Cumhuriyet için yürüdüler..!

Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşu ve cumhuriyetin ilanının 92. yıldönümü kutlamaları kapsamında gerçekleştirilen etkinlikler Sarıyer’de heyecan ve hareket yarattı. 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı’nın gündüz resmi törenle kutlanmasından sonra akşam da Sarıyer’i ayağa kaldıran 4 kilometrelik fener alayı düzenlendi.

 

Sarıyer Belediye Başkanı Şükrü Genç, CHP İlçe Başkanı Mehmet Deniz, CHP Milletvekili Didem Engin, belediye meclis üyeleri, sivil toplu örgütlerinin başkan ve üyeleri ile 10 binden fazla vatandaşın katıldığı fener alayının yürüyüşü saat 18:00’de başladı. Kefeliköy’de toplanan vatandaşlar Türk Bayrakları, CHP Bayrakları, flamalar, cumhuriyete sahip çıkıldığını ifade eden sloganların yazıldığı dövizler, pankartlar ve meşalelerle uzun bir kortej oluşturdu. Neredeyse bir ucu başladığı yerde diğer ucu Sarıyer Merkez’de olan kortejin en önünde Şükrü Genç, Mehmet Deniz ve Didem Engin yer aldı. Hemşeri dernekleri ve diğer sivil toplum kuruluşlarının üyeleri ise kendi pankartlarının arkasında yürüdü.

CHP’li gençlerin Ankara’daki canlı pomba patlamasında yaşamını kaybeden Malatyalı 12 CHP üyesi gencin adının yazdığı tişörtler giyerken, davullu zurnalı gruplar da fener alayına renk kattı. Cumhuriyet Yürüyüşü’ne Sarıyerli balıkçılar da denizden eşlik etti. 

 

BAŞKAN GENÇ: “DAHİLİ VE HARİCİ BEDHAHLARA ASLA TESLİM OLYACAĞIZ”

 

Sarıyer’de her yılın aksine yüksek bir heyecan fırtınası estiren Cumhuriyet Yürüyüşü, Sarıyer Meydanı’nda son buldu. Sarıyer Belediyesi tarafından yaptırılan Anıtkabir maketi önünde toplanan vatandaşlar hep bir ağızdan İstiklal Marşı okudu. Cumhuriyetin kuruluşunu anlatan belgeselin ardından,  inadına vals denilerek, Mustafa Kemal Atatürk'ün vals oynadığı sahnenin video gösterimi yapıldı. Bu arada kalabalık arasından bazı çiftlerin de valse eşlik ettiği görüldü. Sarıyer Belediyesi Halk Oyunları Ekibi’nden bir erkek kız zeybek oynarken vatandaşlara hitaben bir konuşma yapan Belediye Başkanı Şükrü Genç  "Yüce Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün deyimi ile, “Dahili ve Harici Bedhahlara” rağmen, hala dimdik ayakta isek, hala geleceğe umutla bakabiliyorsak, hala çocuklarımızı bayram günlerinde ellerinde bayraklarla gururla sokaklara salabiliyorsak, işte o ilk günkü heyecan ateşinin sönmemiş olmasından, söndürülememiş olmasındandır. Bu ateşi söndürmek için var güçleri ile çalışan, ülkeyi 1923 öncesi karanlıklara geri döndürmek isteyen, Mustafa Kemal’in yaktığı bağımsızlık meşalesini yere düşürmek isteyenlere rağmen, bizlerin, yani kendisini ‘Cumhuriyet’in Bekçileri’ olarak gören yurtseverlerin, daha yapacak çok işi var" dedi. 

Cumhuriyet’in kazanımlarına sahip çıkılması gereğinin hatırlanması ve hatırlatılmasının önemini vurgulayan Başkan Genç, "Cumhuriyet Devrimi’ni bugüne kadar nasıl yaşattıysak, Cumhuriyet treninin lokomotifine 92 yıldır nasıl enerji sağladıysak, bundan böyle de, aynı şevkle, aynı cesaret ve azimle, kurucularımıza layık bir vatan aşkı ile var gücümüzle çalışacağız. Bu heyecanla her birinizin ve tüm ulusumuzun Cumhuriyet Bayramını kutluyor, Mustafa Kemal’in devrimlerine bağlı kitleler olarak dahili ve harici bedhahlara asla teslim olmayacağımızı, bir kez daha beyan ediyorum. Bir kez daha ve inadına yaşasın Cumhuriyet" diye konuştu.

(Tuncay DAĞLI-Sarıyer Kent)










Editör: Haber Merkezi