“Cemaatlaerin desteklemesine rağmen bağımsız milletvekili adayları TBMM'ne giremedi”

“7 Haziran 2015 Milletvekili seçim sonuçları, HDP dışında hiç bir siyasi partiyi tatmin etmedi” diyerek konuşmasına başlayan Mimar Süleyman Uluocak, cemaatlerin desteklemesine rağmen, uzun yıllardan sonra ilk kez Türkiye genelinde bağımsız milletvekili adaylarının TBMM'ne giremediklerine dikkat çekerek, 4 Siyasi Parti dışında seçimlere katılmayı hak kazanan diğer siyasi partilerin de başarılı olamadıklarını ifade etti.

“2015 Milletvekili seçim sonuçları, HDP dışında hiç bir siyasi partiyi tatmin etmedi”

“Bakalım Siyasi Parti yöneticileri, Türk Milletinin seçim sandığında verdiği mesajı yeteri kadar algılayabilecekler mi?” diyen Uluocak, “Bu seçimin çok kaybedeni olduğu gibi, çokta kazananı vardır.
Bu seçimin kaybedenlerinin başında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan gelmektedir” dedi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, hiç gerek yokken Türkiye genelinde açılışlar ve toplu törenler adı altında, diğer siyasi parti liderleriyle seçim yarışına girdiğini söyleyen Uluocak, gece yarısı CHP Antalya Milletvekili Deniz Baykal'ı aranarak ve Cumhurbaşkanlığı Konutu yerine Dışişleri Konutunda görüşmesini de, Cumhurbaşkanı’nın seçim mağlubiyetini kabullenmesi anlamına geldiğini söyledi.

“Kaybedenlerinin başında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan gelmektedir”

“Bu seçimin diğer kaybedeni de, AK Parti olmuştur.” diyen Uluocak, “2002 seçimlerinde % 10 barajına takılan siyasi partiler, AK Partiye iktidar imkanı vermiştir. 13 yıllık iktidar, 2015 seçimlerinde %10 barajını aşan bir siyasi partinin TBMM girmesiyle son bulmuştur” dedi.

“Kaybedenlerden birisi de CHP ve Kemal Kılıçdaroğlu’dur”

“Her ne kadar şu an tartışılmasa da,bu seçimin kaybedenlerden birisi de CHP ve Kemal Kılıçdaroğlu olmuştur.” Diyerek seçim sonrası değerlendirmeler yapan Süleyman Uluocak, Cumhuriyet Halk Partisi’nin çok güzel bir seçim kampanyası yürütmelerine ve seçim vaatlerine rağmen % 25 lik bandı aşamadıklarını dile getirerek, eğer HDP %10 barajına takılsa ve meclis dışında kalsaydı, bugün AK Parti iktidarı dışında bir seçeneğin de konuşulmuyor olacağı söyledi.

Uluocak, “Seçimin ertesi günü, ya CHP Parti Meclisi Kemal kılıçtaroğlu'nu istifaya davet edecekti, ya da, Sayın Kılıçdaroğlu kendisi istifa edecekti” diyerek, Kemal Kılıçdaroğlu ve CHP’nin kurulacak hükümetin dışında kaldığı gün, siyasi tartışmaların odak noktası olacağını ifade ederek, “ Zaten Deniz Baykal üzerinden, aba altından sopa gösterilmeye başlanmıştır” dedi.

“Seçimin bir diğer kaybedenin de, Devlet Bahçeli ve MHP’dir”

%16 oy almasına rağmen, seçimin bir diğer kaybedenin de, Devlet Bahçeli ve MHP olduğunu iddia eden Uluocak, “1 yıl önce yapılan yerel seçimlerde MHP’nin Türkiye genelinde aldığı oy %17.3 tür. Sayın Devlet Bahçeli, seçim öncesi MHP çatısı altında Milli ittifak yapılması görüşmelerini bile elinin tersiyle itmiştir. ‘Aday olacaklar partilerinden istifa ederek, MHP'den aday olabilirler’ diyerek, ittifaka yakın siyasi parti liderlerini de, rencide etmişlerdir. Halbuki, bu sinerji ile MHP çatısı altında bu Milli İttifak %25 bandında oy alma şansına sahipti” diyerek düşüncelerini anlatmaya devam etti.

