ZEYTİNBURNU- Cumhuriyet Halk Partisi gurubu geçtiğimiz yıl Beştelsiz Mahallesi’nde yıkılan ve 2 kişinin ölümü ile sonuçlanan Kuran Sitesi yerine yapılacak uygulamalarda yürütülecek iş ve işlemlerde Belediye Başkanı ve Encümeni’ne yetki verilmesi hakkındaki rapora itiraz etti. Yıkılan Kuran Sitesi’nin olduğu alanın yeniden yapılandırılması için CHP’li meclis üyeleri olarak kendilerinin de destek verdiğini söyleyen Belediye Meclisi CHP Gurup Sözcüsü Hüseyin Üsküdar, “Biz ilçedeki STK’ların, muhtarların ve halkında olduğu bir komisyonun karar vermesini istedik, siz bilgi amaçlı bir komisyon kurdunuz. Ama söylediğinizle yaptığınız şeylerin uyuştuğunu hiç görmedik” dedi.

RET OYU VERDİLER

Vatandaşların hangi şart ve koşullarda, kaç liralık maliyetle ev sahibi olacağını bilmediklerini ifade eden Üsküdar, vatandaşların kendileriyle belediyenin baskısından dolayı çekindikleri için görüşmediklerini söyledi. Yapılan planlama ile ilgili bilgi sahibi olmadıklarını, istenilen yetkinin nasıl kullanılacağı konusunda şüpheli olduklarını ve belediyenin bu süreci iyi yönetemediğini söyleyen CHP’li Hüseyin Üsküdar, “Kuran sitesinde yapılacak rapora red oyu veriyoruz” dedi.

TEHDİT VE ŞANTAJ İDDİASI

Üsküdar devamında yine Telsiz mahallesinde riskli alan ilan edilen Gögüs Hastanesi karşısındaki arazinin dönüşümüne Mart 2017’de “Evet” oyu verdiklerini, İmar müdürlüğü ve ekibinin insanlarla görüşürken anlayayamayacakları dilde teknik terimler ve fiyatlarla konuştuklarını söyleyerek, halkın ikna olmadığını söyledi. İkna olmayan halka bu kez tehtid ve şantajvari konuşulmaya başlandığını iddia eden Üsküdar, “Şimdi de biz oynamıyoruz diyorsunuz. Sümer’de yapamadığınız gibi burada da yapamadınız” diyerek tepki gösterdi.

‘TEHLİKEYE DAVET ÇIKARIYORLAR’

Zeytinburnu Belediyesi’nin çıkar doğrultusu olmayan çalışmaları yapmadığını iddia eden Üsküdar, vatandaşlara evlerini 1 ay için de boşaltmaları için yazı gönderildiğini söleyerek, yazının bir örneğini gösterdi. Geçtiğimiz günlerde boşaltılan bir alana tinercilerin yerleşerek yangın çıkardığını dile getiren Üsküdar, tehlikeye davetiye çıkarıldığını anlattı.

“Madem beceremektiniz de neden afet riskli alan ilan ettiniz. Hesabınız neydi” diyerek tepkisini dile getiren Hüseyin Üsküdar, vicdanlı olunması gerektiğini ve ilahi adaletin var olduğunu söyledi. Kentsel dönüşümü becerememenin suçlusu sanki halkmış gibi, yine anlaşamadığı kişilerele trampa ve takas yapma yetkisi istendiğini ve birde üstüne para istendiğini belirtti.

‘HALKIN BİZE VERDİĞİ YETKİYİ, SİZE VERMİYORUZ’

Mahallelerde yapılan projelerin en başta doğru olduğunu ve kendilerinin de doğru işe ortak olmak ve hep birlikte yapacakları bir dönüşümle örnek olmak istediklerini de sözlerine ekleyen CHP Zeytinburnu Belediye Meclisi Gurup Sözcüsü Hüseyin Üsküdar, “Çıkar gözetilerek yapılan görüşmeler sizi zora soktu şimdi yetki istiyorsunuz. Bizde halkın mülkiyet hakkını savunan, derdiniz dinleyen insanlarız. Projelerin borçlandırılarak yapılmasına karşıyız. Halkın bize verdiği yetkiyi, size vermiyoruz” dedi.

‘VATANDAŞLAR BİZİ DESTEKLİYOR’

Konuyla ilgili söz alan Zeytinburnu Belediyesi İmar İşlerinden sorumlu Başkan Yardımcısı ve Meclis Üyesi Zafer Alsaç’ta 2014 yılından beri belediye olarak dönüşüm toplantılarına başladıklarını ve 10 bin mülk sahibinin katıldığını belirtti. Alsaç, vatandaşların dönüşümle ilgili kendilerini desteklediğini ve Telsiz Mahallesi’nin de bunlardan biri olduğunu belirtti.

