Türkiye'yi sarsan tarihi yolsuzluk ve rüşvet operasyonunda, aralarında İçişleri Bakanı Muammer Güler'in oğlu Barış Güler, Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan'ın oğlu Kaan Çağlayan, Halkbank Genel Müdürü Süleyman Aslan ve İş adamı Reza Zarrab'ın da bulunduğu 16 kişi tutuklandı.

Tutuklanan bakan oğulların adliyedeki ifadelerine ise Sözcü Gazetesi ulaştı.

İşte "Rüşvet almaya ve vermeye aracılık etmek" suçlarından tutuklanarak Metris Cezaevi'ne götürülen bakan oğlullarının ifadeleri...

İÇİŞLERİ BAKANI MUAMMER GÜLER'İN OĞLU BARIŞ GÜLER

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından başlatılan üç ayrı soruşturma kapsamında perşembe günü adliyeye sevk edilen Muammer Güler'in oğlunun mahkemedeki ifadesi şöyle:
Barış Güler:

"TUTUKLANMAM HALİNDE İTİBARIM ZEDELENECEK"

"Örgüt üyesi değilim. Hiçbir örgütü kurup yönetmedim. Bu suçlamayı kabul etmiyorum. Rıza ile tanışmam da şu şekilde oldu. Şüpheli olan R.B. uzaktan akrabamdır. Daha önce iflas etmişti. Bizim onda ailemize ait paramız vardı. İflas edince bizim paraları da ödeyemez oldu.

Aradan bir süre geçtikten sonra kendisinin Rıza Sarraf'ın yanında çalıştığını öğrendim. Maaş artı prim şeklinde çalıştığını öğrendim. Kendisiyle görüştüğümüzde primlerinin kesilerek borcunu ödeyebileceğini söyledi. Toplam alacağımızın yüzde 10′unu ancak alabildik.

"RIZA BEY BİZİM ALACAĞIMIZI ÖDEDİ"

Kendisi Rıza Bey ile konuşmuş. R. Bey'in priminden kesilmesi şartıyla Rıza Bey bizim alacağımızı kısmen ödedi. Bunun dışında iş takibi karşılığında menfaat ilişkisine girmedi. Bu suçlamayı kabul etmiyorum.

Kabinenin tümünün imzaladığı bir kimliği çıkartma gücüm yoktu. Böyle bir şey olmamıştır. R. Bey'den alacağım karşılığı olan Rıza Bey'in yaptığı ödeme karşısında benim para almam söz konusu değildir.

"EMNİYETTE GÖREV DEĞİŞİKLİĞİ İÇİN ARACI OLMADIM"

Rıza Bey hayırsever ve saygılı biri olarak tanırız. Kendisi ile para karşılığı iş yapmam söz konusu değildir. Sadece hava yolu ile seyahat eden birisi olarak kayıtlar incelendiğinde babam ile ne kadar az görüştüğüm ortaya çıkacaktır. Hiç bir emniyet mensubunun görev yeri değişikliği için aracı olmadım. 11 senedir korumam bulunması nedeniyle attığım her adım emniyet tarafından takip edilmiştir. Bundan dolayı da bir örgüt üyesi olmam ve o tür işler içine girmem mantık dışıdır.

"ALEYHİMDE HİÇBİR DELİL YOKTUR"

Tutuklanmamı gerektirecek hiçbir fiilim olmamıştır. İfademde isnat edilen suçlarla ilgili benim aleyhimde hiçbir delil yoktur. 40 senedir bu devlete hizmet eden birinin oğlu olarak yüz kızartıcı böyle bir olaya karışmayacağım herkesçe malumdur. Tutuklanmam halinde yıllardır bir dengede tuttuğum işler bozulacak, itibarım zedelenecek ve bu yüzden zarar göreceğim. Tahliyemi talep ediyorum…"

EKONOMİ BAKANI ZAFER ÇAĞLAYAN'IN OĞLU KAAN ÇAĞLAYAN

Yolsuzluk ve rüşvet operasyonunda tutuklanan iki bakan oğlundan birisi Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan'ın oğlu Kaan Çağlayan... İşte Kaan Çağlayan'ın mahkemede verdiği ifade:

"EŞİ DÜĞÜNÜMDE SAHNE ALDI"

"Burada bulunan şüphelilerden sadece özel kalem müdürü olan O.K. ile Rıza Sarraf Reza Zarrab ile ikili dostluğumuz vardır. Daha doğrusu aile dostluğumuz vardır. 8 ay önce düğünümde sağ olsun, eşi gelip sahne almasına rağmen sadece sahne masrafını talep ettiler. Onun dışında herhangi bir ücret talep etmediler. Aile dostluğumuz dışında kendisinden hiçbir şey almadık veya vermedik.

"BANA TAKIM ELBİSE VE VALİZ ALDI"

Kendisi sadece dostluğunun gereği bana bir takım elbise almıştı ve bir de beğendiğim bir valizi hediye etmişti. Rüşvet almak ve vermek söz konusu değildir.

"KODLU HATLARI İŞİM GEREĞİ KULLANIYORUM"

Kodlu hatlara gelince sanayiciyim. Alüminyum giydirme cephe işini yapıyorum. Firmamın emrinde taşında birçok taşeron firma vardır. Bu firmadaki kişiler sürekli olarak beni ararlar. Bunun dışında da yine birçok kişi normal telefonumu da aradığı için alt taşeron firmalarının bana ulaşmalarını sağlamak gayesi ile başka hatları alıp kullanmak zorunda kaldım.

Başka hatları kullanmamamın nedeni taşeron firmalarına ulaşabilmek gayesidir. Az öncede belirttiğim gibi sadece iki kişiyi tanıyorum. Örgüt diye bir şey yok. Gıda işiyle de uğraşıyorum. Bu konuda da yoğun şekilde işlerim vardır. Babamın işlerine asla karışmıyorum. Kendi işlerimi takip ediyorum. Bir keresinde tuvalete gitmiştim. Muhammet isimli bir kişinin ismini sonradan öğrendim. Benimle görüşmek istediğini belirtince ben de bulunduğum yeri tarif ettim. O da tuvaletin bulunduğu tarafa geldi. Tuvaletin içinde değil önünde görüştük. Özel bir görüşme değildi. Ben eğer onunla özel görüşmek istesem bana ait buluştuğumuz yerde kendi yerim vardır. Orada özel olarak görüşürdüm. Kaçak altın olayıyla da ilgili hiçbir görüşmem ya da bilgim yoktur. Böyle bir olay olduğunu da dün ifade sırasında öğrendim." 

Editör: Haber Merkezi