Edinilen bilgiye göre, Orhanlı Deri Organize Sanayi Bölgesi Deri Yan Sanayi Sitesinde faaliyet gösteren Ema Kimya Sistemleri-Huntsmann'a ait fabrikada yangın çıktı. Olay yerine Tuzla ve çevre ilçelerden çok sayıda itfaiye ekibi sevk edildi. Zaman zaman patlamaların da yaşandığı yangının sıçraması nedeniyle alev alan itfaiye araçlarındaki yangın da ekiplerin müdahalesiyle söndürüldü. Geniş bir alan üzerine kurulu fabrikadaki yangın, otoparktaki araçlara da sıçradı. İtfaiye ekipleri, rüzgar nedeniyle güçlükle müdahale ettiği yangını kontrol altına almayı başardı.


53 ARAÇ 147 PERSONELLE MÜDAHALE EDİLDİ
Yangına İstanbul İtfaiyesi’nin, 13'ü Anadolu Yakası, 8'i Avrupa Yakası olmak üzere 21 istasyonundan 53 araç, 147 personeli ile müdahale etti. İBB itfaiyesi ile birlikte, ilçe belediyelerden 14 su ikmal aracı, İSKİ'den de 3 su ikmal aracı söndürme çalışmalarında görev aldı. Ayrıca, söndürme çalışmalarında Gebze İtfaiyesinden de 3 araç bulundu.


VALİLİK AÇIKLAMA YAPTI
İstanbul Valiliğinden Tuzla'daki yangın ile ilgili yapılan yazılı açıklamada, “İtfaiye, AFAD ve UMKE yetkililerinden alınan bilgilere göre; Tuzla Aydınlı Mahallesi Aydınlı Yolu Caddesi üzerinde bulunan İstanbul Deri Organize Sanayi Bölgesinde faaliyet gösteren asfalt ve kimyasal madde üretimi yapan bir fabrikada bugün saat 11.40’sıralarında yangın meydana gelmiştir" denildi. Açıklamanın devamında, "Söz konusu yangına; itfaiye, 112 ACİL, AFAD KBRN ve UMKE KBRN ekipleri ile Orman Yangın Söndürme ekiplerince müdahale edilmektedir.Yangın nedeniyle oluşan yoğun dumandan 2’si itfaiye personeli olmak üzere 7 kişi etkilenerek hastaneye sevk edilmiş, yapılan ayakta müdahale sonrası taburcu edilmişlerdir. Ayrıca fabrika içerisindeki bir kazanın infilak ederek itfaiye aracına isabet etmesi neticesinde yaralanan 2 itfaiyecimiz de 112 ekiplerimizce hastaneye sevk edilmiştir. Yangının başlangıcından beri halk sağlığını olumsuz yönde etkileyen herhangi bir duruma rastlanmamıştır” ifadeleri kullanıldı.


İKİ İTFAİYE PERSONELİ YARALANDI
Yangınla ilgili açıklama yapan İstanbul Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Daire Başkanı Ali Karahan, “Yangın kontrol altında şu anda soğutma çalışmaları yapılıyor” dedi.
Yangın sırasında fabrikadaki bir tank patladığını, bazı parçalardan dolayı 2 itfaiye personelinin yaralandığını anlatan Karahan, “Durumu hafif olan bir itfaiye erine olay yerinde müdahale edildi. Diğeri hastaneye kaldırıldı” diye konuştu
Olay yerinde incelemelerde bulunan Tuzla Belediye Başkanı Şadi Yazıcı, yangının ilk önce bir makinede çıktığını söyledi. Yazıcı, “Şu anda yangın kontrol altında, tüm müdahaleler yapıldı. Çevrede tedbirler alındı. Can kaybının olmaması sevindirici” dedi.


