Bakırköy Cumhuriyet Başsavcılığı'nca yürütülen soruşturma kapsamındaki bilirkişi raporuna itiraz eden Avukat Volkan Aksu, dilekçesinde Bakırköy Belediyesi'nin tenteyi tek parça halinde inşa ettirmesinin araştırılmadığını vurguladı. Belediyenin bakım ve onarım alanında da herhangi bir çalışma yapılmadığına da dikkat çekilirken cami sorumlularının belediyeyi defalarca aramalarına rağmen dönüş yapmadıkları belirtildi.

TEKNİK AÇIDAN İNCELENMESİ TALEP EDİLDİ

Bilirkişi raporunda çökme riskini bilmelerine ve uyarılmalarına rağmen cemaate tente altında namaz kıldıran İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) İmamları Mustafa K. ve Mustafa Ç.'nin asli kusurlu oldukları belirtilmişti. Caminin imam hatipleri Faruk Y. ve Adem K.'nın da cami avlusunda gerekli kontrolleri yapmamaları ve vatandaşların tente altına girmesini engellemedikleri gerekçesiyle tali kusurlu oldukları ifade edilmiş, raporun kanaat bölümünde de kazanın oluşumunda kasıt unsurunun bulunmadığı, ancak kazanın öngörülebilir ve alınacak önlemlerle önlenebilir nitelikte bir kaza olduğu görüşüne yer verilmişti.


Bakırköy Belediyesi Trafik Zabıta ve Fen İşleri ekiplerinin kaza meydana gelmeden önce olay yerine intikal ederek, tentelerin etrafını güvenlik şeridi ile çevirip altına girilmemesi yönünde gerekli anonsları yaptığının anlaşıldığı belirtilen bilirkişi raporunda Bakırköy Belediyesi ekiplerinin gerekli işlemleri yaptığı ve önlemleri aldığından meydana gelen kazada kusuru olmadığı ifade edilmiş, tenteyi yapan firmanın meydana gelen olayda kusurunun olmadığı da belirtilmişti.

İmamların üzerinden kurulu bir raporun bilimsel olmadığını belirten avukat Aksu, olayın mühendisler ve teknik açıdan donanımlı kişiler tarafından incelenmesini talep etti.

KAMERALAR İNCELENMEDİ

İtiraz dilekçesinde, bilirkişi raporu hazırlanırken olayın öncesi ve sonrasını gösteren kameraların incelenmediği, bu nedenle yazılan raporun hiçbir geçerliliği bulunmadığı iddia edildi. Savcılık tarafından müvekkillerinin ifadelerinin alınmasını talep eden Avukat Aksu, cami imamları hakkında kovuşturmaya yer verilmemesine yönelik karar verilmesini talep etti.

YENİDEN İNCELENECEK

Kazanın yaşandığı tarihten bir buçuk yıl sonra Savcılık, Bakırköy Belediyesi hakkında yapılan şikâyetin, çöken tente ile ilgili yürütülen soruşturma dosyası ile birleştirilmesine karar verdi. Bakırköy Belediyesi'nin sorumluluğun araştırılmadığı, tentenin çökmesinde belediyenin kusuru olduğu yönündeki şikâyetleri değerlendiren savcılık, dosyanın yeni bir bilirkişi heyetine gönderilerek rapor alınmasını talep etti.

Selvi Sarıtaç / Kent Yaşam

Editör: Haber Merkezi