“Yaşam Alanlarımıza Sahip Çıkacağız” diyerek, Bakırköy Ruh ve Sinir Hastalıkları Hastanesi bahçesinde toplanan bir gurup Bakırköylü, piknik yaptı. Şarkılar söyleyerek halay çeken gurup adına basın açıklaması yapan Mimarlar Odası Trakya Bölge Temsilciği Başkanı Mustafa Fazlıoğlu, “Ne yazık ki,halkının yanında olan bir yerel yönetim zihniyeti göremiyoruz” dedi.

BAKIRKÖYLÜ OLUP, TARİHİNİ BİLMEYEN ÇOK KİŞİ VAR!

Bakırköy Kent Savunması, Ataköy Doğa ve Yaşam Derneği, Mimarlar Odası Trakya Bölge Temsilciliği üyeleri , Ataköy mahalle muhtarları ve bir gurup vatandaşın katıldığı etkinlikte, katılımcılara hastanenin tarihini anlatan Kent Savunması üyesi Arkeolog İlknur Türkoğlu, doğma büyüme Bakırköylü olup, Bakırköy’ün tarihini bilmeyen çok kişinin olduğunu söyledi.

Arkeolog İlknur Türkoğlu, İstanbul'un en eski ve gelenekli semtlerinden biri olan Bakırköy'ün tarihinin Roma İmparatorluğu'na kadar dayandığını, imparatorluğun Avrupa kesimini Bizantion'a bağlayan anayol Via Egnatia'nın üzerinde bulunduğu, o dönemde Hebdomon adını taşıdığını söyledi. Bizans'ın son dönemlerinde ve Osmanlı döneminde de "Makri Köy" (Uzak Köy) adıyla anıldığını, Cumhuriyetin ilanından sonra, yer adları Türkçeleştirilirken ilçenin Bakırköy olduğunu söyledi.

Bir çok tarihi eserin de bulunduğu Bakırköy’de Ruh ve Sinir Hastalıkları Hastanesi bahçesinde bulunan Düşünen Adam heykelinin de Başhekim Fahri Celal Göktulga’nın fikriyle, hastanede tedavi gören heykeltıraş Kemal Künmat tarafından yapıldığını, heykelin çenesini yasladığı kolunu da depresyon tedavisi için hastanede yatan yüzbaşı Mehmet Pişdar tarafından tamamlandığı bilgisini verdi.

Daha sonra söz alarak konuşan Mimarlar Odası Trakya Bölge Temscilliği Başkanı Mustafa Fazlıoğlu’da 5 Haziran Dünya Çevre Günü’nü başlangıç sayarak, genelde ve yerelde yaşam alanlarına sahip çıkacaklarını söyledi. ‘Yaşam alanlarımızı korumak ve savunmak’ üst başlığı ile ‘Bakırköyde ve etrafımızda neler olduğuna dair bilgiler’ veren Fazlıoğlu, geçtiğimiz hafta 2002 yılında Kültür ve Turizm Bakanlığı ile yapılan protokolle 49 yıllığına Mimarlar Odası İstanbul Büyükkent Şubesi’ne tahsis edilen Yıldız Sarayı Dış Karakol binasının, Beşiktaş kaymakamlığının talimatıyla hukuksuz bir biçimde boşaltıldığını hatırlattı. Yaşanan bu olayı kınayan Mustafa Fazlıoğlu, “Birilerinin korkulu rüyası olan gezi olayının alınmak istenen bir intikamı var. Baskılar Mimarlar Odası’nı yıldıramaz” dedi.

GENEL VE YEREL YÖNETİCİLERİMİZ HALKA DÜŞMAN, SERMAYEYE DOST!

Bakırköy Ruh ve Sinir Hastalıkları Hastanesi’nin geleceğinin belli olmadığını ifade eden Fazlıoğlu, genel ve yerel yöneticilere bakınca halka düşman, sermayeye dost bir anlayışın hakim olduğunu söyledi. Ülkemizde de, Bakırköyde’de iyi şeyler olmadığını ifade ederek konuşmasını sürdüren Fazlıoğlu, Hastanenin geleceğinin belirsiz olduğunu söyledi. Hastanelerin şehir dışına taşınacağı konusunda çalışmalarında olduğunu ifade eden Fazlıoğlu, “Hastane arazileri kıymetli arsa statüsüne çevrilerek yandaşlara verecektir. Şimdi yeşil alandayız ama sahip çıkmazsak seneye ne olur belli değil” dedi

“Peki Bakırköyde neler oluyor” diyen Fazlıoğlu, “Biz bizim olana sahip çıkmak için burada toplantıdayken, birilerine Yaşam Köyü’nü vermek için pazarlıklar yapılıyor” diyerek, Yaşam Köyü’nün akibetinin de meclis üyelerinin insafına kaldığını söyledi.

KENT YÖNETİCİLERİMİZİN NEREDE DURDUĞUNU BİLMİYORUZ!

Ataköy 1. Kısım da otel inşaatına çıkış yolu arandığını, daha sırada Ayamama Vadisi, E-5 hattı Florya Ormanı, Kartaltepe fidanlık, Şenlikköy, Demirciler Çarşısı ve sahiller gibi daha pek çok tehlikenin söz konusu olduğunu söyleyen Mimarlar Odası Trakya Bölge Temsilciliği Başkanı Mustafa Fazlıoğlu, “Kent yöneticilerimizin nerede durduğunu bilemiyoruz. Botanik park, Yaşam Köyü ve Kentsel Dönüşüm sorunu Bakırköylü’nün sorunudur. Ne yazık ki halkının yanında olan bir yerel yönetim zihniyeti göremiyoruz. Umarım yönetici arkadaşlar bu gidişatlarına dur diyerek, yüzünü halka döner” diyerek konuşmasını bitirdi.


Selvi Sarıtaç

 

Editör: Haber Merkezi