Geçtiğimiz haftalarda Yunus Emre Kültür Merkezi’nde İlçe Kaymakamı Adem Öztürk, Belediye Başkanı Bülent Kerimoğlu, Başkan Yardımcısı Erkan Kılıç, Kızılay Şube Başkanı İbrahim Ethem Veli, Şube Başkan Yardımcısı A. Rıza Mete, meclis üyeleri, muhtarlar ve STK’ların katıldığı bir toplantı düzenlendi.

Önümüzdeki yıl hizmete açılması planlanan hastane ile ilgili görüş alış verişi yapmak için toplantı düzenlediklerini ifade eden Belediye Başkanı Kerimoğlu, Bakırköy’de kamu adına yapacakları hizmetleri yurttaşlar, sivil toplum örgütleri, meslek odaları, kanaat önderleri ve muhtarların ortak aklı ile gerçekleştirmek istediklerini belirtti.

Emlak Bankası aracılığıyla TOKİ’ye devredilen 2 dönümlük arsa hakkında bilgi veren Kerimoğlu, alanın 2003 yılında İBB’de idari tesis alanı olarak ayrıldığını, 2009 yılında hektar başına 200 kişi yaşayacak düşük yoğunluklu bir sağlık alanı hizmeti olarak ihale edildiğini, 2009 yılındaki ihalede de alanı TOKİ’den Kızılay’ın satın aldığını anlattı.



BAKIRKÖY BELEDİYESİ’NİN TOKİ İLE MAHKEMESİ DEVAM EDİYOR
2009 yılında A. Ünal Erzen’in başkanlığını yaptığı Bakırköy Belediyesi de o ihaleye girmek istemiş fakat ihale şartlarına uymuyor gerekçesi ile ihaleye girememiş ve belediye TOKİ’yi mahkemeye vermiş. Satış işlemi ile ilgili mahkemenin halen devam ettiğini ifade eden Kerimoğlu, “Kızılay, 2010 yılında plan değişikliği için İBB’ye başvurmuş ve alanın sağlık lejantı olarak işlenmesini sağlamış. 2012 yılında da Belediye Meclisi kararıyla 1000’lik planları yapılarak sağlık alanı olarak tesisi gerçekleşmiş, fonksiyonu sabitlenmiş bir yer” dedi.

Karşılıklı yapılan değerlendirmelerle Bakırköy nüfusunun yaşlı ve sağlık hizmetlerine olan ihtiyaçlarını da göz önünde bulundurarak burada daha çok kalp, damar ve dahiliye hastalıkları yönünden hizmet verecek, aynı zamanda yaşlı nüfusun ihtiyacı olan fizik tedavi rehabilitasyon hizmeti de verecek Kardiyoloji ve Fizik Tedavi Rehabilitasyon ağırlıklı bir hastane planlamasını gerçekleştireceklerini söyleyen Kerimoğlu, bunun adımını atamak için Kızılay ile yaptıkları protokol projesini anlattı. Yaklaşık 2 dönümde 6500 metrekare kapalı alanda bir inşaat olacağını söyleyen Kerimoğlu, “Hastaneden biraz küçük, tıp merkezinden daha büyük, içinde otoparkı olacak bir hizmet alanı olacak” dedi. Beraberinde daha önceden sözünü verdikleri Atatürk Anıtı ve Atatürk’ün Selanik’te doğduğu evin maketinin de bulunacağını söyleyen Kerimoğlu’nun proje görselinde Atatürk Anıtı ve Selanikte doğduğu evin maketinin olmaması dikkat çekti. Söz konusu alandaki 44 tane ağacın deplasesini çok büyük bir hassasiyetle yeni bir alana taşıyacaklarını söyledi.

İlçede yapılacak sağlık merkezi ile ilgili görüşlerini ve memnuniyetlerini bildiren Sivil Toplum Kuruluşları, Dernek Başkanları ve muhtarlar Başkan Kerimoğlu’na teşekkür ederek, ilçelerine yapılacak sağlık hizmeti ile ilgili memnuniyetlerini dile getirdiler.

“Dünyanın hiç bir yerinde bu tür tarihi eserlerin yanına inşaat yapılmaz”
Sağlık alanıyla ilgili memnuniyetlerini ifade eden STK’ların aksine, konuyla ilgili fikirlerini söyleyen ve ilçede 24 yıldır düzenli yayın yapan Ataköy gazetesi Genel Yönetmen ve Sorumlu Yazı İşleri Müdürü Özcan Atamer, “Yunus Emre ve İspirtohane Ataköyün simgeleridir. Dünyanın hiçbir yerinde bu tür tarihi eserlerin yanına inşaat yapılmaz” dedi.
Arazinin 1/500 planlarını Büyükşehir’in yaptığını, Atatürk heykeli, Atatürk’ün Selanik’te doğduğu evin maketi ve otoparkı parsel içinde değerlendirmek üzere verdiğini ifade ederek, Başkan Kerimoğlu’na “Yapılan maket projede bunları göremiyorum” diyerek, arazinin 1/1000 lik planını da o gün ki yönetimin aynı şekilde yaptığını söyledi. “Burada dikkat edilmesi gereken şey devam eden bir dava var” diyen Atamer, belediyenin davayı kazanması durumunda yapılmaya başlanacak inşaatın ne olacağını sordu.



