İBB, koronavirüs ölümlerinin personel ve halk sağlığını riske atmaması için gerekli önlemleri aldı.  Alınan yeni bir kararla, İstanbul’da meydana gelen her ölüm vakası, koronavirüsten gerçekleşmiş gibi varsayılıyor ve defin işlemleri sırasında önlemler en üst düzeyde alınıyor. Mezarlıklar Müdürlüğü’ne bağlı tüm personel, sahada iş sağlığı ve güvenliğinin gerektirdiği tam donanımla çalışmalarını sürdürüyor.

İşte  bizde www.yasamgazetesi.com.tr haber sitesi olarak yetkililere sorduk. Nasıl defin işlemi yapılıyor? Defnedilirken kireçleme gibi bir uygulama yapılıyor mu? Cenaze tabutla birlikte mi gömülüyor? Toplu cenaze törenine izin veriliyor mu?yetkililerden konuyla ilgili gelen cevaplar

TEK FARK TABUTLA DEFİN

İBB ve İstanbul Mezarlıklar Müdürlüğü yetkililerinden edinilen bilgiye göre, virüsten kaynaklı ölenlere standart defin işlemleri uygulanıyor. Normal bir definden tek farkı ise, “Öncelikle cenaze yıkanıyor, cenaze namazı kılınıyor. Ancak cenaze tabutla birlikte gömülüyor. Cenaze yıkanırken gassallar gerekli önlemleri alıyor. Bu önlemlerden birkaçı şöyle: Gassallar maske, eldiven önlük takıyor. İslami şartlara uygun olarak defin işlemi gerçekleştiriliyor.”

TOPLU CENAZE NAMAZI KILINMIYOR

“Toplu olarak cenaze namazı kesinlikle kılınmıyor. Defin işleminde kesinlikle kireçleme yapılmıyor” diyen yetkililer cenazeye kimlerin de katıldığının da bilgisini verdi: “Gassal, cenaze araç şoförü, imam ve cenaze işlemlerini yapan ekibimiz bu işlemleri yapıyor. Sağlık Bakanlığı, İçişleri Bakanlığı gerekli uyarıları yapıyor. Biz de bu uyarılar doğrultusunda hareket ediyoruz.”

Senay GÜNCAVAR BADUR-Kent Yaşam Gazetesi

Editör: Haber Merkezi