Yapılış sebebi;

1-) Bir kişinin hayalini gerçekleştirmek

2-) Gelir elde etmek

3-) Boğaz trafiğini rahatlatmak

Başımıza gelecekler;

1-) Yeraltı su rezervleri tahrip olacak

2-) Kazı çevresindeki ekosistem, bitki örtüsü , ormanlık alanlar ve hayvanların yaşama yerleri tahrip olacak.

3-) Kanalın kazılması ile iş makineleri ve patlayıcı kullanılacak, yapımı yıllarca sürecek.

4-) Kanal deniz seviyesine kadar kazılacak, bir drenaj sistemi kurulacak. Yeraltı suları kirlenecek, aşırı tuzlanmaya sebep olacaktır.

5-) Kanal ile Boğaz arasında kalan bölge bir ada haline gelecek, mevcut Marmara depremi gerçekleştiğinde 9/10 şiddetinde etki edecek. Yeryüzünün şeklini değiştirmek, büyük tahribata ve ağır kayıplara sebep olacak.

6-) Kanal etrafında yerleşim yerleri kurulacak, bu yerleşim yerleri de deprem için daha fazla can ve mal kaybına zemin oluşturacak.

7-) Kanal dünyanın en kirli denizi olan Karadeniz’in ve can çekişmekte olan Marmara Denizi’ni daha fazla ve hızlı bir şekilde kirletecek.

8-) Marmara Denizi ile Karadeniz arasında jeolojik olarak kot farkı var. Bu fark suyun akış istikametini  ve hızını etkiler. Dolayısı ile balıkların geçişinden, Boğaz'ın normal akıntısına kadar kurulmuş doğal bir denge ve ikinci bir boğazla tamamen değişecek.

9-) Bu boyuttaki inşaatın malzemeleri Marmara Denizi’nin içinde adacıklar şeklinde konuşlandırılacak; Var olan aktif fay sistemi düşünülürse bu adacıklarda tehlike oluşturacak, aynı zamanda denizin kirlenme oranı artacaktır.

10-) Kanalın çevresine yerleşecek yeni nüfus ile İstanbul’da yaşamak daha tehlikeli, daha nefes alınmaz hale gelecek.

 Bir hayali gerçekleştirmek, çevrenize ve geleceğinize zarar veriyor ise, gerçekleşmemelidir. Sizin “Hayalim” dediğiniz binlerce insanın hayatını tehlike atacaksa, o hayalden ziyade kabusa dönüşecektir.

 Dilimizde tüy bitti, yazmaktan kalem tükendi.  Yaşadığımız şehri, ülkeyi  yaşanmaz hale getirmeyin...

 Sesimi kim duyar bilmem ama en azından bir kez daha hatırlatmak istedim. İşsiz , aç , borçtan ne yapacağını şaşıran halk varken bu projeye bütçe ayırmak mantık dışı. İnsanlar sizden yaşayacak alan istiyor. Toplumun hayali nefes almak, işsiz aşsız kalmamak.

İstanbul’un altını kazan hayallerinizi bırakın da insanların hayallerine odaklanın.

EVRİM TOK