“MHP'de merkez sağın büyük partisi olma şansını kullanamamıştır”

“2007 seçimlerinde DYP Genel Başkanı Mehmet Ağar ile ANAP Genel Başkanı Erkan Mumcu'nun kaçırdığı, merkez sağın büyük partisi olma şansını MHP'de kullanamamıştır” diyen Uluocak, “Koalisyon görüşmeleri ve MHP'nin hükümette olması veya olamaması, MHP içinde kırılmalar meydana getirecektir. Meral Akşener ve Sinan Oğan isimlerinin kamuoyu önünde tartışılması, bu seçimde MHP'ye oy veren seçmen üzerinde olumsuz etki yapmıştır” dedi.

“Seçimin kazananlarından birisi Başbakan Ahmet Davutoğlu’dur”

Bu seçimin kazananlarından birisi olarak Başbakan Ahmet Davutoğlu olduğunu söyleyen Uluocak “Her ne kadar AK Parti aldığı oy oranıyla seçimin galibi olsa da, hükümeti tek başına kuramama veya kurulacak koalisyon hükümetinde bulunamama riskiyle karşı karşıyadır. Başbakanlığı gitse de, Sayın Davutoğlu bir vesayetten, Sayın Cumhurbaşkanı’nın gölgesinde siyaset yapmaktan kurtulmuştur. Ak Parti kurulacak olan bir hükümetin dışında kalırsa, Sayın Davutoğlu AK Parti içindeki Truva Atlarıyla da (3 dönemlikler, DP ve HAS Parti Eski Genel Başkanları) mücadele ederek, siyaseten kendini ispat etmek zorunda kalacaktır. Her siyasi partide olduğu gibi, hükümet dışında kalacak AK Parti’de de menfaat zamkıyla birbirine bağlı olan birliktelikler çözülme sürecine girecektir. 17/25 Aralık dosyaları, çözüm süreci veya çözülme süreci, 4 Bakanın Yüce Divana gönderilme senaryoları hükümet dışındaki AK Partinin başını ağrıtacaktır” şeklinde ifadelerde bulundu.

“Seçimin bir kazananı da, TBMM olmuştur”

“Seçimin bir kazananı da, TBMM olmuştur. Kendisine Başkanlık isteyen Cumhurbaşkanı yerine, halkın %60’ı Parlamenter Sistemi tercih etmiştir” diyen Uluocak, “Bu süreçten sonra, meclise giren siyasi partilere düşen en büyük görev, TBMM’nin itibarını yükseltmektir. Siyasi partiler kanunu ve seçim sistemini değiştirerek, %10 seçim barajı ayıbından kurtarmaktır. Ön seçim şartını getirmektir. Halk ile siyasi partiler arasındaki kopukluğu gidermek, Türkiye genelinde örgütlenmeyen Siyasi Partilerin kurulmalarını zorlaştırmak, seçime girmeye hak kazanan siyasi partileri denetlemek ve tamamına hazine yardımı yapmak gibi düzenlemeleri yapmak zorundadırlar” dedi.

“Seçimin kazananlardan birisi de HDP ve Selahattin Demirtaş’tır”

Bu seçimin kazananlardan birisi olarak, HDP ve Cumhurbaşkanlığı adaylığı süresince performasyonunu artıran Selahattin Demirtaş olduğunu ifade eden Uluocak “Sayın Demirtaş’ın, seçim günü yaptığı konuşmada da belirttiği gibi verilen emanet oyların farkında olduklarını ve Türkiye’nin Partisi olmak istemeleri. Geçtiğimiz dönemlerde Ak Parti ve CHP’ye oy veren seçmenler, bu seçimde tercihlerini HDP’den yana kullanmışlardır. Kandil ve İmralı vesayetinden kurtulabilen bir HDP’nin emanet oylara ihtiyacı olmadan, %10 seçim barajı problemi olacağını sanmıyorum” diyerek düşüncelerini anlattı.

“Bu seçimin kaybedenlerinin başında, meclis dışında kalan siyasi partiler olmuştur”

Bu seçimin kaybedenlerinin başında, kendisinin de oy verdiğini söylediği Demokrat Parti ve meclis dışında kalan diğer siyasi partiler olduğunun altını çizen Uluocak, “Bu seçimini kazananların başında,Türk seçmeni gelmektedir. Seçim süreci boyunca seçmen çok büyük bir olgunluk göstermiştir. Büyük bir çoğunlukla sandığa gitmiş, oyunu kullanmış ve siyasi partilere mesaj vermiştir. Koalisyon görüşmeleri bittikten ve Hükümet kurulduktan sonra,Türkiye’de Siyaset Yeniden Şekillenecektir.” dedi.

Selvi Sarıtaç

Editör: Haber Merkezi