İstanbul’da faaliyet gösteren oto sanayi sitelerinin şehir merkezlerinden çıkarılıp, dağınıklıktan kurtarılmasının yanısıra oto sanatkarlarının da daha modern çalışma alanlarına sahip olması amacıyla Avrupa ve Asya yakalarına 2 büyük “otoşehir” kurulması için yapılan girişimler hız kazandı.

Bu konudaki düşüncesini yaşama geçirmek için eski İstanbul Valisi Muammer Güler döneminde ilk adımı atan İstanbul Oto Sanatkarları Esnaf Odası ve Atatürk Oto Sanayi Siteleri Başkanı Mustafa Keskin, oto sanayi sitelerinin kent merkezlerinin dışına çıkarılması kararından sonra bu yönde yeni adımların atılması amacıyla oto sanayi sitelerinin başkanları ile bir araya gelip görüş alışverişinde bulundu.

İstanbul Oto Sanatkarları Esnaf Odası’nın (İSTOSEO) Maslak’taki yönetim binasında buluşan oto sanayi sitelerinin başkanları, kurulması düşünülen otoşehirler ile ilgili olumlu düşündüklerini belirtirken, Mustafa Keskin’den kendilerine öncülük etmesini istediler. Keskin ise yaptığı açıklamada geçtiğimiz Ağustos ayında Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na, Avrupa yakası ile Asya yakasında toplamda iki milyon metrekareyi bulacak hazine arazisinin kendilerine satış yoluyla verilmesi için dilekçe verdiğini ve Bakan Murat Kurum’un da konuya sıcak bakıp, incelemeye aldırdığını söyledi.

MUSTAFA KESKİN: DEVLETİMİZİ ARKAMIZDA GÖRMEK İSTİYORUZ

İSTOSOE Başkanı Mustafa Keskin’in daveti ile gerçekleştirilen toplantıya, odanın yönetim kurulu üyeleriyle birlikte İkitelli Organize Sanayi Bölgesi Başkanı Nihat Tunalı da katıldı. Basından yalnızca Kent Yaşam Gazetesi Haber Müdürü Tuncay Dağlı’nın izlediği toplantı iki bölüm halinde gerçekleştirildi.

Odanın toplantı salonunda gerçekleştirilen ilk bölümde Mustafa Keskin, oto sanatkarlarının ve sanayi sitelerinin içinde bulunduğu sorunlardan söz edip, özellikle de sigorta şirketleri tarafından yaratılan sorunların sanayi esnafını iş yapamaz hale getirdiğini vurguladı. Maslak’taki Atatürk Oto Sanayi Sitesi’ndeki 3 bin esnaftan yalnızca yüzde 10’nunun iş yapabildiğini belirten Keskin, “Esnafımız sıkıntıda, esnafımız zorluklar içinde kıvranıyor. Binlerce oto sanatkarı evine ekmek götürmenin mücadelesini verirken, bir yandan da giderek çoğalan oto servislerini açan büyük kartellerin baskısı altında ezildikçe eziliyor. Bu işin tabanından gelen bir esnaf ve oda yöneticisi olarak, devlet ekonomisine büyük katkı sağlayan, gerçek yerli ve milli olan sanatkarımızın içinde bulunduğu çıkmazdan kurtulması için yeni yollar arıyoruz. Bunun için de İstanbul’da bulunan 39 oto sanayi sitesinin taşınabileceği iki yakada oluşturulacak otoşehirler konusunda görüş alışverişinde bulunmak ve kendimize bir yol haritası belirlemek istedik. Bizlerin daha fazla ötelenmeye ve ufalanmaya tahahhmülü kalmadı.

Servis sahipleri sürekli olarak “araçlarınızı sanayi sitelerine götürmeyin” diye beyanatlar verip, esnafımızı karalıyor. Devlet bize buradan çıkın dediği zaman hazırlıksız yakalanmamak için bir çözüm yolu arıyoruz. Organize sanayi siteleri bizleri kendi içlerine almak istemediği için yaşamak adına kendi sorunumuzu kendimiz çözeceğiz. Ama devletimizi de arkamızda görmek istiyoruz.  Sayın Cumhurbaşkanımız istihdam yaratan kesime ücretsiz arazi temin edeceklerini söylemişti. Biz de sayın Cumhurbaşkanımızın bu yöndeki beyanatlarına dayanarak otoşehir kurmak için gerekli arazinin belirlenerek, tarafımıza satılması konusunun Hükümetin 100 Günlük Eylem Planı içine alınmasını istiyoruz” dedi.

