NE OLMUŞTU?

Geçtiğimiz yıl Eylül ayında oy çokluğu ile belediye meclisinden alınan yetkiye göre, Bakırköy Belediye Başkanı ve Encümen’ine, Zeytinlik Halk Pazarı’nın bulunduğu alana Kültür Merkezi yapım ve işletim yetkisi verilmişti.

Bakırköy Belediye Başkanı Bülent Kerimoğlu ve encümene yetki verilmesini kabul etmediği söylenen bazı meclis üyelerinin katılmadığı meclis toplantısında, Ak Parti meclis gurubu da RED oyu vermiş, oy çokluğu ile alınan bu yetkinin hukuksuz olduğu iddia edilmişti.

Geçtiğimiz günlerde Yap-İşlet-Devret modeli ile, Otopark, Kültür Merkezi ve Halk Pazarı yapımı ve işletimi için açılan ihaleyi duyan esnaf ve vatandaşlar, Perşembe günü yapılacak ihale öncesi encümen üyeleriyle görüşmek için meclis binasına gitti.

PROJE BELEDİYE KAYNAKLARIYLA YAPILMALI

Bakırköy Belediye’si Meclis Binası'nda yapılan Encümen toplanısına gelerek tepkilerini dile getiren Bakırköylüler, 650 araç kapasiteli kapalı otopark, halk pazarı ve balık pazarı olarak tasarlanan zemin kat, stk, iletişim merkezi, konferans salonu, sergi salonu ve geniş teraslı bir kafenin de yer aldığı tek katlı projeye değil, Yap-İşlet-Devret modeli ile özel bir şirkete verilmesine karşı çıktıklarını belirttiler.

NELER OLMUŞ?

Bakırköy Meclis binasına gelen esnaf, halk pazarının yenilenmesi ile ilgili geçmiş dönem Teknik Başkan Yardımcısı Erkan Kılıç’la, eski Bakırköy Belediye Başkanı Ahmet Bahadırlı aracılığı ile görüştüklerini, ilk taahütleri kendilerine Bahadırlı’nın verdiğini ve bu başlangıcın ardından dört kez Erkan Kılıç’la toplantı yaptıklarını söylediler. Şifahen pazarın yenilenerek, mevcut esnafın korunmasıyla ilgili maddelerde anlaştıklarını ama konuşmaların hukuki bir sonuca bağlanmadığını belirten esnaf, “Bu konuşmaların ardından Erkan Kılıç ortadan kayboldu” dediler.

Zeytinlik Halk Pazarı esnafı ve Bakırköy Belediyesi arasında sözlü olarak yapılan ama taraflar arasında imzalanmayan ve geliştirilmek üzere tamamlanması planlanan sözleşme maddelerinin görüşülerek imza altına alınması ve asla özel bir şirketin değil, belediye eliyle yapılması gerektiğini söyleyen esnaflar, pazarın ihaleye çıktığını gazetecilerden duyduklarını söylediler.

Kendilerine hiç bir tebligat gelmediğini ve ihale sonrası ne yapacakları konusuda en ufak bir bilgi sahibi olmadığını söyleyen esnaf, “Bu yapılan siyasi, ahlaki ve insani hiç bir şeye uymuyor. Bu durumda Bakırköy Belediye yetkililerine tek bir seçenek kalıyor, ya ahlaklı olacaksınız, ya ahlaksız” dedi.

Halk pazarında esnaf olan bir çok Balık Lokantası sahibi de, belediye izni ile dükkanlarını büyüttüklerini, milyonlarca masraf yaparak borçlandıklarını söyleyerek, “Önce izin verdiniz, sonra kiralarımıza zam yaptınız, şimdi de biri gelip boşaltın diyecek. Peki neden bizi borçlandırdınız” diye sordu.

İlçeye yapılacak her yapının, belediye kaynakları ile yapılmasını istediklerini ifade eden Bakırköylü esnaf ve vatandaşlar, “Kamunun yerini kamu işletsin. Kamuya ait yerde özel bir şirket istemiyoruz. Özelleştirilmeye kaşıyız” diyerek tepkilerini dile getirdiler.

Başkan Kerimoğlu ve belediye encümenine verilen 29 yıllık yetkinin, kamu yararına kullanılmasını isteyen vatandaşlar, “Kamuya ait yer özelleştirilemez. 29 yıllık yetki Cumhuriyet Halk Parti’li bir belediye yönetimine verilmişse, önceliği kamuya ait alanları, kamunun yararına işletmeye açmaktır. Özelleştirmek değil” diyerek taleplerini sıraladılar.

Daha geçtiğimiz günlerde Şeker Fabrikaları’nın özelleştirilmesiyle ilgili itiraz ederek, imza toplayan bazı partililer de, “Yap-İşlet-Devret” modeliyle, kamuya ait bir alanın özelleştirilmeye çalışılmasına anlam veremediklerini belirttiler.

