Selvi Sarıtaç/ Bakırköy Belediyesi'nin tartışmalı kurbanlık satış ve kesim yerleriyle ilgili,  Bakırköy ve İstanbul kamuoyunun gösterdiği tepkiler medyada yer almıştı. Atatürk Havalimanı yakınında E-5 karayolu üzerinde kurulu olan kurban satış ve kesim alanının, bayram sonrası yarattığı görüntü kurban satıcılarını ve vatandaşı da isyan ettirdi. İsyan eden kurban satıcıları bir gerçeği de su yüzüne çıkardı.



“9 bin lira kira bedeli verdik, makbuz vermediler”

Bakırköyde hijyenik olmayan ortamda ve usulüne aykırı bir biçimde kurbanlarını kesmek zorunda kalan vatandaşların tepkilerine hak veren hayvan satıcıları," burası maalesef kimin eli kimin cebinde" dedikleri türden bir yer. İstanbul'un en kenar semtleri olarak bilinen Başakşehir'de kurban satıcılarına sıcak sulu duşundan, ortapedik yataklara varıncaya insana yakışır her türlü hizmet verirken, bırakın bize bu hizmetleri sunmalarını suyu akan tuvaletimiz dahi yok. Suyu olmayan bir mekanda sizce hijyenik kesim ortamı olurmu? Bizler olur desek kimi kandıracağız, herşey ortada, vatandaşda görüyor. Ve bizler niye olduğunu bilemediğimiz  9 bin lira kira bedel ödedik. Allah rızası için bizim bu paralarımızı alanlar gelsinlerde birazda hizmet etsinler. Makbuz dahi alamadığımız ödememizin karşılığı olan hizmetin yarısını dahi alamadık. İstanbul'un göbeğinde böylesi ilkellik görmedik" diyerekyaşadıkları sıkıntıları dile getirdiler.

“Güvenlik yok, tuvaletlerde su yok, hijyen hiç yok”
Kurban satan esnafa 'bir dokun bin ah işit' türünden şikayet üzerine şikayet almaktasınız. Alanda gazeteci olarak görüntü aldığımız kurban esnafı, yolumuzu çevirerek herbiri kendi yaşadığı sıkıntıyı dile getirdiği gibi, ortak sorunlarıda dile getirmenin telaşında oldular. Esnafın ortak şikayetini şöyle özetleyebiliriz" Ne iş yaptığını bilmediğimiz ama kendilerini belediye yetkilisi olarak tanıtan kişiler bizlerden çadır başı 9 bin lira aldılar.  Türkiye'nin dört bir yanından geldiklerini söyleyen satıcılar,"Makbuz dahi alamadığımız 9 bin lira karşılığında bırakın bizlere hizmeti hayvanlarına su dışında hiç bir hizmet almıyoruz. Bu durum ne Müslümanlığa, ne de insanlığa sığacak bir şey değil. Güvenlik yok, tuvaletlerde su yok, hijyen hiç  yok. Yaklaşık 10 gündür 9 bin liramıza karşılık can ve mal korkusu yaşıyoruz” dediler. Kiralama karşılığında belediyeden herhangi bir makbuz almadıklarını da ifade eden satıcılar, kiraladıkları kişilerin makbuzla ilgili bir şey söylemediğini, hayvanlarla birlikte ortada kalma korkusuyla da yetkili olduklarını söyleyen kişilere bir şey diyemediklerini söylediler.


“Pislik üzerine pislik”

Tokat Reşadiye’den geldiğini ifade eden satıcı, 70 metrekarelik alanı 9 bin lira karşılığında kiraladığını belirterek, “Birisi geliyor, ödemeyi yapıyorsun, yerin burası diyor. Gerisi Allah’a kalmış. Ne gelen var nede giden. Bize hijyenik ve islami usullere göre keseceklerini söylediler. Bakın görün burada ne din var, nede iman ki su bile yok. Pislik üzerine pislik” şeklinde konuştu.

Trakya bölgesinden geldiğini ifade eden başka bir kurban satıcısıda,”Tuvaletlerde su yok. Hijyenden yoksun durum insan sağlığını tehdit ediyor. 120 çadırlı bir satış yerinde, satıcı başına aldığı 9 bin lira karşılığında beklenen hizmet verilmedi. Bu kadar da olmaz" dedi.

 


Editör: Haber Merkezi