eşit bir dünya taleplerini Sarıyer’den tüm dünyaya haykırdı. 3. Uluslararası Çocuk Meclisi’ne katılan çocuklar yayınladıkları bildiride, ‘Çocuklar Çocuk Gibi Yaşamalı’ vurgusu yaparak, dünya liderlerine mesaj gönderdi.

Sarıyer Belediyesi’nin konuğu olarak 23 Nisan Çocuk Şenlikleri kapsamında yurtiçi ve yurt dışı olmak üzere farklı kültürlerden gelen yüzlerce öğrencinin oluşturduğu 3. Uluslararası Çocuk Meclisi toplantısı yapıldı. Yaşar Kemal Kültür Merkezi’nde gerçekleşen toplantıda çocuklar, ‘Oyun Hakkı’ ve ‘Hepimiz Farklıyız, Hepimiz Eşitiz’ temalarıyla hazırladıkları günler süren çalışmalarının sonucunu arkadaşları ile paylaştılar. Toplam 526 çocuğun katılımıyla gerçekleşen meclisin sonunda, ana temasını barış ve eşitliğin oluşturduğu “Sarıyer Belediyesi 3. Uluslararası Çocuk Meclisi Bildirgesi” yayınlandı.

HEPİMİZ FARKLIYIZ, HEPİMİZ EŞİTİZ

Sekiz il ve on bir farklı ülkeden çocukların katıldığı meclis, misafir öğrencilerin hazırladıkları sunumlarla başladı. Farklı bölgelerden gelen çocuklar, kendi haklarını anlattıkları çalışmalarını birbirleriyle paylaştı. Hazırlanan çalışmalarla “Bizi biz yapan farklılıklarımızdır” diyen çocuklar büyük beğeni topladı. Etkinlikte, geçtiğimiz yıl yapılan Çocuk Meclisi’nde alınan karar doğrultusunda tasarlanan ‘Barış Oyun Parkı’nın yapım aşamasının yer aldığı bir video da gösterildi.

EĞİTİMSİZ TOPLUM AYAKTA DURAMAZ

Meclisin sonunda 3. Uluslararası Çocuk Hakları Bildirgesi okundu. “Eğitim bir çocuğun temel hakkıdır” diyen öğrenciler, eğitimsiz toplumun ayakta duramayacağını söyledi. Bildiride, çocukların eşit bir toplumda din, dil, ırk ve cinsiyet ayrımı yapılmadan eşit kanunlar altında yaşaması gerektiği belirtildi. Çocuklara karşı işlenen şiddet olaylarına da değinilen bildiride, çocuklara karşı yapılan her türlü şiddetin önlenmesi ve daha ağır bir şekilde cezalandırılması gerektiği vurgulandı.

DÜNYA LİDERLERİNE MESAJ

Çocuklar hazırladıkları bildiride Sarıyer’den dünya liderlerine mesaj gönderdi. Mecliste çalışma yapan öğrenciler hazırladıkları bildiride, “çocukların barış içinde eşit şartlarda yaşamasını, karar alma süreçlerine katılabilmeleri için yasa tasarıları yapılmasını, her türlü şiddet olayının önlenmesini, çocukların oyun oynayabilecekleri zamanlarının olması”nı; kısacası, “çocukların çocuk gibi yaşaması”nı istedi.

ÇOCUKLARIN BELEDİYESİ

Mecliste çocuklara seslenen Sarıyer Belediye Başkanı Şükrü Genç, “Ben sizlerin ne yaşadığınızı çok iyi anlıyorum. Keşke diğer büyükler de anlayabilseler. İçinizdeki coşkuyu hissettiğim için söylüyorum, ‘Sarıyer Belediyesi çocukların belediyesi,’ diye. Çünkü biz, sizlerle doğru işler çıkarıyoruz,” dedi.

AYNI NOKTADA BİRLEŞİYORUZ

Başkan Genç, çocukların hazırladığı meclis bildirgesinde yazılanlara vurgu yaparak, “Dünyanın çeşitli bölgelerinden geldiniz ama nereden gelirseniz gelin, çocuk düşüncenizle hep aynı noktada birleşiyorsunuz, aynı mesajı verebiliyorsunuz. Bu mesajları ülkeyi yönetenlerin anlayabilmesi ve aynı samimiyetle söylemesi hepimizin dileği. Ülkelerinize döndüğünüzde tüm çocukların aynı fikirde olduğunu, barış istediklerini söyleyin,” dedi.

Kent Yaşam

Editör: Haber Merkezi