“Siyasetin Hafızaları” programını Florya Atatürk Köşkü’nde yapmanın da kendisi için ayrı bir maneviyat taşıdığını belirten Çetinkaya, geçmiş tecrübelerine dayanarak mevcut durumu değerlendirmesini istediği Gürcan Dağdaş’a sokağı nasıl bulduğunu sordu. Gündeme dair önemli açıklamalarda bulunan Dağdaş, 24 Haziran'da yapılacağı açıklanan erken seçimle ilgili değerlendirmelerde bulundu.

Gün geçtikçe daha kötü ve sancılı bir takvime giden toplumun önündeki asgari sorularının “Dünden neden ders almadın? Neden yanıtı verilmeyen doğru sorularının peşine düşmedin, sorgulamadın?” olduğunu söyleyen Gürcan Dağdaş, tarihe bakınca her yüz yılda bir milletçe parçalanma ve çöküş durumuyla karşı karşıya kaldığımızı, aklımızı kaybettiğimizi söyledi.

24 Haziran olarak açıklanan erken seçimle ilgili değerlendirmelerde bulunan eski Devlet Bakanı Gürcan Dağdaş, seçim kararını ifade eden iktidar ve ittifak yaptığı partinin yetkililerinin daha 1 hafta evvel, “Türkiye'de erken seçimi istemek vatana ihanettir, istikrarsızlık getirir” dediğini, bir hafta sonra ise “Eğer bu seçimi yapmazsak Türkiye batar” dediklerini hatırlattı. 

GEMİNİ MÜRETTEBATI KENDİ DERDİNE DÜŞMÜŞ 

“Biz batmakta olduğunu gördüğümüz Türkiye gemisine iyi bir 'Kaptan' seçeceğiz” diyerek konuyla ilgili düşüncelerini aktaran Dağdaş, “Geminin ambarı mürettebatı tarafından boşaltılmış, yakıtı yok denilecek noktaya gelmiş, dışarıdan vuran dalgalarla devrilecek hale gelmiş. Geminin içindeki yolcular birbiriyle hasım halindeler. Mürettebatı kendi derdine düşmüş. Geminin içerisinde sevgi, saygı, erdem, ahlak tükenmiş ve bu gemiyi batırmak isteyen emperyalist yapının hesabı da ortada” dedi.

Seçilecek kaptanın boyunun, posunun, kilosunun kriter olmadığını da sözlerine ekleyen Dağdaş, “Biz evin içindeki kavgayı bitirecek, sevgiyi, saygıyı, ahlakı, vicdanı, hakkı ve hukuku ideolojik ve kimlik farklılıklarına rağmen hepimize eşit düzeyde yansıtacak bir temsilci arıyoruz. Vicdanlı, ahlaklı, üretimde donanımlı, liyakatı içerisinde taşıyabilen ve gemiye limana yaklaştıracak bir Kaptan'a ihtiyacımız var. Geldiğimiz nokta batışa yakın noktadır” diyerek devam etti.

Yapılan yollara, köprülere, hava alanlarına, taş binalara bakılarak memleketin güllük gülistanlık içinde olduğunu söyleyenlerin de olabileceğini ama bir ülkenin büyüklüğünü ve güçlüğünü ifade ve iddia etmek için bunların yeterli olmadığını belirten eski Devlet Bakanı Gürcan Dağdaş, “Sadece göze ve kulağa hitap eden bir imaj iktidarının geldiği nokta, hem kendisini hem de ülkeyi batırma noktasıdır” dedi.

DAĞDAŞ SEÇMENE SESLENDİ

“İnancım, temennim ve tavsiyem, ortak akılda ve vicdanda buluşuruz” diyerek vatandaş olarak tarihi bir kararla karşı karşıya olduğumuzu belirten Dağdaş, vatandaşın bunun idrakına vararak ona göre davranmak sorumluluğunda olduğunu belirtti.

Bedava taraftarlığın da olmayacağını, çıkan sonuca yorum yapmak için dahi sandıkta mutlaka oy kullanılması gerektiğini belirterek devam eden Dağdaş, “Kim nereye oy vermek istiyorsa gitsin versin ama oyuna da sahip çıksın. Karamsar Türkiye fotoğrafı kimseyi ümitsiz yapmamalı. Duvar ne kadar yüksek olursa olsun gökyüzü ondan daha yüksektir” dedi.

Çok tercihli bir seçimin oyları bölüp bölmeyeceğini soran vatandaşın endişesini dile getiren CHP’li Nurhan Çetinkaya’ya, siyasetin matematiğinden bahseden Gürcan Dağdaş, “Çok adaylı bir Cumhurbaşkanlığı seçimi bizi 2. tura götürür. Bu da seçimin daha ağır geçeceğinin göstergesidir. Aday olmak isteyen birine de ‘aday olamazsın’ demek demokrasi ile bağdaşmaz. Kim nereye oy vermek istiyorsa aklını ve vicdanını esas alarak kullanmalı” diyerek, devam etti.

BENİM ADAYIM İLHAN KESİCİ

Cumhuriyet Halk Partisi'nin göstereceği adayın çok önemli olduğunu, özellikle kendi seçmeninin Ekmeleddin İhsanoğlu örneğinde yaşadığı gibi içine sindiremeyeceği birini değil, CHP seçmeni olmayan insanların da kendisine ait bir parça bulabileceği bir isimle çıkması gerektiğini söyledi.

Cumhurbaşkanı adayı olacak kişinin, ekonomiyi bilen, doğu batı demeden tüm yeryüzü ile barış içinde, yeterli bilgi, birikim ve donanımına sahip özelliklerde olması gerektiğine değinen Dağdaş, “CHP’li olmadığım için hadsizlik yapmak istemem ama aday olması halinde İlhan Kesici’nin bu süreci iyi götüreceğine inanıyorum” dedi.

“Umarım CHP bu dönemde iyi bir aday çıkarır ve biz de gider sandık sorumluluğumuzu yerine getiririz” diyerek konuşmasına son veren eski Devlet Bakanı Gürcan Dağdaş, CHP’li Nurha Çetinkaya’ya böylesi alternatif yayınlar yaparak, değişik kesimlere seslerini duyurduğu için de teşekkür etti.

Selvi Sarıtaç / Kent Yaşam

Editör: Haber Merkezi