Başbakan Tayyip Erdoğan ve Kuzey Irak Bölgesel Kürt Yönetimi Başkanı Mesut Barzani'nin Diyarbakır görüşmesinin, hazırlık sürecindeki aktif isimlerden Ak Parti eski Diyarbakır Milletvekili Abdurrahman Kurt, A Haber'de yayınlanan Selin Ongun'un sunduğu Bi Sormak Lazım programında Diyarbakır Belediye Başkanı Osman Baydemir'in nikah törenine neden katılmadığını açıkladı.

AKDOĞAN'IN YAZISI TARTIŞMA YARATTI

Başbakan Erdoğan'ın Başdanışmanı Yalçın Akdoğan, Star Gazetesi'nde yayınlanan yazısında Osman Baydemir'in "örgütün baskısı nedeniyle toplu nikah töreninde nikah kıymadığını" kaleme almıştı. Diyarbakır temaslarını yakından izleyen isimlerden Abdurrahman Kurt ise Osman Baydemir'in "dini kaygılarından dolayı nikah kıymaktan çekindiğini" aktardı. Osman Baydemir ile konu hakkında yaptığı görüşmeyi anlatan Kurt, "Osman Baydemir'in kaygısını ve sözlerini de Sayın Başbakan'ı uçağa yolcularken aktardık" dedi.

Abdurrahman Kurt'un Baydemir sorusuna verdiği yanıt;

BAŞBAKAN ERDOĞAN'A DA İLETTİK

"Nikah törenine katılmama konusunu Sayın Baydemir ile konuştum. Hatta Sayın Başbakan'ı uçağa yolcularken bir arkadaşımıza da aktardık ki, Sayın Başbakanımız da bu konuda Sayın Baydemir'in ifadelerini duysun. Sayın Baydemir ben bugüne kadar hiç nikah kıymadım. Bizim yerel anlayışımıza göre böyle dini bir yetkiye sahip olmadığım bilgisine sahibim, böyle bir nikah kıyamam diye biliyorum, dedi. Ben de bunun için kendisine dini bir yetkiye sahip olmak gerekmediğini ilettim. Bu nikah, bir şahitliktir, bir ilandır. Sizin orada olmanız, şahit olmanız bu anlama geliyor, dedim. Sözüm üzerine "Ben ikna oldum. Fakat şimdiye kadar bu yüzden nikah kıymadım, acaba gelişim bu nedenle yanlış olur mu diye çekindim. Bunu aktarır mısınız?" dedi. Ben de ilgili arkadaşlarımıza konuyu aktardım.

BUNU BENİMLE PAYLAŞTI

Bunun İslami olarak eğitimle, bilgiyle yapılması gereken dualarla ilgisi olup olmadığını konuştuk. Bizim geleneklerimizde Şafiilikten kaynaklandığını düşünmüştü. Bunu benimle paylaştı, ben de nikahın böyle olmadığını aktardım. Hatta ben çıkarken, bu konuda ikna oldum, dedi. Ama ben nikahı böyle düşündüğüm için gelmedim. İnşallah yanlış anlaşılmamıştır diye kendi izahı da vardı."

Editör: Haber Merkezi