"Protesto için değil, sahip çıkmak için geldik"

Eylem öncesi toplanmaya başlayan vatandaşlara "Tepki vermeye değil, bilgi vermeye geldim" diyerek konu hakkında düşüncelerini ifade eden Bakırköy Ak Parti Meclis Üyesi İbrahim Keleş, hastane alanında tadilat dışında bir proje olmadığını belirterek, Toki, Şehircilik Bakanlığı ve İBB ile yaptıkları görüşmelerden aldıkları bilgiler doğrultusunda herhangi bir projenin olmadığını ifade etti. Ataköy 3-4-11. Kısım Muhtarı Fehamet Berk ve Zuhuratbaba Muhtarı M. Aykut İncesaraç'ta duyumların kamuoyunu etkilediğini ve net bilgi almak istediklerini söyleyerek "Protesto için değil, sahip çıkmak için geldik" dedi.

Bakırköy Ruh ve Sinir Hastalıkları Psikiyatri Acil önünde toplanan grupla, Bakırköy Sadi Konuk Eğitim ve Araştırma Hastanesi Poliklinikleri önünden "Düşünce değil eylem zamanı" ve "Yenilenmeye değil, yağmaya karşıyız" yazalı pankartlarla yürüyüş yapan iki grup "Sağlıkta ticaret ölüm demektir, Susma haykır hastanene sahip çık" sloganları ile hastane bahçesinde bulunan 'Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreterliği' binası önünde birleşerek basın açıklaması yaptı.

"Ağaçların kesilmesine izin vermeyeceğiz ve bunun karşısında olacağız"

Eyleme destek veren Türk Tabipler Birliği İkinci Başkanı Prof. Dr. Raşit Tükel, yapılacağı söylenen projenin ne olduğunu bilmedikleri için huzursuz olduklarını ve projenin kendilerine gösterilirse ne yapacaklarını bileceklerini ifade etti. Ağaçların işaretlenmesindeki amacın ne olduğunu soran Tükel, projenin kamu özel ortaklığıyla sınırlı olup olmadığınıda bilmediklerini söylerek, "Ticaret merkezi yapılacağı söyleniyor. Ayrıca kamu özel ortaklığı dışında bu alanların, ağaçların kesilerek ticari amaçlarla kullanılacağı söyleniyor. Sağlık Bakanı böyle olmadığını söylüyor fakat biz bu sözlere inanmıyoruz. İstiyoruz ki önümüze proje çıksın. Ne yapılacağını bilelim. Bundan sonra bütün bu sürecin takipçisi olacağız" dedi.

"Bu sistem tamamen kamudan, özel sektöre bir kaynak aktarımıdır"

Ayrıntılarını bilmedikleri yenilenme projeyle, hastane arsasının inşaat şirketine bedelsiz olarak verildiğini söyleyen Raşit Tükel, "İhaleyi kazanan şirket 25 yıl boyunca sizin bedelsiz verdiğiniz bu araziyi işletiyor, üzerine inşaat yapıyor. Siz hem kira bedeli ödüyorsunuz, hem hizmet bedeli ödüyorsunuz. Ayrıca bu şirket, görüntüleme merkezi kuruyor, ayrıca laboratuvar merkezi kuruyor. Buralardan da para kazanıyor. Tıp dışı çeşitli sektörlerden faaliyet yürütüyor, hizmet alanlarında otopark işletiyor, çamaşırhane işleterek para kazanıyor." dedi. 3.5 yılda masrafı karşılanan bir yer için 25 yıl boyunca kira ödendiğini ifade ederek konuşmasını sürdüren Tükel, 8 Kamu Hastanesi için 25 yılda ödenecek paranın 26 milyar olduğunu ve bunun Türkiye'nin sağlık harcamalarının yarısı olduğunun altını çizerek, " Yani bu sistem tamamen, kamudan özel sektöre, bir kaynak aktarımı" diye konuştu.

SAĞLIK PERSONELİNDEN BASIN AÇIKLAMASI

"Bakırköy ilçesinin en önemli yeşil alanının ve sağlık hizmeti açısından yalnızca İstanbul'a değil, Türkiye'ye hizmet sunan özel misyonlu hastanemizin bahçesi ile birlikte, örneğini çokça gördüğümüz inşaatçı rantiyecilerin kapsama alanına girdiği gerçeği ile yüzleşmiş olduk" diyerek çalışanlar adına yaptıkları basın açıklamasında, 2012 yılında "Sağlık Tesislerinin Kiralama Karşılığı yaptırılması ile tesislerdeki tıbbi hizmet alanları dışındaki hizmet ve alanların işletilmesi karşılığında yenilenmesine dair yönetmelik" esas alınarak akıl hastanelerinin bulunduğu illerde, psikiyatri, korumalı psikiyatri ve FTR yatakları ile ilgili bir ihale açıldığı, ihaleyi de Rönesans Medikal Yatırımları A.Ş. Rönesans Holding A.Ş İş Ortaklığı adlı şirketin almış olduğunun anlaşıldığı ifade edilerek, hastane arazisinden feragat edip edilmeyeceği, bu inşaatlar karşılığında "Rönesans İnşaat" firmasının AVM-Rezisdans ya da Otel yapıp yapmayacağı, yani buradan nasıl bir rand murad edileceği bilgisine tam olarak ulaşamadıklarını belirttiler.

"Sözleşme neden halktan saklanıyor" "Neden sözleşmeyi halktan,kamuoyundan saklama gereği duyuyorlar merak ediyoruz" diyen hastane çalışanları, "100 yıllık tarih, sadece metrekare ve yatak sayısı üzerinden konuşulamaz" dedi. Bakırköy Ruh ve Sinir Hastalıkları Hastanesi üzerine kurulu olduğu alan ve kullanılan pek çok binanın, Bizans, Osmanlı ve Cumhuriyet tarihinin önemli bir parçası olduğunu belirten çalışanlar, yapılaşma sahasında Reşadiye Kışlaları, Bizans Hipojesi ve anıt ağaçların olduğunu, bu durumın Anıtlar Yüksek Kurulu'nca belgelendiğini belirttiler.


"Yenilenmeye değil, bu isim adı altında rant kazanında buharlaşmaya karşıyız"

Basın açıklaması sonunda çalışanlar, yetkililerden cevap isteyerek hastane alanındaki proje ile ilgili, Kamu Özel Ortaklığının ne anlama geldiğini, doğal ve kültürel alan olan yerleşkemizdeki ağaçların, çiçeklerin, tüm canlıların kıymetini çok iyi bildiklerini ifade ettiler. Eyleme Türk Tabipleri Birliği İstanbul Tabip Odası, TMMOB İstanbul Şubesi, İstanbul Diş Hekimleri Odası, KESK Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası İstanbul Şubeleri, Türkiye Psikiyatri Derneği, Türk Nöroloji Derneği, Türk Nöropsikiyatri Derneği, Toplumsal Dayanışma için Psikologlar Derneği, DİSK Devrmci Sağlık İş Sendikası, DİSK İş Yeri Temsilciliği, DİSK Geneş-İş Sendikası 2 No'lu Şube, Sosyal Hizmet Uzmanları Derneği İstanbul Şubesi, Bakırköy Kent Savunması, Şizofreni Dostları Derneği, Diren Bakırköy Çamlık Forumu, CHP Bakırköy İlçe Başkanı Celal Sevinç, eski dönem İlçe Başkanı Sait Yücel, CHP Bakırköy Meclis Üyelerinden Tansel Gülmezoğlu, Ali Rıza Akyüz ve Şükrü Aydın destek verdi.





Selvi Sarıtaç
 
Editör: Haber Merkezi