“Dava sonuçlanmadan tarihi eserlerin olduğu araziye inşaat yapmak doğru değil”
Dava sonuçlanmadan tarihi eserlerin olduğu araziye inşaat yapmanın doğru olmayacağını, alanın yeşil alan olarak kalması gerektiği yönünde görüşün bildiren Atamer, “Burayı da Ataköy sahillerine benzetmeyelim” dedi.
“Yatırıma karşı değiliz, projeyi tartışalım” diyerek konuşmasını sürdüren Özcan Atamer, “Kızılay bu kadar küçük ve tarihi eser bulunan alana hastane yapacağına Ataköy’de Ataköylüler evi ve Eski Dostlar Parkının ortasında bulunan belediyemize ait 14 dönüm arazide böyle bir girişimde bulunsun, hem tarihi mekanımız korunsun, hem yeşilimiz, hem de hastane daha geniş olsun. Eksik olan hizmetleride ekleyelim boş arazimize” dedi.

Yunus Emre Kültür Merkezi yanında bulunan 2 dönüm araziye sıkışık şekilde bir yapı sığdıracağına, belediyeye ait alanda gerekirse 4 dönüme rahat rahat bir sağlık hizmet alanının yapılmasının daha doğru olacağını sözlerine ekleyen Özcan Atamer, “Ataköy 7-8 mahallede 3 dönüm Sağlık Ocağı yeri var. Orası kişiye ait. Gelin o ormanlık alanı da bozmadan Sağlık Ocağımızı da buraya getirelim. Ayrıca bu bölgede aile hekimlerimizin de yeride yok, kiralayacak yer sıkıntıları da çok. Oraya birde hekimliğimiz yapılır. Böylece hem belediye olarak güzel bir hizmet yapılmış olur, hem de vatandaş memnun olur” dedi.
2012 yılında da aynı şekilde görüşlerini Kızılay yetkililerine ilettiklerini söyleyen Özcan Atamer, dönemin Belediye Başkanı Ateş Ünal Erzen ve dönemin Kaymakamı Dursun Ali Şahin’in de bu öneriye çok sıcak baktığını, mahkeme bitmediği içinde herhangi bir adım atılmadığını ve bu önerinin Kızılay’a da gittiğini fakat aldıkları duyuma göre Kızılay yetkililerinin bu öneriyi kabul etmediklerini ifade etti.

BAŞKAN KERİMOĞLU’NUN BELEDİYEYE AİT 14 DÖNÜMLÜK ARAZİDEN HABERİ YOKMUŞ
Ataköy’de Ataköylüler evi ve Eski Dostlar Parkının ortasında bulunan belediye ye ait 14 dönüm arazi hakkında bilgisi olmadığını ifade eden Başkan Kerimoğlu, toplantıya katılan yardımcısı Erkan Kılıç’a böyle bir arazinin var olup olmadığını sordu.
“Böyle bir araziden haberim yoktu, şimdi öğrendim ve bu öneriyi değerlendireceğim” diyen Başkan Kerimoğlu, temsili projede otoparkın bina altında olduğu için görülmediğini, Atatürk ve Selanik Evi’nin mutlaka olacağını söyledi.



“Kamunun faydalanacağı yerleri, kamuya kazandırmayı hedeflemeliyiz”
Toplantının sonunda konuyla ilgili düşüncelerini ifade eden (FLODER) Florya ve Atatürk Ormanı, Koruma ve Kültür Derneği Başkanı Taner Dayı, “Neden Yenimahalle Doğum Evi’nin yerine böyle bir proje düşünmediniz” diye sordu. “Hastaneye karşı değiliz ama doğum evi yerimiz için mücadele etmeliyiz önce. Kamunun faydalanacağı yerleri kamuya kazandırmayı hedeflemeliyiz” dedi.



“O halde Ataköy’de referandum yapılsın”
Yunus Emre Kültür Merkezi yanında bulunan ve yeşil alana dönen arazide hastane yapılsın, yapılmasın tartışmaları sürerken son olarak düşüncelerini sorduğumuz Bakırköylü İş Adamları Derneği Başkanı ve Türk Kızılayı Genel Kurul Delegesi A. Salim Yılmaz, “Toplantının yapmasındaki amaç zaten Bakırköylü temsilcilerin fikrini almaktı. Tartışmaya hiç gerek yok, vatandaş istiyorsa yapılır, istemiyorsa yapılmaz. En doğru kararı Ataköylüler verecektir. O halde Ataköy’de referandum yapılsın” diyerek noktayı koydu.

Selvi Sarıtaç
 

Editör: Haber Merkezi