“ALINAN ÖNLEMLER YETERLİ DEĞİL”
İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Eski İtfaiye Daire Başkanı ve Türkiye Yangından Korunma Vakfı Kurucu Başkanı Prof. Dr. Abdurrahman Kılıç Tuzla'daki fabrika yangını hakkında Kent Yaşam Gazetesine önemli açıklamalarda bulundu Kılıç, fabrika yangınlarında havadan müdahale yerine yerden müdahalenin daha etkili olduğunu söyledi. Yanan fabrikada erken yangın uyarı sisteminin bulunmadığını belirten Kılıç yangının büyümesindeki nedenin fabrikadaki gerekli önlemlerin alınmaması olduğunu söyledi. 
Abdurrahman Kılıç konuşmasının devamında “Statik elektrikten olmuş olabilir. Böyle yangınlarda oluş nedeni değil neden genişlediği düşünülmesi gerekir. Böyle yangınların genişlemesinin nedeni önlemlerin yeterli olmamasıdır. Burada otomatik söndürme sistemleri yok muhtemelen. Yangın kompartmanları oluşturulması lazım. Bir tehlikeli madde tutuştuğu zaman diğerine geçmemesi gerekir. Yapılması gereken şey yangın olmayan kısımları yangından korumaktır. Kontrol altına alınması denmesi çevreye sirayetinin engellenmesidir. Söndürülmesi için zaten uzun zaman gerekir. Bu tip yangınlarda 1-2 gün süren yangınlar olabilir” dedi.


“BU TİP YANGINLARDA HAVADAN MÜDAHALE EDİLEMEZ”
Yangına havadan müdahale etmenin hiçbir faydasının olmayacağını söyleyen Kılıç, yangını söndürmek için alevlerin dibinden müdahalenin daha etkili olduğunu belirterek şöyle konuştu:  “Bu tip yangınlara özellikle şehir içindeki yangınlara havadan müdahale edilemez. Birincisi üst kısımdan atılan kimyasal madde köpük veya su alevlerin üzerine gelir ve tamamen kaybolur, su buharlaşır, köpük dağılır gider. Yangını söndürmek için alevlerin dibinden müdahale edilmesi gerekir. Yukarıdan atılan su veya kimyasal madde alevlerin dibine inmez. İkincisi en büyük eksiklik ise yukarıdan uçaktan müdahale için atılan su ve köpük, aşağıdaki ekiplerin çalışmasını da engeller. Diğer taraftan rüzgarın durumuna göre tamamen yukarıdan atılan su dağılır. Çok geniş bir arazi yanıyorsa orman ya da çok geniş bir alanda çöp yangını gibi o zaman uçak ya da helikopter etkili olur. Ama bu tip yangınlarda yukarıdan atılan su hiçbir zaman etkili olmaz sadece psikolojik olarak insanları rahatlatmak amacıyla ‘uçakla müdahale edildi’ denir ama bunun yanında zerre kadar bir faydası olmaz.”


 “ALEVLER 70 METREYE KADAR YÜKSELDİ”
Deri sanayisinde bir teknisyen olduğunu söyleyen E. A. isimli bir vatandaş, fabrika’da yaklaşık 50 kişinin çalıştığını söyleyerek yaşanılanları şu şekilde aktardı: “Allahtan yan tarafa yayılmadı. Sıvı olduğu için burada kıyamet yaşanırdı. Kimse müdahale edemezdi. Bütün fabrikaların yanışını izlerdik. Zaten sıvı halde olan ateşin önünü kesmek için toprakla önü kapatılıyor. Yangın başlayınca akmaya başladı. Yanan fabrikanın yanında tehlikeli maddeler var. Kimya depoları var. Onlara sıçramadı. Canlı alev 70 metreye yükseldi, ondan sonrası dumandı. Maalesef bir fabrika yandı ama ciddi bir badire atlatıldı. Bu öyle bir şey ki, ısındıkça hızlı akışkanlık kazanıyor. Havadan yangına müdahale etmek için geldiler ancak yangının yüksekliği nedeniyle bir daha da gelemediler. Envai çeşit solvent olduğu için geniz yakıcı bir kokusu var. Şimdi bu koku yaklaşık 20 bin kişinin çalıştığı bir sanayiye doğru gidiyor. Yangın ilk çıktığında biz bile kendi fabrikamızda çalışamadık. Solunum sıkıntısı nedeniyle çalışmayı bıraktık.”


VATANDAŞ PANİK OLDU
Yangının çıktığı bölgeye çok yakın oturan vatandaşlar, çıkan zehirli dumanlar nedeniyle tedirgin. Konaşlı Mahallesi’nde yaşayan mahalle sakinleri, “Bu dumanlar kontrol altına alınmazsa biz zehirleneceğiz, nefes alamıyoruz burada. Gözlerimiz ve boğazımız yanıyor. Buralar duman ve kokunun etkisi altında İlerde etkisinin nasıl olacağını bilemiyoruz” diyerek korkularını dile getirdiler.


Senay GÜNCAVAR BADUR-Kent Yaşam

Editör: Haber Merkezi