Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın katıldığı temel atma törenine, İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu ve Bakırköy Belediye Başkanı Bülent Kerimoğlu’nun yanı sıra, çok sayıda protokol katıldı. 

Beyoğlu Süryani Kadim Meryemana Kilisesi Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Sait Susin, “Sayın Cumhurbaşkanımızın bu konuda bize çok desteği oldu. Cumhurbaşkanımız hem kilise iznini veren hem de temel atma törenine katılan ilk devlet başkanımız olacak. İnşallah açılış kurdelesini de kendisinin kesmesini istiyoruz” dedi. 


Yeşilköy’deki mezarlığın boş bölümünde yapılacak kilise için, bölgede kayıp mezar olup olmadığı tartışmalarına da cevap veren Susin, mevcut bölgede defin işleminin uzun yıllardır yapılmadığını, mezarların da tescillendiğini söyleyerek, 2736.90 m2 arsa alanının toplam inşaat alanının 4432 m2 olduğunun altını çizdi. 


Cumhurbaşkanı Erdoğan ise, temel atma töreninde yaptığı konuşmada, “Mor Efrem Süryani Kadim Kilisesi’ni İstanbul için yeni bir zenginlik olarak görüyorum.” dedi. 
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın konuşmalarından bazı satır araları;

"Farklı söylemlerle ortaya çıkmış olsalar da tüm terör örgütlerinin ve onları birer maşa olarak kullanan güçlerin asıl hedefi ortak vatanımızdır. Bu saldırıları boşa çıkarmanın yolu farklılıklarımızı en önemli zenginliğimiz görerek, 82 milyon olarak tek yürek, tek bilek halinde hareket etmemizden geçiyor." 

"Coğrafyamızın kadim evlatları olan Süryani toplumunun diğer tüm meseleleri gibi ibadet ihtiyaçlarının karşılanmasını sağlamak Türkiye Cumhuriyeti Devleti'nin görevidir." 

 "Süryani cemaatinin cömert katkılarıyla kısa sürede inşaatının tamamlanacağına inandığım bu kiliseyi İstanbul'umuz için de yeni bir zenginlik olarak görüyorum." 

Yusuf Çetin ile kilisenin ne zaman bitirileceğini konuştuklarını aktaran Erdoğan, "Ben 'En geç ne kadar zamanda bitecek?' diye sordum. Kendileri de bana 'En geç 1,5-2 yıl içinde bitiririz.' dedi. Ben biraz daha ilave ettim. Dedim ki 'En geç 2 yıl içerisinde burayı bitirmeniz lazım.' '2 yılda bitiririz,' dediler. Ben de şimdiden 'Hayırlı olsun.' diyorum. İnşallah açılışında da bir arada oluruz."

Editör: Haber Merkezi