Gezi direnişinin 3'üncü yıl dönümünde, Taksim Dayanışması'nın çağrısıyla yapılacak basın açıklaması için yüzlerce kişi ablukaya rağmen İstiklal'e geldi. Taksim Dayanışması bileşenleri ve siyasi parti yöneticileri, gezi olaylarında hayatını kaybedenlerin yakınları, Makine Mühendisleri Odası önünde bir araya gelirken, Mis Sokak'tan ve Galatasaray Lisesi önünden de açıklamanın yapılacağı alana yürüyüş düzenlenmek istedi. Cumhuriyet Halk Partisi Beyoğlu İlçe Başkanlığı önünde CHP İstanbul Milletvekilleri Ali Şeker, Eren Erdem, Gülay Yedekçi, CHP Beyoğlu İlçe Başkanı Bekir Özcan, eski ilçe başkanları Muharrem Bulut ve İnan Güney ile çok sayıda partili de dayanışmaya destek vermek amacıyla bir araya geldi.
İstiklal sokaklarından "Bu daha başlangıç mücadeleye devam" sloganları yükselirken, polis yürüyüş yapmak isteyen grupları ablukaya aldı. Polis ablukası oturma eylemi ile protesto edildi. Polisin ablukayı kaldırması sonucu yurttaşlar açıklamanın yapılacağı Fransız Kültür Merkezi önüne geçti.



GEZİ, BASKIYA DİRENMENİN ADIDIR

Taksim Dayanışması adına açıklama yapan Mücella Yapıcı, Gezi Parkı’nda yapacakları açıklamayı yapmayacaklarını, bunun yerine 27 Mayıs’ta yaptıkları açıklama metninin bazı bölümlerini okuyacağını dile getirdi. Yapıcı, Gezi’nin Türkiye’nin imdat çığlığı, direnme refleksi, ve derin bir nefes alışı, haksızlığa, adaletsizliğe, keyfiliğe, dayatmaya, baskıya karşı direnmenin, yaşama sahip çıkanların hep bir ağızdan, bir arada söyledikleri şarkı olduğunu vurguladı.



ŞARKILARIMIZI KİMSE SUSTURAMAZ
Gezi’yi karalamaya, kötücül bir imgeye dönüştürmeye, kriminalize etmeye çalışanların tek amacı ‘bu şarkıyı susturmak’ olduğuna dikkat çeken Yapıcı şunları söyledi: “Şiddet ortamını küçük ve çirkin hesaplarıyla körükleyenlere, çatışma ve katliamlara göz yumarak yaşamlarımızı, yaşam alanlarımızı tehdit edenlere, ayrımcı politikalarıyla toplumu kutuplaştıranlara rağmen bir aradayız. Türkü-kürdü, alevisi-sünnisi, ermenisi-ezidisi ile bir aradayız, buradayız! Barış’tan korkanlara inat bir aradayız, buradayız! Suruç’tan Sultanahmet’e, Sur’dan Bataclan’a, Cizre’den Ankara’ya, bir aradayız! Dört Ayaklı Minare’den Beyrut’a, Paris’ten Beyoğlu’na bir aradayız! Cerattepe’de, Aliağa’da Akkuyu’da, Çukurova’da bir aradayız. Soma’da, Kilimli’de Ermenek’te bir aradayız. Barışın, dayanışmanın, kamusal yaşamın, özgür düşüncenin her türlü baskıdan uzak bir şekilde gelişebileceği eşitlikçi yarınlar için bir aradayız! Taksim Gezi Parkı ve Taksim Meydanı başta olmak üzere, Meydanlarımızı, parklarımızı, sokaklarımızı, yaşam alanlarımızı ve yaşamımızı özgür kılmak için; Taksim’deyiz! Gezi’deyiz! Buradayız! Bir aradayız!”

KİTLE OLAYSIZ BİR ŞEKİLDE DAĞILDI
Açıklamanın ardından polis “Dağılın” anonsu yaptı. Bu sırada arbede yaşandı. Bir polisin bıçaklandığı iddiasıyla CHP’li bir kişi gözaltına alınmak istendi. CHP’li vekiller Eren Erdem ve Ali Şeker’in müdahalesiyle gözaltı gerçekleşmedi. Önceki olaylarda hayatını kaybedenlerin aileleri, CHP yöneticileri tarafından güvenlikli bir şekilde Makina Mühendisleri odası götürüldükten sonra yürüyüşe katılanlar olaysız bir şekilde dağıldı.

Kent Yaşam
 

Editör: Haber Merkezi