Bakırköy Belediye Başkanlığı’na 13 Temmuz 2015’te gazetemiz adına verilen dilekçede Botanik Park içinde yer alan 2Hece ünvanlı işletmenin ruhsatının imara aykırı olup olmadığını sormuştuk. Belediye yönetimi sorumuza alakasız bir cevap yazmış, konunun araştırıldığını ve nihai cevabın en kısa sürede tarafımıza bildirileceği bildirmişti. Ancak aradan 5 ay geçmesine rağmen belediye yönetimi bize nihai durum hakkında bir açıklama yapmazken, aynı konuyu Bakırköy AK Parti meclis grubu da Aralık ayı meclis toplantısında gündeme getirdi.



İddiaya neden olan mekanın ayrıntıları şöyle:
Bakırköy Belediye Başkanlığı’na 13.07.2015 tarihinde, 79157394-622.01/29797 sayı numaralı kurumsal dilekçemizle Temmuz ayında Botanik Park içinde bulunan ve meclis kararıyla 3. kişiye devri yapılan Botanik Park Restaurant ve 2Hece unvanlı işletmenin ruhsat ve planlamaya aykırılığını sormuş, işyeri açma ve çalışma ruhsatına ilişkin bilgi istemiştik.

Bakırköy Belediye Başkanlığı Ruhsat ve Denetim Müdürlüğü tarafından 22.07.2015 tarihinde Kent Yaşam gazetesi kurumsal adresimize gelen cevapta “Söz konusu yerin denetlenerek ruhsatsız faaliyet gösterdiğinin tespiti halinde 9207 sayılı işyeri açma ve çalışma ruhsat yönetmeliğinin 6. Maddesi gereği yasal işlem yapılması için zabıta müdürlüğüne yazılmıştır” ifadeleri yer almış, imar durumuyla ilgili bilgi verilmemişti.

Bilgi edinme yasasına göre 15 iş günü içerisinde dilekçemize cevap vermesi mecburi olan Bakırköy Belediyesi bilgi edinmek istediğimiz konuyu saptırmış, yasal zorunluluk gereği gelişi güzel cevap vermişti. Akabinde Belediye Başkan Yardımcısı Taner Öğünç’e durumu anlatmış, gelen cevabın sorularımızla ilgisi olmadığını ifade etmiştik. Öğünç, ilgilileri telefonla arayarak dilekçemizde Botanik Park Restaurant’ın imar durumunun ve zabıt sonucununda tarafımıza bildirilmesini istemişti.



AK PARTİ GRUBU DA SORDU
Aradan geçen 5 ay boyunca başvurumuza cevap vermeyen Bakırköy Belediyesi’ne, Botanik Park’ın durumunu Aralık ayı meclis toplantısında Ak Parti Meclis Gurubu da sordu.

CHP'liler oy çokluğuyla geçirmiş...
Meclis kararıyla 3. kişilere devredilmesi noktasında sözleşmesinde değişiklik yapılarak kiraya verilen Botanik Park’ta yer alan restoranla ilgili olarak kira sözleşmesindeki değişiklikle 3. kişilere devredilerek kiraya verilebilmesi hususunda suistimale müsait olduğundan bahisle Ak Parti grubunun red oyuna karşılık CHP’li meclis üyelerinin oy çokluğuyla karar alınmış ve Botanik Park restoranı sözleşmesinde değişikliğe gidilmişti. Bu bağlamda yeniden kiraya verilen restoranla ilave kat çıkılarak 2. kat inşaa edildiği görülmüştür. Söz konusu ilave edilen katla ilgili olarak şu sorular soruldu:



“Esas mecurda değişiklik kapsamındaki bu inşaat kim tarafından gerçekleştirilmektedir? Tamirat ve tadilattan öte kiraya verilen mecurun esas yapısında değişikliğe yol açan kat ilavesi hususunda sözleşmede değişikliğe gidilmiş midir? Sözleşmede değişikliğe gidilmiş ise sözleşme şartlarının içeriği nelerdir? Söz konusu ek inşaat sözleşme öncesi mi gerçekleştirilmiştir? Eğer böyle ise hangi neden ve koşullarla bu değişiklik yapılmıştır? En önemlisi yapılan bu ilave sebebiyle restoranın değerinde artışa; dolayısıyla işletmecinin daha çok kar elde etmesine sebep olacak bu değişiklik kira bedeline yansımış mıdır?”

Selvi Sarıtaç-Kent Yaşam
 

Editör: Haber Merkezi