Keskin, geçtiğimiz ay Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na arsa temini için verdiği dilekçeyi de okuyarak, İstanbul sınırları içinde ama fazla uzakta olmayan yerlerin kendileri tarafından da belirlendiğini ve buralarda otoşehir yapmak için resmi olarak talepte bulunulduğunu ifade etti.

TUNALI:ORGANİZE OLUP DEVLETİN TANIDIĞI HAKLARDAN YARARLANIN

Toplantıya katılan İkitelli Organize Sanayi Sitesi Başkanı Nihat Tunalı ise yaptığı konuşmada, oto sanayi sitelerinin başkanlarına kendi aralarında organize olup, devletin sağladığı imkanlardan yararlanmalarını önerdi.

Hükümet tarafından oto sanayi sitelerinin kent merkezlerinden çıkarılması kararı alındığını ve Mustafa Keskin’in iki yakada iki büyük otoşehir kurulması projesinin en doğru hareket olacağını belirten Tunalı, “İhtiyacınız olan neyse yazılı olarak Mustafa Başkan’a verin. Bu şekilde Başkan da büyük bir gücün temsilcisi olarak devlete başvursun, görüşmelerini ona göre yapsın. Hiç kimse sizin oto sanayi sitelerindeki malınızı istimlak edip, elinizden alamaz. Böyle bir korkunuz olmasın. Ama organize olup, devletin tanıdığı haklardan da faydalanın” dedi.

KOÇ: OTOŞEHİR KURULACAK YERLER UZAKTA OLMASIN

Avrupa ve Asya yakalarında kurulacak otoşehirlerin kent merkezinden uzakta olması durumunda araç sahiplerinin oralara gelmek istemeyeceğini, bu durumda da şehir içindeki oto servislerinin ekmeğine yağ sürülmüş olacağını belirten Bağcılar-Güngören Oto Sanayi Sitesi Başkanı Mehmet Vural Koç ise, “Devletten satın alınacak arazi uzakta olmasın. Akaryakıtın bu kadar pahalı olduğu bir ortamda araç sahiplerinin tercihi her zaman yakındaki servisler olacaktır” dedi.

“ESNAFI YANLIŞ BİLGİLENDİRENLER VAR”

Toplantıda söz alan bazı oto sanayi sitesi başkanları ise şunları söyledi:

Cemal Bacakçı (Dolapdere Oto Sanayi Sitesi Başkanı): Bu toplantılarımızı daha sık yapalım. Çıkılan bu yolda herşey itimada bağlı. Güven olursa herşeyi yaparız. Otoşehir kurulması için alınacak arazinin de mutlama İstanbul’un merkezine yakın olması gerekir.

Hüseyin Demirhan (Kartal Oto Sanayi Sitesi Başkanı): Bizleri neden şehir dışına çıkarmak istiyorlar. Bugüne kadar bir şey diyen yoktu, ne oldu da birden bire gidin diyorlar anlayamadık..

Niyazi Güner (Gaziosmanpaşa Sanko Oto Sanayi Sitesi Başkanı): Güçbirliği yapmak için oto sanayi sitesi başkanları olarak daha sık bir araya gelip, görüş alışverişinde bulunmalıyız. Çünkü sanayi sitelerinin taşınacağı, yerlerinin istimlak edileceği gibi dedikodularla esnafımızı yanlış bilgilendirenler var. Fısıltı gazetesi insanları olumsuz etkiliyor. Ayrıca bulunduğumuz yerin belediyesi hiçbir talebimize olumlu yaklaşmıyor.

Erdal Boyacı (Ümraniye Kadosan Oto Sanayi Sitesi Başkanı) Acil olarak yeni sanayi sitelerine ihtiyacımız var. Ama bunların İstanbul sınırları içinde olması gerekir.

Ethem Aksoy (Pendik Oto Sanayi Sitesi Başkanı): Bir yanımızda Sabiha Gökçen Havalimanı, diğer yanımızda metro çıkışı var, biz tam merkezde kaldık. Bu konuda büyük sıkıntı yaşıyoruz. Sanayi sitemizdeki esnafın yüzde 70’i kiracı. Bize gidin artık diyorlar. Tamam gideriz ama hiçbir esnaf arkadaşımız İstanbul sınırları dışına çıkma taraftarı değil. Yeni kurulacak otoşehirler Asya yakasında Kurtköy, Avrupa yakasında da Arnavutköy civarında olursa iyi olur.