Encümen üyeleri olan Baki Gövtepe, Ali Türkoğlu ve Hasan Çalış’ın yanı sıra, yeni Teknik Başkan Yardımcısı İrfan Kurtulmuş’un da katıldığı toplantıya, Meclis Üyesi Sinan Emre Kızıltuğ’da katıldı. Encümen Üyesi Baki Gövtepe, “Size öncesinden konuyla ilgili birlgilendirme yapılmadı mı? Dahili olduğum encümene gelen bilgi, esnafla görüşüldü, mülkiyet sorunu çözüldü ve ihale için bütün şartların oluştuğu yönünde. Bu bilgi yanlışmıdır arkadaşlar” diye esnafa sordu.

“Biz ihaleye çıktığını dahi gazetecilerden öğrendik” diyen esnaf, hiç bir şeyden haberleri olmadığını yeniden deklare etti.

'İhale kanununa göre, belediyenin kendi sınırları içerisinde, kendine ait bir alanı yap-işlet-devret modeli ile ihaleye açıyorsa, öncelikle kamu alanının boşaltılmış olması gerekmez mi' diye soran esnafa, kendilerinin ve başkanın esnafa tebligat yapılmadığı konusunda bilgi sahibi olmadıklarını söyleyen Encümen Üyeleri, esnaf ve vatandaşların taleplerini başkana ileteceklerini söyleyerek, kendilerinin yetkili merkez olmadığını ifade ettiler.

ESNAF SÜRECİ ANLATTI

Zeytinlik Halk Pazarı’nın mevcut durumunun iç açıcı olmadığı konusunda hem fikir olan çarşı esnafı, projelendirilme aşamasında da kamunun fikrinin alınması gerektiğini söylediler.

Bakırköy Belediyesi’nden kiralama yöntemi ile yıllardır kiracı konumunda olan Zeytinlik Halk Pazarı esnafı, özelleştirme yolu ile yapılması planlanan merkezin, kent ve mahalle kültürüne de zarar vereceğini söyleyerek, ihaleyi gazetecilerden öğrendiklerini, belediye yetkililerinin kendileriyle herhangi bir iletişime girmediğini ve akibetlerinin de belli olmadığını söyleyerek, “Yarın öbürgün bir müteahit bize gelip, ‘Burayı ben aldım, işte bu da resmi belgem’ derse, biz kime ne anlatacağız” diyerek yetkililere seslendi. “Hiç kimse Bakırköy'ün geleceğini bu şekilde pazarlamamalıdır” diyerek tepkilerini sert bir dille ifade eden vatandaşlar, “Bakırköyün göbeğinde Tarık Akan ismi verilecek bir binanın yapımı ve işletmesi Bakırköylülere ait olmalıdır. Sesimize kulak verin. Başınızı ağrıtırız” dediler.

Bazı hukukçular da Belediye Başkanı Bülent Kerimoğlu ve Encümen’in aldığı 29 yıllık yetkinin, yapım ve işletim yetkisi olduğunu, kiralama için yine meclisten karar alınması gerektiğini de ifade ettiler. 

MİMARLAR ODASI’DA TEPKİ GÖSTERDİ

Zeytinlik Halk Pazarı’nın ihaleye açılmasına bir tepki de, Mimarlar Odası Trakya Bölge Temsilciliği Başkanı Mustafa Fazlıoğlu’ndan geldi.

Zeytinlik Halk Pazarı alanına yapması planlanan Kültür Merkezi ve Halk Pazarı’nın irtifak hakkı da verilerek, yapımı ve işletimi için açılan ihaleye tepki gösteren Mimarlar Odası Trakya Bölge Temsilciliği Başkanı Mustafa Fazlıoğlu, “Belediyenin temel görevi kamunun malını korumaktır” diyerek konuyla ilgili açıklamalarda bulundu.

“Kimse kimsenin malını başkasına veremez” diyen Fazlıoğlu, “Yapacaksa belediye yapmalı, işletecekse kendisi işletmeli” ifadelerini kullanarak, Bakırköy halkının oy vererek seçtiği başkanına, yerlerini birine versin diye oy vermediğini hatırlattı.

Mimarlar Odası olarak, sorumlulukları dahilinde olası satış ve devirlerde hukuki haklarını kullanacaklarını da belirten Mustafa Fazlıoğlu, “Yap-İşlet-Devret yerel yönetimlerin görevi değildir. Onların görevi kamuya ait alanları koruyup, halkın yararına kullanmalarının yolunu açmaktır. Alınan yetki halkın yararına kullanılmalıdır. Beklentimiz halkın yararına birşey yapılmasıdır” dedi.

Kamuya ait alanlara yapılacak projelerin de birilerinin kafasına göre değil, meslek odalarında yapılan mimari ve ulusal proje yarışmalarında dereceye giren, kamunun taleplerine cevap veren ve kent kültürünü yansıttan projelerden seçilmesi gerektiğine de dikkat çeken Mimarlar Odası Başkanı Mustafa Fazlıoğlu,”Hiç bir şey kapalı kapılar arkasında yapılmamalı. Bakırköy halkını duyarlı olmaya çağırıyorum" diyerek süreci takip edeceklerini söyledi. 

Selvi Sarıtaç / Mahmut Erdinç / Kent Yaşam

Editör: Haber Merkezi