Türkiye'de bir süredir devam eden "Ak Parti hükümeti ile Gülen Cemaati arasındaki mücadele"nin, Washington'da da izlendiği belirtilirken uzmanların "gerilimin sonuçları seçimde görülecek", "dershanelerin kapatılması cemaate büyük darbe", "iç ve dış politikada ayrı düşüldü", "dershane konusu kopma noktası" gibi yorumlara dikkat çekiliyor.

"BAŞ DÖNDÜRÜCÜ BİR HIZ"

BBC, Washington kaynaklı haberinde Gülen Cemaatinin ABD'deki büyümesi son yıllarda "baş döndürücü bir hıza ulaştığını" belirterek Gülen Hareketinin başka eğitim alanında olmak üzere çeşitle alanlardaki faaliyetlerine vurgu yaptı.

"GERİLİM"

Gülen hareketinin etkinliklerine Kongre üyelerince gösterilen ilgi ve hareketin ABD yönetimi ile ilişkileri üzerinde de durulduğu geniş haberde Adalet Ve Kalkınma Partisi ile Gülen Hareketi arasında ortaya çıkan "gerilim" de uzmanlarca değerlendirildi.

Washington'daki Türkiye uzmanlarından Prof. Henri Barkey, gerilim için ABD Dışişleri Bakanlığı veya CIA gibi yerlerde tabi ki izleniyor, buradaki görevlilerin işi bu zaten, ama hükümetin ileri gelenlerinin bundan haberdar olması pek düşünülemez" şeklinde konuştu.

"CEMAATİN OY VERMESİ İHTİMAL DIŞI"

Barkey, gerilimin sonuçlarının özellikle Mart ayında yapılacak yerel seçimlerde görüleceğine inanıyor. Barkey görüşlerini şöyle ifade ediyor:

"Cemaatin mensuplarının bu aşamada AKP'ye oy vermesi ihtimal dışı. Çünkü dershanelerinin kapatılması cemaate büyük bir darbe. AKP, bir siyasi güç olarak kendisinin kontrol edemediği bir oluşumun varlığına dayanamıyor. Politik güç olarak, bu gücü paylaşmak istemiyor.

ERDOĞAN MESAJ VERİYOR

AKP tarafından bakıldığında, Hakan Fidan'a yönelik savcı daveti ile cemaatin başlattığı bir kavga bu. Ve belki de Erdoğan'ın, cemaate, politik arenaya girmemesi için verdiği bir mesaj: Ayağınızı yorganınıza göre uzatın diyor."

BBC, Gülen Hareketiyle yakından bağı olan bazı medya organlarında çıkan birçok yorum ve haberin, özellikle son 1-2 yıldır, Hareketin, hükümetin birçok iç-dış politik hamlelerinden "rahatsız" olduğunu gösterdiğini savunarak şöyle devam etti:

"YAVAŞ YAVAŞ DESTEK ÇEKİLDİ, DERSHANE OLAYI KOPMA NOKTASI OLDU"

"Washington'da Cemaate yakınlığıyla bilinen bir başka figürün Bbc Türkçe'ye açıklaması ise şöyle:

"Cemaatin artık AKP hükümeti için Washington'da lobi yapması beklenemez. Zaten Erdoğan son bir-iki yıl içinde yaptıkları ve söyledikleri ile bunu çok müşkil bir hale getirmişti. Yok öğrenci evleri, Gezi protestoları esnasındaki yaklaşım, içki yasakları... Cemaat bunların hepsinde karşı tarafta yer aldı. Dışarıdaki "değerli yalnızlık' yaklaşımına da iyi gözle bakmadı. Dolayısıyla iç ve dış politikada ayrı düşüldü ve yavaş yavaş da destek çekildi. Bu son dershane konusu ise kopma noktası oldu."

"CEMAAT UYARILARI KONGREDE DİKKATE ALINIR"

Haberde dış politika olarak ise, Cemaatin İran, Suriye ve İsrail ile olan ilişkilerde de AKP hükümetini desteklemediği görüldüğü belirtildikten sonra "Gerilimin Amerika'nın başkenti olan Washington'a nasıl yansıyacağını veya yansıma yapıp, yapmayacağını bilmek ise şimdiden güç" yorumu yapıldı.

BBC, haberine son verirken de Barkey'nin "eğer Cemaat, örneğin ABD Kongresindeki çok yakın olduğu bazı üyelere AKP hakkında uyarılar yaparsa, "bunlar diktatör oluyor' derse, bu tür bir yaklaşım, Washington'daki anti-Türkiye lobilerinden daha etkili olacağı düşünebilir. Milliyetçi bir Türk lobisinin (Hizmet Hareketi) AKP'den rahatsızlığı önemlidir, dikkate alınır, ama bu gücü de çok abartmamak gerekir" değerlendirmesine de yer verdi.

Editör: Haber Merkezi