Sarıyer’de gerektiği kadar otopark olmadığı, İSPARK’a ait yerlerin de hem yolların daralmasına neden olup hem de yetmediği, ayrıca mevcut özel otoparkların da 3-5 dakikalığına bile olsa en az 10 TL ücret alması vatandaşları çileden çıkarırken, çekilen araçlar, yazılan cezalar ve sürücülerin gösterdiği tepki olayı trajikomik bir hale soktu.

Özellikle Merkez Mahallesi, Büyükedere, Maden ve Yenimahalle’de göze batan bir şekilde farkedilen trafik sorununa çözüm getirmek ve hizmet etme bir yana, cezalandırma yöntemi ile vatandaşın cebinden para çekmesi tepkilerin giderek büyümesine yol açıyor.

Sarıyer’in trafik sorununda şuan da yaşanan  keşmekeşi anlatmak gerekirse;

Merkez Mahallesi Şehit Mithat Yılmaz Caddesi’nden Maden Mahallesi yönüne doğru, İDO İskelelesi’ni geçip sağa döndükten sonra Yenimahalle yolu ile Dereboyu Caddesi’nin sağ tarafı İSPARK tarafından açık otopark haline getirildi. Sürücüler buralarda buldukları boş yerlere araçlarını park edip, ücretini ödüyor, 15 dakikayı geçirmeyenler de ücretsiz yararlanıyor.

Sözü edilen caddelerin sol tarafları ise 1.derece acil ulaşım yolu olarak belirlenmiş durumda ve araç park edilmesi kesinlikle yasak. Park edenlerin araçları anında Trafik Vakfı’na ait çekiciler tarafından alınıp, yediemin olarak görev yapan en yakın otoparka götürülüyor. Bu arada trafiğe ait çekiciler yetersiz kaldığından, çekilemeyen araçların fotoğraf ve video kayıtları yapılıp ceza kesiliyor. Araçları çekilen vatandaşlar 80 TL çekici ücreti, 80 TL yanlış park cezası, 10 TL’de otopark ücreti olarak toplam 170 TL ödemek zorunda kalıyor. Arkaarkaya yanlış yere park ettikleri halde çekici yetersiz kaldığı için otopark götürülemeyen ve yalnızca 80 TL ceza ödeyen araç sahipleri kendilerini şanslı sayarken, çekici ve otopark parası ödeyenler kendilerine haksızlık yapıldığını belirtiyorlar.

Sarıyer’de hergün sabahtan akşama kadar yaşanan bu durum trafik sorununu traf(j)ikomik bir hale getirmiş durumda. Geçtiğimiz günlerde sorunu Sarıyer Belediye Meclis’ne taşıyan CHP’li Meclis Üyesi Aysin Günen, yaşanan kargaşayı fotoğraflarla gösterip, acil çözüm bulunmasını sitedi. Aysin Günen’in verdiği önerge doğrultusunda Sarıyer Belediyesi’nde gerçekleştirilen toplantıya birçok kesimden temsilciler katılıp, düşünce görüşlerini ifade ettler. Ancak sorundan en çok rahatsız olması gereken esnaftan kimsenin gelmemesine dikkat çeken Aysin Günen, “Sarıyer’deki trafik sorununa çözüm getirmek için geniş katılımlı bir toplantı gerçekleştirdik. İBB Ulaşım Dairesi, İSPARK, Trafik Şubesi yetkilileri ve muhtarlar vardı. Ancak o kadar şikayetçi olan esnaf maalesef bir haftadır rica etmemize rağmen Maden, Yenimahalle ve Merkez’den birer esnafı sözcü olarak göremedik. Hergün ‘ne olacak bu trafik?’ deyip, şikayet eden esnafın çekimser kalmasını anlamakta güçlük çektim” diyerek, şaşkınlığını ifade etti.

Öte yandan Şehit Mithat Yılmaz Caddesi’nde hergün trafik görevlileri ile vatandaş arasında yaşanan araç çekme ve ceza yazma olayını kameramızla tespit edip, yaşananları kayıt altına aldık. Kimi sürücü zamanında yetişip, aracını çekilmekten son anda kurtarırken, kimleri de gittikleri yerden döndüklerinde araçlarını bulamayınca öfkeden deliye dönüyorlardı.
Bu arada kamu kurum ve kuruluşlarına ait araçların sürcüleri ise creza yazılma ya da araçlarının çekilmesi gibi bir kaygıları olmadığı için 1. derece acil ulaşım yolu olarak belirlenen yerlerde uyarı tabelalarının dibine park etmekten kaçınmıyorlar.
(Tuncay DAĞLI- Kent Yaşam)











Editör: Haber Merkezi