İstanbul Yerel Gazeteciler Derneği (İYGAD), fotoğraf çekmek isteyen gazeteci Hüseyin Çetiner’in AK Parti ilçe yönetim kurulu üyesince darp edilmesini protesto etti. Dernek Başkanı Ali Tarakçı, Çetiner’e yönelik saldırıyı kınadıklarını söyledi. Saldırı sonucu baş ve vücudunun çeşitli yerlerine darbeler alan ve parmağı kırılan Çetiner, Kanuni Sultan Süleyman Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ne kaldırılmış, yedi günlük ‘iş göremez’ raporu almıştı.

15 KİŞİLİK YÖNETİME 100 POLİS
İstanbul Yerel Gazeteciler Derneği üyeleri saldırıyı protesto etmek için Başakşehir Belediyesi önünde toplandı. Belediyenin önüne siyah çelenk bırakmak isteyen gazetecilere polis engel oldu. Polis duvarını aşamayan gazeteciler, belediye binasının dışına çelengi bırakarak açıklama yaptı. Gazeteciler adına konuşan Dernek Başkanı Ali Tarakçı, “Bu ülkede gazeteci olmak zor. Gazeteciler kamu görevi yapıyorlar ve doğal olarak gittikleri yerde kamuyu bilgilendirmek adına fotoğraf çekiyorlar, haber yazıyorlar. Hiç kimse, hiçbir siyasi güç, devletin gücü gazetecinin görev yapma hakkını engelleyemez. Engellerse suç işler, şiddet kullanırsa suç işler. Hüseyin Çetiner arkadaşımıza, Başakşehir Belediye Meclisi’nde AK Partili Ramazan Öztürk tarafından yapılan saldırıyı kınıyoruz. Gazetecilerin haber yapma hakkı engellenemez” dedi. Tarakcı ve beraberindeki yaklaşık 15 kişilik yönetim kurulu üleri tepki amaçlı çelenk koymak için gittikleri Belediye önünde Polis ve özel güvenlik engeliyle karşılaştılar. 100-150 kişiden oluşan emniyet ve özel güvenlik ekiplerini karşısında gören dernek yönetiminden tepki ise ' arkadaşlar bizler basın mensupları olarak buaraya geldik, terör örgütü değiliz. Bu kadar polisi ve güvenlik ekibini buraya neden yığdınız. Biz kimseye saldrmayacağız, çevreye zarar vermeyeceğiz. Belediye başkanı ve yönetiminin bu tutumu suçluluk psikolojisinden kaynaklanmaktadur anlaşılan. Ama sizlerde onlarda rahat olsun. Bizler demokratik hakkımızı kullanıp siyah çelengimizi koyup basın açıklamasını yaptıktan sonra ayrılacağız' dediler.


BAŞKAN YARDIMCISINDAN ANLAMSIZ TUTUM
İYGAD Yönetimi polis ve özel güvenlik engeli altında siyah çelengi koyup açıklamayı yaptıktan sonra Belediye Başkanı Mevlüt Uysal'a görüşmek için bwlwdiye binasına giden heyeti başkanlık katında belediye başkanı olmadığı için başkan yardımcısı Murat Şahin karşıladı. Dernek yöneticilerine ' suçlı muamelesi' yapan Şahin" buyurun, bana sorun, nedir sorun" gibi acayıp acayıp cevaplardan sonra dernek başkanı Tarakcı, ayaküstümü konuşacağız, sizin odanız yokmu orda konuşalım dedi. Bunun üzerine çok kalabaksınız bir kişiyi odama alabiliri odam dar diyen Şahin'e biz ayaktada dururuz dendikten sonra odasına geçildi. Burada yapılan konuşmada saldırıyı 'haklı' gösterecek türden açıklamalar yapan ve CHP yi eleştiren Şahin'in bu açıklamalarına bir arkadaşın gülmesi kendisini sinirlendirdi ve 'söylediklerime inanmıyorsanızodayı terk edebilirsiniz' dedi. Bunun üzerine dernek başkanı sayın başkan çok nezaketsiz davranıyorsunuz, arkadaşımıza dışarı çıkın diyemezsiniz, böyle bir durumda biz yönetim olarak birlikte geldik ve yönetim olarak birlikte çıkarız' dedi. Bunun üzerine Başkan yardımcısı Şahin 'nasıl isterseniz' diyerek konuşmanın tatsız bir şekilde bitmesine neden oldu.


CHP'Lİ SİLİVRİ BELEDİYESİ İLE AKP'Lİ BAŞAKŞEHİR BELEDİYESİ ARASINDAKİ FARK

Dışarı çıkan dernek yönetimi ise yaptığı açıklamada' daha önce başka bir konu yüzünden Silivri Belediyesine de siyah çelenk onup basın açıklaması yapılmıştı. Ordaki açıklamadan sonra Belediye Başkanı Özcan Işıklar, buradaki gibi arkadaşlara polis tedbiri almamış, arkadaşlara kötü davranmamıştı. Tam tersi eylem bittikten sonra" arkadaşlar demokratik hakkınızı kullandınız ve çelenk koyup basın açıklaması yaptınız. Ben bunu normal karşılıyor ve vakti olanı çay içmeye davet ediyorum" diyerek kendisini eleştirenleri çay içmeye davet etmişti. Oysa burada tam bir faşizan tutum ve suçluluk psikolojisi hakimdi. Belediye Başkanıyla beraber başkan yardımcısını da şiddetle kınıyoruz' açıklamasından sonra dağıldılar.

ÇETİNER: BAŞKANI KINIYORUM
Saldırıya uğraşan Hüseyin Çetiner ise yaşadığı şiddeti anlattı. Çetiner, “Doktorlara, öğretmenlere, gazetecilere karşın yapılan saldırı olağan hale geldi ve oluyor. Daha da üzüntü verici olan 7 gün geçmesine rağmen bir açıklama yapmayan Belediye Başkanını da şiddetle kınıyorum. Yetmedi demokratik tepkimizi göstermek amacıyla buraya gelen gazetecilere polis engelini ve yardımcısının tutumu tam anlamıyla suçluluk telaşıydı. Bizler elinde silah veya sopalarla gelen insanlar değiliz ki, bizlerin elinde olsa olsa fotoğraf makinası ses kayıt cihazı ve kalem olur. Belediye yönetimine yönelik eleştiri ve suçlamaları biraz daha iyi anlıyoruz” dedi. (Kent Yaşam)
 
Editör: Haber Merkezi