KESKİN: GELECEĞİ GÖREREK ÖNLEM ALMAYA ÇALIŞIYORUZ

Oto sanayi sitesi başkanlarının istişare toplantısının ikinci bölümü Mustafa Keskin’in öğle yemeği davetinde yapıldı. İstinye’deki bir restoranda yemek yiyen başkanlar görüş alışverişine burada devam etti. Bağcılar-Güngören Oto Sanayi Sitesi Başkanı Mehmet Vural Koç, Türkiye’de 20 milyon otomobil olduğunu ancak mevcut sanayi sitelerinin ise 10 milyon araca göre kurulduğunu belirterek, otomobil sayısının 10 milyon daha artacağı düşünülerek otoşehirler kurmanın önünü açmak gerektiğini belirtti. Koç, “Bizden sonra gelecek nesillere bu ülkede iş yapma imkanı sağlamak lazım. Bunun için önümüzde iki üç ay kadar bir zaman var. Yapılacak seçim öncesi böyle büyük bir topluluğun isteklerini iktidar geri çeviremez” dedi.

İSTOSEO Başkanı Mustafa Keskin de otoşehirleri kurma projesini durduk yere ortaya atmadığını belirterek, “Geleceği görüp buna göre önlem almaya çalışıyoruz. Çünkü oto sanayi siteleri işsizliğe doğru gidiyor. Esnaflığın yerini büyük servisler aldı. Ayakta kalabilmek, elimizde kalanı da vermemek için yeni yerlere ihtiyacımız var. Eğer araziyi devletimizin desteğiyle temin edebilirsek, odamızın şemsiyesi altında kuracağımız kooperatifle buralarda modern otoşehirler oluşturabiliriz” dedi.

Mustafa Keskin sanayi sitesi başkanlarıyla gerçekleştirilen toplantı sonrası Kent Yaşam Gazetesi’nden Tuncay dağlı'ya yaptığı açıklamada da şunları söyledi:

“Arazi tahsisi için Çevre Bakanlığı ve Şehircilik Bakanlığı’na verdiğim dilekçeden sonra sayın Bakan Murat Kurum da olaya sıcak yaklaştı. Altyapı çalışması ve inceleme için süre istediler. Biz sayın Bakana inanıp, güveniyoruz. Eğer dediğimiz yerlere iki tane otoşehir kurarsak hesaplarımıza göre her birinde 50 ile100 bin arası insan çalışacak. Bunun için de İstanbul sınırları içinde yaklaşık 2 milyon metrekarelik iki araziye ihtiyacımız var. Bu hükümete en büyük destek istihdam yaratmaktır. Biz de buralarda hem katmadeğer hem de istihdam yaratacağız. Vergi verip, iş hacmimizi büyüteceğiz. Dolayısıyla ülke ekonomisine katkı sağlarken, işsizlik oranını da düşürmüş olacağız.”

TOPLANTIYA KATILANLAR

Mustafa Keskin (İstanbul Oto Sanatkarları Esnaf Odası Yönetim Kurulu Başkanı / Atatürk Oto Sanayi 1., 2. ve 3. Kısım Başkanı)

Okan Çayıroğlu (100. Yıl Oto Sanayi Sitesi Başkanı)

Mehmet Vural Koç (Bağcılar-Güngören Oto Sanayi Sitesi başkanı)

Cemal Bacakçı (Dolapdere Oto Sanayi Sitesi Başkanı)

Niyazi Güner (G.O.P. Oto Sanayi Sitesi Başkanı)

Hüseyin Demirhan (Kartal Oto Sanayi Sitesi Başkanı)

Ethem Aksoy (Pendik Oto Sanayi Sitesi Başkanı)

Burhan Tümke (Seyrantepe Oto Sanayi Sitesi Başkanı)

Ali Turhan (Ümraniye Fatih Oto Sanayi Sitesi Başkanı)

Erdal Boyacı (Ümraniye Kadosan Oto Sanayi Sitesi Başkanı)

İSTOSEO YÖNETİM KURULU

Muharrem Sığırcı (İSTOSEO Başkan Vekili)-Rasim Çekerekli- İbrahim Ercan Gülteki- İhsan Tanrıverdi- Okihan Elmas- Ali Kadir Mutlu- Murat Yardımcı- Fikret Bayındır- Yaşar Avcu- Serdar Şimşek- Ramazan Korkmaz..

Tuncay DAĞLI-Kent Yaşam (ÖZEL)