Sarıyer Vehbi Koç Vakfı Otelcilik ve Turizm Meslek Lisesi’nde müdür olarak görev yaptığı sırada Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş Sistemi’ni (TEOG) eleştirip, “Yeni ortaöğretime geçiş sistemini bir grup züppe hazırlayıp Bakan’a mı sundu? Bence yeni sistemi bir grup züppe hazırlamıştır” diye tweet attığı için müdürlükten alınan Maksut Balmuk, mahkeme kararıyla görevine döndü.




Bir yıl bir ay ve üç gün aradan sonra Sarıyer Vehbi Koç Vakfı Otelcilik ve Turizm Meslek Lisesi Müdürlüğüne dönen Maksut Balmuk, “Ben o tweeti hakaret olsun diye değil, yetkilileri uyarmak için atmıştım. Türk adaleti gerçeği gördü ve beni görevime iade etti” dedi.



Attığı tweet nedeniyle hakkında soruşturma açılan Maksut Balmuk, Milli Eğitim müfettişlerine ‘züppe’ kelimesini hakaret maksadıyla kullanmadığını belirtip, Türk Dil Kurumu’na (TDK) göre de ‘züppe’ kelimesinin hakaret içermediğini ileri sürmüştü. Ancak Maksut Balmuk’a bir yıl kıdem durdurma cezası verilirken, 20 Ocak 2014’te okul müdürlüğünden de alınıp, Fatih Meslek Lisesi’ne matematik öğretmeni olarak atanmıştı.



Bunun üzerine Balmuk ve üyesi olduğu Eğitim ve Bilim İş Görenleri Sendikası (Eğitim- İş) kararın iptali için dava açtı. İstanbul 9. İdare Mahkemesi de görevden alma kararınının iptali yönünde karar verdi. Mahkeme, Balmuk’un “züppe” sözünü kullanarak kişileri hedef alan bir üslup kullandığını ancak, bu olayın müdürlük görevi ve okuldaki eğitim-öğretim hizmetiyle doğrudan bağlantılı olmadığına karar verdi. Ayrıca, Balmuk’un bir eğitimci olarak ortaöğretimle ilgili bir kararı eleştirip, tepki göstererek fikrini beyan etmesinin de doğal karşılanması gerektiğini belirtti.



Maksut Balmuk bir yıl bir ay üç gün görev yaptığı Fatih Meslek Lisesi’ndeki eğitimci arkadaşları tarafından eski okuluna uğurlandı ve 23 Şubat 2015’te müdürlük koltuğuna oturdu.
Tuncay DAĞLI-Kent Yaşam
 
Editör: Haber Merkezi