Yine geçtiğimiz günlerde sosyal medya hesabından Mayıs ve Haziran meclis oturum ve komisyon toplantılarından alacakları huzur haklarını, İnce’nin seçim hesabına yatırma çağrısı yapan Bakırköy Belediye Meclis Üyesi arkadaşı Nurhan Çetinkaya’nın çağrısına da karşılık vermiş olan Gülmezoğlu, huzur haklarını İnce’nin hesabına yatırdı.

THY Genel Müdürlüğü’de 10 yıl Müdür Yardımcılığı olmak üzere toplamda 22 yıl Doktor olarak görev alan CHP’li Tansel Gülmezoğlu, Cumhurbaşkanı adayı Muharrem İnce’ye bu süreçte maddi ve manevi destek olmanın çok önemli olduğunu, iş ve sosyal hayatından pek çok kişinin de, işçinin, emekçinin, dar gelirlinin adayı olarak destek verdiğini söyledi. Gülmezoğlu, “Nasıl ki Cumhurbaşkanı Adayımız Muharrem İnce ülkemizin geleceği için karış karış gezerek anlatıyorsa, öncelikle partili kimliğimizle bize, sonrasın da ise her bir vatandaşımıza önemli sorumluluklar düşüyor” dedi.

Özellikle Sosyal Medya hesabından bir çok kişinin İş Bankası’nın CHP’ye ait olup olmadığına dair sorularla karşılaştığını ve bu konuda vatandaşın yeterli bilgiye sahip olmadığını gözlemlediğini belirten Gülmezoğlu, konuyla ilgili açıklama yaptı.

İŞ BANKASI ATATÜRK’ÜN TALİMATI İLE KURULMUŞTUR

Türkiye’nin en büyük özel bankalarından biri olan İş Bankası 1924 yılında Atatürk’ün tâlimatıyla kuruldu. Mustafa Kemal Atatürk hayatını kaybetmeden iki ay önce, 5 Eylül 1938’de kendi el yazısıyla hazırladığı vasiyetnamede sahip olduğu hisse senetlerinin mülkiyeti ve yönetimini CHP’ye, hisselere ilişkin kâr payının ise Türk Dil Kurumu ve Türk Tarih Kurumu’na bırakılmasını istiyor. Buna göre CHP, İş Bankası’nda Atatürk’e ait hisselerin yüzde 28.09’unun mülkiyet ve yönetim hakkına sahip.

O nedenle İş Bankası yönetiminde Atatürk hisselerini temsilen dört kişi bulunduruyor. Bunlar bir anlamda bankada gözetim görevini yapıyor. Ama kâr payından CHP’nin bir kuruş alması söz konusu değil. Bu kâr payından partiye değil, Atatürk’ün vasiyeti gereği Türk Dil Kurumu ve Türk Tarih Kurumu’na para aktarılıyor.

CHP’li Tansel Gülmezoğlu, Cumhuriyet Halk Partisi’nin İş Bankası’na  “Sen o paraları bana gönder, ben Tarih ve Dil Kurumu’na ödeyeyim” deme hakkı olmasına rağmen bunu yapmadığını, paranın talimatla direk olarak Dil ve Tarih Kurumu’na ödendiğini söyledi.

İŞ BANKASI’NIN ORTAKLIK YAPISI

• İş Bankası Munzam Sandık Vakfı: % 40,15

• Atatürk Hisseleri (Cumhuriyet Halk Partisi)*: % 28,09

• Halka açık pay: % 31,76

Selvi Sarıtaç / Kent Yaşam

Editör: Haber Merkezi