‘ZAMANINDA İZİN VERMESEYDİNİZ’

Toplantı kayıtlarının durduğunu, vatandaşların da kendi aralarında görüşmeleri için dernek kurduklarını ifade eden Alsaç, Kuran Sitesi’nin yıkımının ardından süreci hızlandırdıklarını ve çoğunluğu sağlayamadıkları taktirde belediye olarak yıkacakları bilgisini verdiklerini söyledi. Alsaç devamında “Telsiz Mahallesi’nde 22 toplantı yaptık. Apartmanında sorun olmayanlar kabul ediyor, kaçağı olan, bodrumda daire ve dükkanı olan onay vermiyor. 99 yılı öncesi kaçak alanlara siz izin verip, göz yummasaydınız biz bu gün bunlarla uğraşmayacaktık” şeklinde konuştu.

‘SONUNA KADAR YANLARINDAYIZ’

Kentsel Dönüşüm konusunda çoğunluk sağlayamadıkları için dönüşümün apartman bazında olacağının da altını çizen Alsaç, vatandaşa belediye olarak kendilerinin yıkımı yapabileceğini, enkazını kaldıracağını ve taşınmalarına yardımcı olacaklarını, buna karşılık olarak da hiçbir ücret talep etmeyeceklerini söyledi. “İster onlar yapsınlar, ister biz yapalım sonuna kadar yanlarındayız” ifadelerini kullanan Alsaç, Müteahhitlerle anlaşmaları durumunda da belediye olarak ödeme yapabileceklerini ve vatandaşa da 10 yılda geri ödeme kolaylığı sağlayacaklarını belirttiklerini söyledi.

‘ANLATMADAN ANLAŞILMAK İSTİYORSUNUZ’

Konuyla ilgili çıkış yapan CHP’li Meclis Üyesi Cemal Aydar, “Biz kaçağa izin verene eskiden de karşıydık, şimdi de karşıyız. Zeytinburnu’ndan Bakırköy sahiline kadar olan gökdelenlere biz mi izin verdik” diyerek tepki gösterdi. Bir komisyon kurulmasını istediklerini, 3-5 ay beklediklerini ama böyle bir komisyonun kurulmadığını ve kendilerinin mahalleli ile toplantı yaparak bilgi aldıklarının altını çizen Aydar, “Biz belediyenin yapacağı dönüşüme destek olduk. İnsanlarla tek tek değil, toplu olarak konuşun ki her kafadan ayrı ses çıkmasın. Sizin suçunuz anlatmadan anlaşılmayı beklemek” dedi.

‘NEDEN KENDİNİZİ SUÇLAMIYORSUNUZ?’

2014’te başlayan sürecin suçlusu olarak CHP’yi görmenin mantığa sığmadığını ifade ederek tepki gösteren Esin Hacıalioğlu, “Siz insanlara hayal sunuyor ve inanmasını bekliyorsunuz. Vatandaş suçlu, CHP suçlu. Peki siz neden kendinizde hiç suç bulmuyorsunuz” diyerek konuşmasını sürdürdü. Kentsel Dönüşümü beceremeyen Zeytinburnu Belediye yetkililerin derhal görevden istifa etmeleri gerektiğini ifade ederek, “Sizler halkı yok sayamazsınız” sözleriyle tepkisini sürdürdü.

‘BABAYİĞİTSENİZ 16/9’U YIKSANIZA’

Muhalefet ve iktidar olarak ortak bir şeye imza atmanın sevincini yaşayamadıklarını ifade ederek söz alan CHP’li meclis üyesi İlkay Biber’de, “Beraber evet dediğimiz projeyi sonradan öğreniyoruz. Şimdi de tutmuş vatandaşa tebligat gönderip çıkın evinizi yıkacağız diyorsunuz. Çok babayiğitseniz 16/9 ları yıksanıza” diyerek tepki gösterdi.

‘VATANDAŞ BUNU MU HAK EDİYOR?’

CHP’li Meclis Üyelerinden Düzgün Kaya da “Bayram değil, seyran değil eniştem beni niye öptü” diyerek Telsiz Mahallesi’nin zemin etüdü yapılmadan riskli alan ilan edilmesine tepki gösterdi. Anlaşamamanın faturasını vatandaşın ödediğini söyleyen Kaya, “Vatandaşa 60 gün içinde evinizi boşaltın, bir de üstüne 50 milyon borçlanın diyorsunuz. Kışın ortasında vatandaş bunu mu hak ediyor” dedi.

“Peki Kuran sitesinde yüzde 90 anlaştıysanız kaçakları ne yaptınız” diyerek devam eden Kaya, 120 ay kredi ile 50 milyon borçlanmanın dönüşümünün ise 120 milyon civarında olacağını ve bunun o bölgedeki vatandaş için büyük bir sıkıntı olduğunu dile getirdi.

Chp’li Meclis üyeleri, Zeytinburnu belediye başkanı ve encümenine, kentsel dönüşümle ilgili yapılacak işlemler ve borçlanmayla ilgili yetki teklifine RED oyu verdiği toplantının sonunda, Ak Partili meclis üyelerinin salt çoğunluğu nedeniyle teklif kabul edildi.

Selvi Sarıtaç / Kent Yaşam

Editör: Haber Merkezi