Bakırköy Belediye Başkan Aday Adayı Oğul Aktuna, Kadıköy’deki Şahkulu Sultan Vakfı Cemevi’ni ziyaret eden İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu’ya Cemevleri’nin ve Alevilerin sorunlarını anlattı.

Muharrem Ayı dolayısıyla aşure dağıtım töreninde alevi dedeleri ve kanaat önderleriyle birlikte İstanbul Valisi Mutlu ile bir araya gelen Oğul Aktuna, yeterince Cemevi olmamasından dolayı Alevi vatandaşların ciddi sorunlarla karşılaştığını belirterek, "Belediye Başkanı olduğum taktirde, Bakırköy’de yepyeni bir Cemevi açacağım. Alevi vatandaşların sorunlarının çözümü için de elimden geleni yapacağım" dedi. Farklı inanç ve mezheplere sahip insanların bir araya geldikleri ibadethanelerin giderlerinin devlet tarafından karşılanması gerektiğini söyleyen Aktuna, "Eğer eşit yurttaşlık varsa, devlet inançlara da eşit mesafede durmalıdır" dedi.

"Alevilerin sorunlarının çözülmesi için hukuki ve siyasal alt yapının oluşturulmalı"

İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu, Kadıköy Kaymakamı Birol Kurubal, Şahkulu Sultan Vakfı Başkanı Mehmet Turhal, Alevi dedesi Veli Akkol ve Bakırköy Belediye Başkan Aday Adayı Oğul Aktuna’nın hazır bulunduğu aşure töreninde, Kadıköy’deki Şahkulu Sultan Vakfı Cemevi’nin mevcut sorunları da konuşuldu. Şahkulu Sultan Vakfı Başkanı Mehmet Turhal, Alevilerin sorunlarının çözülmesi için hukuki ve siyasal alt yapının oluşturulması gerektiğine değinerek "Alevilerin inanç özgürlüğünü açıklamasının önü tıkanmıştır. Bu sorun, inançların siyasal çözümünün olmamasından kaynaklanmaktadır" diye konuştu. Alevi dedesi Veli Akkol ise Alevilerin el konulan dergah ve vakıf mallarının iade edilmesi gerektiğini belirterek,’Aleviler, Ermeni, Rum veya Süryani vatandaşlardan daha mı az değerli. Bu ülkede barış ve huzurun çözümü bu konuların çözümünden geçiyor’ dedi.

Zorunlu din derslerinin alevi vatandaşları zorlandığına da değinilen toplantıda ,Cemevleri’nin açılmasının barışı getireceği ve demokratik hukuk normlarında Alevilerin haklı talepleri olduğuna da değinildi.

"Haklı talepler yerine getirilmeli"

Sorunları ve sıkıntıları bildiğini söyleyen Vali Mutlu haklı taleplerin yerine getirilmesi gerektiğini söyleyerek, " İl İdaresi tarafından yapılan Şahkulu Sultan Vakfı Cemevi’nin restorasyon çalışmaları bitmek üzere. Mevcut sorunlar giderildi. Geriye kalanları da en kısa zamanda tamamlayacağız" dedi.
















Editör: Haber Merkezi