Evren Oto Sanayi Sitesi, 1973 yılında düşünülen projenin eseri olarak Sanayi Bakanlığı kontrolünde Dünya Bankası ve hazine kaynaklı kredi destekleriyle190 dönümlük alan üzerine inşa edilmiştir. Ortasından Tem Otoyolu'nun geçmesi nedeniyle iki kısımdan oluşan site, 1 yönetim binası, 66 sosyal tesis ve 28 blok içerisinde 464 dükkan ile toplam 531 iş yerinden oluşmaktadır.
Evren Oto Sanayi Sitesi hakkında daha detaylı bilgi almak için siteyi Türkiye'de ve yurtdışında tanınır hale getiren Yönetim Kurulu Başkanı Bahattin Özata ile bir söyleşi gerçekleştirdik.

Evren Oto Sanayi Sitesi’yle ilgili geçmişinizi kısaca anlatır mısınız?

Burada 1994 senesinde ufak bir atölye açarak işe başladım. Daha sonraları çok çalışarak işimi büyütme imkânım oldu. İşe başladığımdan bugüne kadar talaşlı imalat ve hidrolik malzemeleri üretim ve satış üzerinde çalışmaktayız.

Başkanlık döneminizle ilgili neler söylemek istersiniz? Geçmişten bu güne neler değiştirdiniz?

Ben burada dört yıldır başkanlık yapıyorum. İlk günden beri amacım burayı dünyaya tanıtmak. Burası için ben ve tüm yönetim kurulu üyelerimiz gecemizi gündüzümüze katıp çalıştık. Bu günlere gelmemiz kolay olmadı. Büyük sorunlarla uğraştık, her şeyimizden fedakârlık ettik. Burayı sadece Türkiye’ye değil tüm dünyaya tanıttık.
Sanayimiz içerisinde birçok değişiklik yaptık. Buranın daha düzenli, tertipli olması için gayret ettik. Sanayimizin girişi kötü durumdaydı girişini değiştirdik. Yeşil alan olarak ayrılması gereken yerlere yeşillendirme çalışmaları yaptık. Sanayi sitemiz içerisinde dükkânların önüne yapılan çıkmalar vardı. Bunlar düzensiz yapılmıştı. Tabi bu dükkânları düzenlemek kolay değil. Ama sanayimizdeki tüm arkadaşlarla ortak akılda buluşup sorunların üstesinden geleceğiz.




Yurtdışına açılma doğrultusunda yaptığınız çalışmalar nelerdir?

Sanayi olarak biz, bugün Türkiye’yi aştık, dünyada tanınıyoruz. Kosova ve Bulgaristan’da çeşitli temaslarımız var. Özellikle Kosova’da önemli bir protokol imzaladık. Bundan 4 yıl önce Esenyurt İş Adamları Derneği ve İstanbul Sanayici ve İşadamları Dernekleri Federasyonu (İSİFED) olarak Kosova’ya iş gezisi düzenledik. Orada iş yapan Kosova İş Adamları Derneği'ne protokol teklif ettik. Bir tür işbirliği çalışması diyebiliriz. Buradan oraya malzeme gidiyor, oradan buraya malzeme geliyor. Kosova’daki arkadaşlarımız buraya geldiğinde bizden destek görüyor, biz oraya gittiğimizde onlardan destek görüyoruz. Konaklama olsun, araç kullanımı olsun her konuda yardım ediyorlar. Ekonomik bir işbirliği diyebiliriz. Bu yönde protokol yaptık, üyelik işbirliği adı altında bir kart bastırdık. Tabii ki bu iletişimi daha da geliştirmeyi düşünüyoruz.

Bulgaristan'la ise farklı bir anlaşmamız var. Kosova’daki gibi ekonomik bir işbirliğimiz şimdilik yok ama ileride neden olmasın?

Orada Yambol Belediyesi var. İSİFED’in davetlisi olarak Yambol Belediyesi buraya geldi ve o zaman bir takım ilişkiler kurduk. İSİFED Başkanımız Mehmet Sandal, Türkler olarak artık Yambol’da belediye başkanlarına Türk danışman verecek güçte olduğumuzu söylemişti. Bende Mehmet Bey’in bu tespitini çok beğenmiştim. Hemen Yambol Belediye Başkanına bunu teklif ettik. O da kabul etti. Şu an orada belediye başkanının Türk bir danışmanı var. Bu tabii bizi çok mutlu ediyor.

“VERGİLER VE KDV’LER ÜRETİCİYİ ZORLUYOR”

Türkiye’deki sanayi durumunu nasıl değerlendiriyorsunuz? Üretimde Avrupa standartlarına ulaşabildik mi?
Avrupa standartlarına ulaşabilmemiz şu durumda tabi ki zor. Ortadoğu’nun durumu ortada. Çatışmaların olduğu cehennem gibi bir coğrafyanın ortasındayız. Bu ortamda üretimin, sanayinin gelişmesi zor. Ama durum çok kötü diyemeyiz. Bir şekilde gelişmemiz devam ediyor. Devletin üreten sanayicilere destek olması gerekiyor. Bu destek noktasında devlet olarak biraz eksik kalıyoruz. Vergiler ve KDV açısından olumsuz bir noktadayız. Bu nedenle Türkiye’de yatırım yapmak, üretim yapmak herkese zor geliyor.

“ELEKTİRİK SORUNUNU ORTADAN KALDIRDIK”

Sanayinin en büyük sıkıntısı olan elektrik kesintileri konusunda ne gibi çalışmalar yaptınız?

Elektrik konusunda sanayi olarak büyük sıkıntılar çektik. Fakat yaptığımız çalışmalar sonucunda bu sorunu tamamen ortadan kaldırma noktasındayız. Elektrik hatlarını yer altına aldırdık. Şu an sanayimizi gezerseniz görünürde bir elektrik direği göremezsiniz. Bu sorunu çözebilmek için bakanlığa kadar ilettiğimiz şikâyet dilekçelerimiz oldu. Elektrik Bölge Müdürlüğü sorunumuza çözüm bulma aşamasında bize yardımcı oldu. Sorunla ilgili bir ödenek hazırladılar. Tüm hatlar ve trafolar değişiyor.

2015 yılına dair planlarınız nelerdir?

2015'te sitemizde iş sahibi olan ve dünya çapında iş yapan fakat kabuğuna kapanmış arkadaşlarımızı tüm Türkiye'ye tanıtmak istiyoruz. İnternet sitemizde onların iş hayatıyla ilgili tanıtımlarını yapacağız. Neler yapıklarını, dünya çapında nerelere ulaştıklarını paylaşacağız.

Son olarak neler söylemek istersiniz?

Başkanlığa geldiğim günden beri benimle birlikte gecesini gündüzüne katarak çalışan yönetim kurulu üyelerimiz, Hasan Kaya'ya, Metin Çetin'e, Şenol Varlı'ya, Aydın Bayraktaş'a, Hasan Çetinkaya'ya, İbrahim Hüyük'e; denetçilerimiz, Necdet Yılmaz'a, Coşkun Dağlı'ya Arekel Bal'a ve tüm çalışma arkadaşlarıma sonsuz teşekkür ederim.
Biz büyük bir aileyiz. Aramızda sen benim çalışanımsın gibi bir ego yok. Birinin sıkıntısı hepimizin sıkıntısıdır.



Editör: Haber Merkezi